Ekonomi Akaryakıtçıdan indirime destek

Akaryakıtçıdan indirime destek

29.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Akaryakıttan alınan ÖTV’de yüzde 15 indirim talep eden EPGİS, bu durumda benzin fiyatında 42 kuruş, motorinde 32 kuruş indirim olabileceğini söyledi.

Akaryakıtçıdan indirime destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi başdanışmanı Cemil Ertem’in akaryakıttan alınan ÖTV’de indirim yapılabileceğine ilişkin açıklamasına akaryakıtçılardan destek geldi. Akaryakıt istasyonlarını temsil eden Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) Başkanı Başkanı Fesih Aktaş, ÖTV indiriminin seçim öncesinde piyasaya canlılık getireceğini belirterek, “Halka bir moral aşılanacaktır.” dedi. ÖTV’de yüzde 15 indirim olmasını talep ettiklerini belirten Aktaş, bu şekilde benzinde 42 kuruş, motorinde 32 kuruş indirim olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Aktaş, akaryakıt istasyonları olarak piyasayı akaryakıtla finanse ettiklerini belirterek, “Herşey kredi, para demek değildir. Biz de piyasayı fonluyoruz. Bu fonlamanın maliyeti de düşecektir böylece. Şu anda piyasada yılgınlık var” dedi.

9 milyarlık kayıp

ÖTV’de yüzde 15 indirim olmasını talep ettiklerini belirten Aktaş, bu durumda benzinde 42 kuruş, motorinde 32 kuruş indirim olabileceğini kaydetti. Aktaş, “Maliyetlerin yükselmesinden dolayı yılgınlık var. Bunun yansıması otoyol yatırımları gibi her şeyi etkileyecektir. 42 kuruşluk indirim halka çok ciddi bir moral verecektir” dedi.

ÖTV indirimiyle devletin yaklaşık 9 milyar lira kaybı olacağını kaydeden Aktaş, “Tüketim artışından bu kayıp kendini tolere edecektir. Devletin beyaz eşyada ve mobilyacılarda yaptığı ÖTV indiriminde kaybı olmadı. Çok ciddi anlamda piyasa rahatladı, devletin artı geliri oldu. Bu da aynı şey. İstihdam artar. Bu ara bir ürün olduğu için herkes etkilenecek” dedi.

Haberin Devamı

Aktaş yapılacak ÖTV indiriminin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe gireceğini ifade ederek, “Eski ÖTV ile aldığımız için depoda ne varsa bizim için eksi yazar. Biz sektör olarak buna razıyız” dedi.

‘7 milyarlık’ kaçak önlenir

KDV’nin de indirilmesi gerektiğini ifade eden Aktaş, “Bu durum kaçağı önleyecek. ÖTV, KDV değişiminde devletin erken tahsilatla batık olması muhtemel halihazırda vergi yüzsüzleri listesi olarak açıklanan listede 7 milyar lira gibi bir rakam bundan sonra olmayacak. Vergi kaybı olmayacak. ÖTV indirimi canlılık getireceği için herkes çalışacak, vergileri daha rahat ödeyecek. Bunların bütünleşik olması tercihimiz” dedi.

KDV, ÖTV değişimiyle uzun vadede tahsil etme ya da tahsil edememe ihtimallerinin ÖTV’de kaynağından kesilmesiyle ortadan kalkacağını belirten Aktaş, “Devlet KDV yerine ÖTV ile kaynağından kesinti yaparak vergi kaybını önleyebilir ve buradaki tahsilat daha da artar” dedi.