Ekonomi Akkuyu’da B planı! 'Başka ülkelere yönlendirmeye hazırız'

Akkuyu’da B planı! 'Başka ülkelere yönlendirmeye hazırız'

27.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Akkuyu NGS’de yarısı Türk, yaklaşık 400 şirketin çalıştığını belirten Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Anastasia Zotaeva, Rusya’ya uygulanan yaptırımların bu şirketleri etkileme olasılığına karşı tedarik zincirlerini başka ülkelere yönlendirmeye hazır olduklarını söyledi.

Akkuyu’da B planı Başka ülkelere yönlendirmeye hazırız

Mithat Yurdakul - Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Anastasia Zotaeva, Türkiye’nin Mersin Akkuyu’da inşa edilen ilk nükleer santralinin birinci ünitesinde ilk test elektriğinin bu yıl üretilmesinin planlandığını söyledi. Zoteeva, Rusya’ya uygulanan yaptırımların nükleer enerji endüstrisine etkisiyle ilgili de, “Tedarikçilerin yaptırım kısıtlamalarını gerekçe göstererek mevcut sözleşmeler kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanmaları halinde, tedarik zincirlerini başka ülkelere yönlendirmeye hazırız” dedi.

Haberin Devamı

Soçi’deki Atomexpo forumunda gazetecilere açıklama yapan Zotaeva, Akkuyu nükleer santrali inşaat projesinde yaklaşık 400 şirketin yer aldığını belirterek şunları söyledi:

“Bunların yaklaşık yarısı Türk. Bu şirketler, proje için malzeme, ekipman ve hizmet tedarik ediyor, çeşitli inşaat ve montaj işleri yapıyor ve sahasındaki ekipmanı taşıyor. İnşaat sahalarındaki yapı malzemelerinin çoğu Türk yapımı. Yerel üreticiler proje için beton karışımları, inşaat demiri, metal yapılar, su yalıtım malzemeleri, borular ve kablo ürünleri tedarik ediyor. Genel olarak, projedeki toplam iş hacminin yaklaşık yüzde 40’ı Türk şirketleri tarafından gerçekleştirilecek. Türk inşaatçılar ve tasarımcılar, projenin hayata geçirilmesine önemli katkılarda bulunuyor. Projenin toplam yerlileştirme potansiyeli 6,5 milyar dolar. Bugüne kadar toplam yaklaşık 5 milyar dolar tutarında sözleşme imzalandı. Türk tedarikçileri projeye çekmeye özel önem veriyoruz.”

Haberin Devamı

YAPTIRIM ÖNLEMİ

Zoteeva, Rusya’ya uygulanan yaptırımların nükleer enerji endüstrisine olan etkisiyle ilgili de şunları kaydetti:

“Tedarikçilerin yaptırım kısıtlamalarını gerekçe göstererek mevcut sözleşmeler kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanmaları halinde, tedarik zincirlerini başka ülkelere yönlendirmeye hazırız. Rus projeleri kapsamında inşa edilen nükleer santrallerin teknolojileri ve ekipmanları yüzde 98 oranında ithalattan bağımsızdır. Mevcut sözleşmeler kapsamındaki tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz.”

Akkuyu’da B planı Başka ülkelere yönlendirmeye hazırız

YILDA 18 MİLYON TON KARBONDİOKSİTİ ÖNLEYECEK

Akkuyu’nun yılda yaklaşık 18 milyon ton karbondioksit salımını önleyeceğini anlatan Zotaeva, “Akkuyu NGS’nin katkısı, Paris Anlaşması kapsamındaki ulusal iklim hedefine ulaşmak için gereken CO2 emisyon azaltımının yaklaşık yüzde 16’sını oluşturacak” bilgisini verdi.

30 BİN KİŞİLİK KÜÇÜK BİR ŞEHİR

Santralin birinci ünitesinde test elektriğini bu yıl üretmeyi planladıklarını bildiren Zotaeva, “Şu anda sahada 30 binden fazla kişi çalışıyor. Burası aslında kendi konutlarına, sosyal altyapısına, ulaşım lojistiğine, sağlık ve güvenlik sistemlerine sahip küçük bir şehir” ifadesini kullandı.