17.12.2008 - 00:53 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
URAK’ın ilk kez yapılan ‘İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2007-2008’ araştırmasının sonuçlarına göre, rekabetçilik sıralamasında açık ara farkla en üst sırada İstanbul yer alırken, 81 il arasında en düşük rekabet gücüne sahip il, Şırnak oldu.
Prof. Dr. Kerem Alkin liderliğinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, URAK Başkanı Ali Koç, URAK Genel Koordinatörü Dr. Melih Bulu ve Kerem Alkin’in de katıldığı bir basın toplantısında duyuruldu. Koç, yöntem ve kapsam açısından bir ilk olan araştırmanın her yıl tekrarlanacağını söyledi.
‘Aynı gemideyiz’
Araştırmanın sürpriz sıralamaları ortaya çıkardığını kaydeden Koç şöyle dedi:
“Hepimiz aynı gemideyiz. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınlamış olduğu “2008-2009 Küresel Rekabetçilik Raporu”na göre, Küresel Rekabetçilik Endeksi bazında 2007-2008 döneminde 53. olan Türkiye, 2008-2009 döneminde 63. sıraya geriledi.”
Rekabetçiliğin kalıcı, krizlerin geçici olduğunu anlatan Koç, “Dünyaya baktığımda, ’Vay be, ABD bu işten ne kadar kuvvetli çıkıyor, ABD’nin rakip olarak gördüğü ülkeler ne kadar daha zayıf çıktı’ diyorum. ABD niye bu kadar çabuk çıkıyor? Çok daha rekabetçi, teknolojiyi kullanıyor ve her şeyden önemlisi inanılmaz bir inovasyon var” dedi.
Yeni metropoller olmalı
Araştırmada İstanbul’un açık ara önde olmasının riskli sonuçlar da doğurduğunu söyleyen Alkin, “Yeni metropoller oluşturulmalı. İstanbul 35 milyonluk Mexico City gibi olma tehlikesi taşıyor. O zaman ne turist gelir ne de cazibe kalır.” dedi. En düşük rekabetçilik seviyesine sahip ilk 20 ilin büyük oranda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmasının, çalışmanın dikkat çeken bir başka boyutu olduğunu belirten URAK Genel Koordinatörü Melih Bulu ise, “Böyle devam ederse bütün Türkiye, İstanbul’da toplanacak. Ulaşım altyapısı, meskenler bu yükü kaldırmayacak” dedi.
Ankara’da insanlar iyi yaşıyor
Araştırmada iller, Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi, Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik, Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli ile Erişilebilirlik başlıkları altında incelendi.
- Kişi başına mevduat, otomobil sayısı, hekim sayısı ve ildeki bir doktora programından mezun olan kişi sayısı gibi kriterlerde birinci sırada yer alan Ankara Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi alt endeksinde birinci oldu. Bu alt endekste İstanbul’dan sonra 3. en rekabetçi il Eskişehir oldu.
- İzmir’in en yüksek sanayi ve mesken elektrik tüketim miktarına sahip il olduğu ortaya çıktı.
- Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik’te İstanbul’un 100 puan aldığı sıralamada, başkent Ankara ancak 25.84 ile ikinci sırayı aldı.
- İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Kayseri, Gaziantep, Denizli, Manisa, İzmir Rize, Trabzon, Sivas dışındaki illerde neredeyse yeni bir patent alınmıyor.
- Erişilebilirlik Alt Endeksi’nde Hatay Ankara’yı geçti.
- Bursa ihracat endeksine göre, İstanbul’un hemen arkasında yer alarak İzmir’i geçti.
- Batman, Güneydoğu’da olmasına rağmen, 49. sırada yer alarak komşu illere fark attı.