Ekonomi Asgari ücret için veriler konuştu

Asgari ücret için veriler konuştu

19.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci randevusundan da rakam çıkmazken toplantıda bakanlıklar ve TÜİK, makroekonomik verilerle ilgili sunum yaptı. İşçilerin asgari geçim şartlarıyla ilgili bir tespite ise yer verilmedi.

Asgari ücret için veriler konuştu

Mithat Yurdakul - Milyonların takip ettiği asgari ücret komisyonunun ikinci toplantısından da bir rakam çıkmadı. Toplantıda bakanlıklar ve TÜİK, makroekonomik verilerle ilgili sunum yaparken, işçilerin asgari geçim şartlarıyla ilgili bir tespite yer verilmedi.

Haberin Devamı

Yedi milyondan fazla çalışanı ilgilendiren asgari ücret pazarlıklarında ikinci toplantı, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.

Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri ekonomik veri ve raporları komisyon heyetlerine sundu. Edinilen bilgiye göre, yetkililerin sunumlarında işsizlik oranı, ithalat, ihracat gibi veriler kullanılırken, asgari geçim şartlarıyla ilgili bir tespite yer verilmedi.

Elektrik, su faturası

İkinci toplantıya da katılan asgari ücretli çalışanlar; elektrik, su faturaları gibi masraflarından bahsederken, asgari ücret zammıyla ilgili bir oran talebinde bulunmadı. Asgari ücrette yeni komisyon toplantısının bir haftalık süreç beklenmeden yapılabileceği, gerekli görülmesi halinde işçi, işveren heyetlerinin başkanları ve bakanlığın üçlü zirvesiyle rakamların konuşulabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

‘Kırmızı çizgi diye bir şey yok’

İşçi tarafını temsil eden heyetin başkanlığını yapan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadığını, işveren ve hükümetten öneri gelmediğini belirterek, “Çalışma Genel Müdürlüğümüz başkanlığında gerek hükümetin gerek TÜİK’in gerek Maliye’nin gerek de işverenlerimizin görüşü alındı. Aynı zamanda asgari ücretle çalışan dört arkadaşımızın görüşleri alındı. Onların geçim şartlarını kendi dilinden duydular. Şu anda bir sonuç yok” dedi.

Asgari ücret için veriler konuştu

Görüşmelerin hafta içi yapılacak yeni bir görüşmeyle devam etmesini beklediklerini dile getiren Ağar, “Rakam belirli olmadığından dolayı bir şey söyleme imkanımız yok. Asgari ücretle çalışan insanların geçinemediği belli. Ev kirasını, elektrik, doğal gaz parasını ödeyemediklerini biliyoruz. Bilhassa büyük şehirlerde 10 bin liradan aşağı ev kirası yok. Ankara’da 10 bin liraya da ev kirası yok. İnsanlar haftada bir defa çocuklarla birlikte restorana gidebilecek mi? Bunların mümkün olmadığı görülmekte” dedi.

Ağar, “Şu anda mutabakat olur mu olmaz mı demenin anlamı yok. Çünkü ortada bir rakam yok. Biz talep eden kişiyiz, para veren kişi değiliz. Para verenler bir rakam söyleyecek ki biz ona göre değerlendirme yapacağız. Kırmızı çizgi diye bir şey yok. Biz rakam söylemeyiz. TÜİK’ten de bir rakam gelmedi. Hiçbir yerden bir rakam yok” ifadelerini kullandı.