Ekonomi Asgari ücrette devletin yükü arttı

Asgari ücrette devletin yükü arttı

27.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Asgari ücretin net 2 bin 20 liraya çıkmasıyla birlikte, yaşlılık aylığı alanların yanı sıra GSS primi devlet tarafından ödenenlerin sayısı da artacak.

Asgari ücrette devletin yükü arttı

2018’de kişi başına geliri 676,50 TL’nin altında olanların GSS primini ödeyen devlet, önümüzdeki sene 852,67 TL’nin altında geliri olanların prim ödemesini yüklenecek.

Haberin Devamı

Bu sınırlarda olup da GSS primini kendi ödemek zorunda kalanlar, ocaktan itibaren, gelir testine girdiğinde primlerini devlete ödetebilecek. İşverenler için asgari ücret desteğinin devam edeceği, hatta 12 aya çıkacağı da göz önüne alındığında, devlet önümüzdeki sene asgari ücret artışı için önemli bir bedel ödeyecek. Asgari ücretteki artışla birlikte, işçileri mağdur eden işverenlerin cezaları da katlanacak. Buna göre, işe giriş bildirgesini ve GSS bildirgesini zamanında SGK’ya vermeyen işverenler, 2 bin 29 TL yerine 2 bin 558 TL ceza ödeyecek. Asgari ücretteki artışla birlikte evinde gündelikçi çalıştıranların ödeyeceği sigorta primi de artacak. İş kazası, doğum, hastalık, meslek hastalığı gibi hallerde SGK’nın ödediği iş göremezlik ödeneği de asgari ücretle birlikte yükselecek. Yeni asgari ücretle birlikte, yeni yılda yeraltında çalışan madenciler en az 4 bin 40 lira net maaş alacak.