Ekonomi Bakan Bayraktar'dan petrol kuyularıyla ilgili açıklama! 100 bin varile 100 kuyu!

Bakan Bayraktar'dan petrol kuyularıyla ilgili açıklama! 100 bin varile 100 kuyu!

05.10.2023 - 10:12 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar canlı yayında petrol kuyularıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Bayraktardan petrol kuyularıyla ilgili açıklama 100 bin varile 100 kuyu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı bir TV programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Bayraktar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Irak-Türkiye petrol boru hattı Kerkük, Yumurtalık boru hattı olarak bilinir. Türkiye’nin uluslararası anlamda iş birlikleri açısından çok eski, 1977 yılında ilk petrolün aktığı 46 yıldır petrol akışının devam ettiği bir boru hattı. Türkiye’nin arz güvenliği açısından dünya petrol piyasaları için önemli bir boru hattı. 1.4 milyon varillik kapasiteye sahip.

Haberin Devamı

‘PETROL SEVKİYATINDA EKSİK YOK’

Petrol boru hattının biz 46 yıl fonksiyonel olarak tuttuk Irak’ta yaşanan savaşlarla beraber Irak tarafından hep hatta kesintili olması gereken kapasitenin altında petrol sevkiyatı yapılabildi. Biz ülkemizin 6 şubatta yaşadığı deprem felaketinden sonra dahi hemen hızlı bir şekilde hatları çalışır vaziyette tutmaya devam ettik. Bölgede yoğun yağış nedeniyle bizim iç hatlarımız dahil olmak üzere petrol sızıntılarının olduğu hadiseler yaşadık. Biz petrol boru hattını daha güvenilir işletmesi için 650 km bir boru hattından bahsediyoruz.

Silopi’den Ceyhan’a kadar olan kısımda depreme ilişkin 6 ilimiz geçiş güzergahı içinde. BOTAŞ’ın 1500 çalışanı o bölgede yaşıyor. 600’ünün evi hasar gördü, buna rağmen hızlı bir şekilde konuya vaziyet ettik. Uluslararası standartlarda gereken ne ise onları yaptık. Pazartesi Abu Dhabi’de ilan ettiğimiz şey şuydu: Dün itibarıyla hat operasyona hazırdır petrol sevkiyatına, petrolün Ceyhan’da depolanmasıyla alakalı hiçbir eksiği yoktur diye bildirdik.

Haberin Devamı

IRAK-TÜRKİYE PETROL BORU HATTINDA FİİLİ AKIŞ BAŞLADI MI?

Bu Irak neticesinde ortaya çıkacak durumdur. Gelecek petrolü sevk etmeye hazır durumda bekliyoruz. Dünyada yaklaşık 100 milyon varilin üzerinde petrol talebi var günlük olarak. Şunu söyleyebilirim. Türkiye’deki altyapı dünya talebinin yüzde 4’ünü karşılamaya uygun. 2 milyon varil boğazlarımız üzerinden ham petrolü sevkiyatına vesile oluyor, Bakü-Tiflis, Ceyhan 700 bin varil, Irak-Türkiye boru hattı 1.4 milyon varil.

Dünyada 3-4 milyon varil petrol sevkiyatı yapmak dünya piyasası için önemli. Petrol arzı için boru hattının çalışması önem arz ediyor.

ABU DHABİ’DEKİ ZİRVE HAKKINDA

Toplantı her yıl düzenlenen büyük petrol, gaz konferansıydı. Bu seneyi özel kılan başka bir husus var. BAE yaklaşık 7.5 hafta sonra kasım ayının sonunda büyük bir iklim konferansına ev sahipliğini yapacak. Enerji sektörünü biz iklimden ayrı düşünemiyoruz.

BAE İLE YAKIN TARİHTE ANLAŞMA SETİ VAR 51 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE. BUNUN BÜYÜK BÖLÜMÜ ENERJİ PROJELERİ. ORADA SON DURUM NEDİR? YAKIN ZAMANDA NİHAYETE ERECEK ENERJİ PROJESİ VAR MI?

Haberin Devamı

19 Temmuz’da Cumhurbaşkanımızın ziyareti kapsamında 51 milyar dolarlık paketin 29.7 milyar doları enerji projeleriydi. Ciddi bir ilgi var. Yenilenebilir projelere, yeşil hidrojen, elektrik iletim hatları ve doğal gazdan elektrik üretim projelerimizle alakalı somut projeler konuşuyoruz bunları bir adım daha ileri götürdük. Yakın bir zamanda projelerinin bir kısmının realize olacağını göreceğiz.

İki taraf da ticari olarak en uygun şartları oluşturmaya gayret ediyor. Kısa zamanda bunu bir anlaşma ile taçlandırıp yatırımları hızla yaparız. BAE şunu değerlendiriyor. Türkiye’nin önünde yenilenebilirde büyük yatırım fırsatları var bu projelerde yer almak istiyor.

ABD YATIRIMCILAR TARAFINDAN ENERJİ ALANINDA PROJE VAR MI?

Türkiye’ye ciddi bir ilgi var. Yeni bir reform hamlesinde bu şirketlerin ilgili olduğunu görüyoruz. Biz vizyonumuzu hedeflerimizi ifade ettik. Buralarda yakın zamanda hem direkt yatırımcı olarak hem finansal destek sağlayıcı olarak buralarda olabileceklerini öngörüyoruz.

Haberin Devamı

Yeni bir mekanizmayı hayata geçiriyoruz. Kasım ayında Türkiye-ABD hükümetler arası enerji diyaloğu programına başlıyoruz. Bu hem hükümetler arası hem şirketler arası bir araya getireceğimiz platform olacak.

İSRAİL GAZININ TÜRKİYE ÜZERİNDEN TAŞINMASI PROJESİ

Türkiye AB’nin dördüncü büyük doğal gaz piyasası, bir kısmının Türkiye bir kısmının Avrupa’ya gitmesi noktasında konuştuğumuz kapsam var. İsrail Enerji Bakanı ile görüşme gerçekleştirdik. New York’ta Cumhurbaşkanımız İsrail Başbakanı ile görüştü. Birkaç hafta içerisinde İsrail’e gitmeyi planlıyorum.

Türkiye artık gazı alan bir ülke olarak gazın ihracatında yoğun bir şekilde olacak. Biz altyapımızı buna göre hazırladık 20 bin km’ye yakın iletim hattı, depolarımız, gazlaştırma tesislerimiz bütün bunlarla birlikte bu projelerin hayata geçmesi Türkiye’ye gelmesi ve Avrupa’ya gitmesi mümkündür. Teknik olarak en uygun projelerden birisidir.

DOĞAL GAZ İHRACATI KONUSUNDA BAŞKA ADAY ÜLKE VAR MI? 

Haberin Devamı

Uzun zamandır gelen taleplerdi. Bütün ülkeler enerjide arz güvenliklerini sağlarken enerji çeşitlendirmesine gayret ediyor. Altyapımızı geliştirdik. Biz şuna dikkat ediyoruz. 

Bulgaristan yüzen gazlaştırma tesislerimize erişim hakkı tanıdık. Uzun soluklu anlaşma yaptık. Oradan dönüştürdüğümüz doğal gazı sınırdan Bulgaristan’a teslim etme noktasında. Avrupa’dan başka talepler Almanya’dan başka talepler var.

AKKUYU NÜKLEER TESİSİ HAKKINDA 

Rus şirket yoğun bir mesai harcıyor. Önümüzdeki yıl bu hedefimizi gerçekleştirip ilk reaktörü devreye alıp ülkemize ilk nükleer elektriği sunmuş olacağız. Bizim 70 yıllık rüyamız. 

ÜÇÜNCÜ SANTRALDE ÇİN İLE ANLAŞMA GÜNDEME GELMİŞTİ. NE DURUMDA? 

Uzun süredir müzakereleri yürütüyoruz. Önemli bir aşama kaydettik belli noktalarda mutabıkız. Anlaşmaya dönüştürmek istiyoruz. Anlaşamasak da Türkiye olarak farklı bir alternatife yönelmemiz gerekiyor.

TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ MERKEZİ OLMA ÇALIŞMALARI GÜNDEMDE. İSTANBUL FİNANS MERKEZİ İÇİN AYRI BİR MERKEZ OLUŞTURULMASI DURUMU VARDI. PROJENİN HEDEFİ NE? 

Sayın Cumhurbaşkanımız önemli bir hedef koydu. Sadece doğal gazdan ibaret olmayan elektriğin, madenin, kritik madenin içerisinde olabileceği emisyonun olacağı büyük kapsamlı uluslararası ticaret borsası şeklinde. Bunun doğru adresinin İstanbul Finans Merkezi olduğunu işaret etti. Borda fiyatlamaların İstanbul’da yapılmasını istiyoruz. Emtia ve enerji borsasında hayata geçmesini hedefliyoruz. 

KARADENİZ GAZI HAKKINDA 

Günlük 4 milyon metreküplük gaz akışı var. Sakarya Gaz sahasından BOTAŞ’ın şebekesine. İlk faz için hedef miktarımız 10 milyon metreküp. İkinci fazın gelişi ile birlikte önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 40 milyon metreküpe çıkmış olacak.

‘PETROL ÜRETİMİNİ 100 BİN VARİLE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ’ 

Sakarya gaz sahası gibi birkaç sahaya ihtiyacımız var. Gabar çok önemli bir keşif. Orada hem karada olduğu için hem petrol olduğu için biraz daha hızlı ilerliyoruz. Bugün itibarıyla 18 bin varil üretim var. 2024 yılı sonuna kadar 100 bin varile çıkmayı hedefliyoruz. Gabar, Sakarya ve olacak başka keşiflerle Türkiye petrol ve doğal gazdaki dışa bağımlılığını düşürmekle büyük bir hedef ortaya koyuyor.

GABAR’DA KAÇ KUYU VAR? KUYU SAYISI KAÇA ÇIKACAK? 

Yaklaşık kuyular birbirinden farklı olmakla birlikte kuyu başı üretimin bin varil civarında olduğunu, 100 bin varile 100 kuyu ile ulaşmayı hedefliyoruz. Arkadaşlarımız yoğun programla çalışıyorlar. Çok muazzam bir altyapı çalışması var."