Ekonomi Bakan Nebati'den döviz ve enflasyonla ilgili flaş açıklama

Bakan Nebati'den döviz ve enflasyonla ilgili flaş açıklama

05.01.2022 - 11:15 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlık toplantısında konuştu. Bakan Nebati, "Yeni yatırım ve açılımlarla ihracat hedefine ulaşacağımız açık. Türkiye ihracat eksenli politikasına devam edecek. Salgına ve kapanmaya rağmen 29 milyon turist ile yüksek gelir elde ettik, bu yıl bunu da aşacağız. Cari işlemlerdeki iyileşme sürüyor. Bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla yolumuza devam edeceğiz. 20 Aralık tarihi bir milattır. Katılım miktarı 91,5 milyar liraya ulaştı. Yakın pazarlarımızdaki çok farklı talepleri karşılayabilecek büyük bir üs olduğumuzu unutmayın. Birilerinin bize söylediği öğrettiği şeyin dışına çıkıyoruz." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlık toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati şu ifadeleri kullandı: "Bu yıl büyüme trendi devam edecek. Geçen pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin 225 milyar dolarlık ihracat rakamını açıkladı ve bu yıl 250 milyar dolarlık ihracat hedefini ortaya koydu. Kapasite kullanımının yüzde 80’e geldiği Türkiye’de bunu yakalayacağımız açıktır.

Haberin Devamı

'TARİHİ BİR REKOR KIRILDI'

Öncü göstergeleri anladığımız kadarıyla son çeyrekte ekonomik aktivite ılımlı görünümünü devam ediyor. Satın alma yöneticileri endeksi yüzde 50’nin üzerindeki eşik değerin üzerinde yoluna devam ediyor. Geçen yıl kapandığımızı hatırlayınız istihdam, kısa çalışma ödenekleri açıldığınız zaman ciddi işten çıkarmalar olacak diye ortalığı yaygaraya verenler oldu. 2021’in ilk 10 ayında istihdam salgın öncesi seviyeye ulaştı. KOSGEB destekli olarak 12 ay çalışan sayısını koruyup meslek lisesi ve üniversite mezunu işçilere 100’er bin liralık destek vermeye devam ediyoruz. Türkiye 2021 yılında ihracatta tarihi bir rekor kırdı.

İhracat geçen yıl yüzde 32.9 gibi tarihi rekor kırarak az önce ifade ettiğim gibi 225 milyar dolara ulaştı. Ayda 20 milyar dolar ve üzeri ihracatla yolumuza devam ediyoruz. Dış ticaret açığı yüzde 7.8 oranında azalarak 45.9 milyar dolar seviyesine geriledi. Turizmde tarihi rekorlar kırdık ilk defa Akdeniz ülkelerinden fazla turist kabul etti bu ülke. 29 milyon turist ile 24 milyar doları aşan bir turizm geliri elde edildi. Bu yıl bunu da aşacağız rekorları kıra kıra devam edeceğiz. Akdeniz’deki rakiplerimizi de geride bırakacağız.

Haberin Devamı

CARİ İŞLEMLERDEKİ İYİLEŞME SÜRÜYOR

Ekim ayı itibarıyla cari acık 15.4 milyar dolara geriledi. 2021 yılında çift haneli GSYH büyümesi bekleniyor. Bunu da iyi bir noktada bitireceğiz. Cari açık yüzde 2’nin altına düşüyor. Yeni ekonomik model düşük cari açıktan inşallah bu yıl itibarıyla cari fazlaya doğru devam edecek. İhracat artarken içerideki üretim artacak sanayi gelişecek, istihdam artacak ve bu yıl tarihi rekorların kırıldığı yeni ekonomik modelin uygulanabilir olduğu bu yılın daha öngörülebilir istikrarlı Türkiye’nin kazanımının en yüksek olduğu bir yıl olacaktır. Hep birlikte bunları yaşayıp içselleştireceğiz.

Bu dönem herkesin kazandığı ve önünü gören hesabını kitabını yapabilen bir dönem olacaktır rahat olun. Özellikle son yıllar hızlı değişen sosyoekonomik değerler küresel değişimleri beraberinde getirmektedir. Türkiye olarak amacımız bu dönüşüme ayak uydurmak değil bu dönüşüme yol vermektir. Türkiye bu rolü hak ediyor ve bunu ustalıkla yerine getiriyor. Birilerinin çizdiği patikada değil kendi patikamızda ve bu dönüşüme rol veren bir anlayışla hareket edeceğiz.

Haberin Devamı

"KAPASİTENİ ARTIR BİZ SENİ SIRTIMIZDA TAŞIYACAĞIZ"

Bu dönüşümün en önemli aktörleri de küresel talebi ve tüketici beklentilerini en doğru şekilde analiz eden değişen tercihlere en kaliteli ürünle erişebilen siz değerli iş insanlarımızdır. Bu bağlamda hükümetlerimiz döneminde ARGE harcamalarını destekleyen politikalara her zaman önem verdik. Getireceğimiz yeni enstrümanlarla üretim odaklı çok önemli desteklerimiz var. Üretmek isteyen, bize gelecek yeter ki üret yeter ki istihdam kapasiteni artır biz seni sırtımızda taşıyacağız.

"20 ARALIK TARİHİ BİR MİLATTIR"

Türkiye iş yapma kolaylığı endeksinde de 33’üncü sıraya yükselmiş durumdadır. Amacımız kazanımlarımızı daha da ileriye taşımak olacaktır. Bu çerçevede özellikle enerji, savunma sanayi havacılık gibi stratejik sektörlerde teşvikleri sağlamaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomi modelini bu doğrultuda sizlerin desteği ile hayata geçiriyoruz. 20 Aralık tarihi bir milattır. Cumhurbaşkanımız yeni Türkiye modelini kamuoyuna paylaşırken önemli tedbirleri peşi sıra ortaya koydu.

Haberin Devamı

Kolaylaştırıcı tedbirlerimizi aldık bundan sonra yapılacak şey hükümetin politikalarına dikkatli bir şekilde takip etmek ve elinizdeki toplumsal ritüelleri çıkarılmış enstrümanları kendinize uygun bir şekilde kullanma dönemidir. Önemli kazanımların gerçekleştirildiği bir yılın moraliyle geçiriyoruz. Bu moral bizi 2022 yılında güçlü şekilde hareket etme imkanını bize sağlamıştır.

Bize öğretilmiş olan şeyler çerçevesinde hareket etmek zorunda değiliz. Bu ülkenin gelenekleri toplumsal dayanışması, kültürel bakışları hepsi dünyanın küresel olduğunun anlaşıldığı bu dönemde bize bir kazanım sağlıyor. Bizim gücümüz bizim tarihimizden toplumun dayanışmasından salgında olduğu gibi uyum sağlama kabiliyetini ortaya koyan çabamızdan kaynaklanıyor. Rahat, emin geleceğe umutla bakan istikrarlı ve büyüyen bir Türkiye’nin ferdi olduğumuzu unutmayın.

Haberin Devamı

"BÜYÜK BİR ÜS OLDUĞUMUZU UNUTMAYIN"

Yakın pazarlarımızdaki çok farklı talepleri karşılayabilecek büyük bir üs olduğumuzu unutmayın. Birilerinin bize söylediği öğrettiği şeyin dışına çıkıyoruz. Bizim gerçekliğimiz, bizim yolumuz ve bizim yoldaşlarımız Türkiye’nin tamamıdır. Bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Yeni Türkiye ekonomi modeli kalıcı makroekonomik istikrarın sağlanması yüksek katma değerli üretimin teşvik edilmesi, üretim ve istihdamın artırılması, ihracatın artırılarak cari açığın düşürülmesi amaçlanıyor. İlk etapta finansal istikrarı güçlendirici adımları atıyoruz. Çalışmalarımız kısa süre içerisinde meyvelerini vermeye başladı. Kur korumalı mevduat ürününü en çok benimsenen bir tedbir paketi sistemi içerisine oturtan bir sonuç aldık. Serbest piyasa koşulları altında döviz kurları dengeye kavuştu. 

KATILIM 91.5 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

Kur korumalı TL mevduat hesabı her gün güncelleniyor. Vatandaşımız kendisini koruyor kazancını artırıyor ve dün itibarıyla 91.5 milyar liraya ulaşan bir hacme geldi. Değerli dostlar algıların her zaman çok güçlü bir performans sergilediğine ama güçlü performansın mutlak surette güçlü bir duvara toslayacağını da bilelim. Bir yere kadar hareket ettirirler bunu pekiştirirler ama geleceğe yer gerçekliktir. Gerçeklik algıyı bitirir 20 Aralık itibarıyla gördüğümüz bu gerçekliktir. Bu anlamda dövizden TL mevduata geçiş altından TL mevduata geçiş stopaj 0, ihracatçı ithalatçı firmaların vadeli döviz satışı başladı. DİBS stopaj 0 temettü stopajı da 15’ten 14’e düşürüldü.
Evlenecek, veya konut alacak paraya ihtiyacı olan kişilerin bütün kazanımlarını sıfırlaması yerine ihtiyacı olan miktarı alabileceği bir fırsat sunduk. Yastık altı altınlar için önemli bir adım attık. KGF’de imalat ve ihracat odaklı firmalara sağlanacak.

Önümüzdeki dönemde önceliklerimiz gelire endeksli senetler ihraç edilecek proje bankacılığı bu ülkenin en önemli enstrümanlarında birisi olacak. Enerji, savunma sanayi tarım ve hayvancılık ve turizm sektörlerine de aynı önceliği vereceğiz. Güçlü altyapı ve dinamik ekonomisiyle hayata geçirilecek. Sizlere çok önemli işler düşüyor. İş dünyası yeşil dönüşüm ve yeniliklere ayak uydurmak zorundadır."