Ekonomi ‘Blockchain’i asla göz ardı edemeyiz’

‘Blockchain’i asla göz ardı edemeyiz’

18.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Blockchain Week, blockchain (blokzincir) dünyasından yerli ve yabancı birçok ismin yer aldığı IstanBlock ile gerçekleşti. Token ekonomileri, regülasyonlar, sermaye yeterlilikleri, sektörel ihtiyaçlar hakkında panel ve konuşmalar gerçekleştirildi.

‘Blockchain’i asla göz ardı edemeyiz’

İSMAİL ŞAHİN - Dijital paraların en önemli özelliklerinden birinin mahremiyet ve gizlilik olduğunu söyleyen kriptografinin babası sayılan David Chaum, İsviçre Merkez Bankası ile yürütülen merkez bankası dijital parasını örnek verdi. Merkeziyetsiz bir yapının ve regülasyonun önemine değinen Chaum, “Merkez bankalarının çıkaracağı dijital paralar mahremiyeti çok iyi koruyabilir ve güvenlik sağlayıp verimliliğe erişebilirler” dedi.

Haberin Devamı

Hedef lider ülke

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, şunları dile getirdi: “Dijital teknolojinin doğru geliştirilmesi ve yönetilmesi gerekiyor. Bugünden sonra bunun bir parçası olmak bir seçim meselesi değil, kalkınmanın gerekliliklerinden biri. Ulusal Teknoloji Hamlesi ile bu dönemin liderlerinden biri olmayı, dönüşüme yön vererek uluslararası alanda fayda sağlamayı hedefliyoruz. Diğer yandan dijitalleşmeden bahsederken blockchain teknolojisini asla göz ardı edemeyiz. Ancak bunun bir dijital para transfer sisteminden çok daha fazlası olduğunu bilmeliyiz. Üretilen tüm verinin güvenilir ve izlenebilir şekilde depolanabilmesinin ve yön veren bir sonuca dönüştürülebilmesinin cevabı blockchain teknolojisinde yatıyor.”

Haberin Devamı

‘Yatırıma olanak sağlayacak regülasyon’

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, özellikle FTX çöküşünün ardından kripto yatırımcısının güven sorununu ele aldı. Manukyan, regülasyonun kapsayıcı ve yabancı yatırımcının Türkiye’de yatırım yapmasına olanak sağlayacak çerçevede olması gerektiğini dile getirdi. Son dönemde yaşanan kripto paralardaki krizi de ele alan Manukyan, “Fazla kazanç vaat eden şirketlerin batması kaçınılmazdı. Sonunda gerçekleşti” ifadelerini kullandı
İstanbul Blockchain Week’i düzenleyen EAK Digital CEO’su Erhan Korhaliller; “Web 3.0’ın Türkiye’de benimsenmesi son derece umut verici. Bu durum Türkiye’nin kendini lider olarak konumlandırması için heyecan verici bir fırsat sunuyor. İstanbul Blockchain Week ile sektörün dikkatini İstanbul’a çekerek, Türkiye’ye yatırımla beraber eğitim için bir platform yaratmayı ve web3 sektöründe yeni iş olanakları sağlamayı hedefliyoruz” dedi.