Ekonomi Borsada sert hareketin nedeni belli oldu

Borsada sert hareketin nedeni belli oldu

15.12.2023 - 07:54 | Son Güncellenme:

Bu yılın en iyi performans gösteren yatırım aracı borsada son zamanlarda sert hareketler gözleniyor. Aralık ayı itibarıyla 8 bin puan sınırından aşağı yönlü hareket eden borsa çarşamba günü büyük düşüşlere sahne olmuştu. Endeks 7529 puan seviyesine kadar gerildikten sonra perşembe günü yüzde 3.77 oranında yükseldi, yeniden 7800 puanın üzeri görüldü. Peki borsadaki sert hareketlerin sebebi ne?

Borsada sert hareketin nedeni belli oldu

Milliyet.com.tr/ Borsa İstanbul hareketli günler yaşıyor. Peki borsadaki sert hareketlerin sebebi ne? Konuyla ilgili merak edilenleri BLG Finansal Danışmanlık ve Kurucu Ortağı Belgin Maviş, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Maviş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"Bu yılın en iyi performans gösteren yatırım aracı borsa oldu. Bir daha bu seviyede yükselişler görür müyüz? Evet, ama burada ABD Merkez Bankası ve politikaları, içeride de ekonomi yönetiminin politikaları etkili olacak. Merkez Banka’mızın rezervlerinin tarihi zirvelere ulaşması, enflasyon karşısında BDDK’nın bankalar ve finans kuruluşları için almış olduğu enflasyon hesaplaması kararlarının borsa üzerindeki pozitif etkilerini görüyoruz.

‘BORSADA HAREKETLİ SEYİRLER GÖREBİLİRİZ’

Bu tür pozitif haber akışları olduğu takdirde endekste yukarı yönlü hareketler ve özellikle 7850 seviyesinin aşılması ile birlikte 8 bin puan seviyelerini görürüz. Yılsonu hareketi de buna dahil olacaktır. 2024 yılı seçim yılı olacağı için borsada hareketli seyirleri görebiliriz.

Haberin Devamı

PİYASADAKİ SERT KAYBIN NEDENİ NE?

Borsadaki sert kayıpların nedenleri küresel etkiler, İsrail-Filistin savaşı ve işin insanı boyutu, Çin’den Avrupa’ya yayıldığı söylenen Covid benzeri salgın ile karşı karşıya kalınma riski, Fed belirsizliği gibi etkiler yıl sonunda halka arzların yoğunlukta olması, en önemli etken de Merkez Bankası’nın faiz artışları ile birlikte mevduat faizlerinin artması, paranın bir bölümünün mevduatlara kayması gösterilebilir.

BORSADAN ÇIKAN PARA MEVDUATA MI KAYDI?

Evet, borsada yatırımcıların bir kısmı parasını risksiz varlıklara yönlendiriyor. Borsadan çıkan paranın mevduata ve altına doğru yöneldiğini söylemek mümkün. Şu anda yatırımcı portföylerine bakıldığında yüzde 40 hisse, yüzde 20 altında, geri kalan kısım nakitte kendisini korumaya almış durumda gözüküyor.

YENİ YILDA ZİRVE GÖRECEK MİYİZ?

Borsada yıl sonu hedefi 8 bin puanın üzerinde bir kapanış borsa performansı açısından önemli olacaktır. 8050 puan seviyesinin aşılması bize yeni bir yol haritasını beraberinde getirebilir. Türkiye’de CDS’lerin 300 baz puanın altına inmesi gibi haberler, bankacılık sektörünü destekleyen haberlerin etkisi ile BIST 30 hisseleri başta olmak üzere yabancı yatırımcıların gözü borsada olabilir. O yüzden 2024 yılının ilk 2 aylık performansının ben borsa tarafında dolar bazında yükselişleri beraberinde getirebileceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

TCMB’NİN 21 ARALIK’TA YAPACAĞI YILIN SON FAİZ KARARI BORSAYI NASIL ETKİLER?

Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Faizde artış gerçekleştirebilir. Çünkü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2026’da enflasyonun net bir şekilde geri çekileceğini göreceğimizden bahsetti. Merkez Bankası enflasyonla sıkı bir mücadele içerisinde olduğu mesajını attığı faiz adımları ile gösteriyor. Enflasyondaki yükseliş eğilimi, asgari ücretin artması gibi unsurlarla ocak ayı enflasyonunda biz son yüksek enflasyonu göreceğiz. Ondan sonra enflasyonda baz etkisi de devreye gireceği için yüksek seyir devam edebilir. 2024 sonuna doğru enflasyonda düşüş eğilimini göreceğimizi öngörecek olursak Merkez Bankası’ndan bir faiz artışı daha gelebilir.

BUGÜNE DİKKAT: TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ ÖNEMLİ OLACAK

15 Aralık’ta Moody’s’in Türkiye değerlendirmesi önemli olacak. Nokta bir artış olmasa da görünümde bir iyileştirme adımı olabileceğini değerlendiriyorum. Kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri borsaya ivme kazandıracaktır.

Haberin Devamı

Borsada beklentiler var, Fed’in faizleri pas geçmesi ve 2024 yılında da faiz indirimi mesajı vermesi sonrasında küresel piyasalarda olumlu bir hava var. Bize perşembe günü bu olumlu hava yansımış gözüküyor.

PERŞEMBE GÜNÜ BORSADAKİ SERT YÜKSELİŞİN NEDENİ BELLİ OLDU

BDDK’nın atmış olduğu adım var. 26 Haziran 2023 tarihli kurları baz alarak finans kuruluşları, bankalar, varlık yönetim şirketleri dahil olmak üzere atılan adımlar var. BDDK enflasyonda düzeltme duyurusunu perşembe sabahı yayınladı. Finansal kiralama, faktoring, finansman şirketleri, tasarruf finansmanı, varlık yönetim şirketlerine enflasyon düzeltmesi uygulanmayacak. 1 Ocak 2024’te, 26 Haziran 2023 tarihindeki döviz kurları kullanılacak. 26 Haziran 2023’te dolar kuru serbest piyasada 25.37, euro kuru 26.67 seviyesindeydi. Yani şu andaki mevcut seviyeler değil de bu seviyeler kullanılacak.

Bu da özellikle finans şirketlerinin enflasyon karşısında bozulan bilanço değerlerinin toparlanmasına, yıl sonu karlılıkları ve sermaye yeterlilik rasyolarını pozitif etkileyecektir. Bu beklenti piyasada endeksin 7582 seviyesini gördükten sonra günü 7800’ün üzerinde tamamlama çabasını da beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Aralık ayı performansına baktığımızda biz en yüksek 8149 seviyesini görerek başladık. 1 Aralık’ta endeks 8071 puan seviyesinde günü tamamlamıştı. Buradan geri çekilmelerle perşembe günü 7582’yi gördükten sonra 7800’ün üzerinde bir kapanış oldu. Bu da yaklaşık olarak perşembe günü 3.77’lik değer artışını beraberinde getiriyor.

HANGİ SEKTÖRLER KAZANDI?

Bankalar önderliğinde yükselişi görüyoruz. Bankalar, finansal kiralama şirketler, çimento ve gübre sektöründe önemli toparlanmaları görüyoruz. Günün en yüksek toparlanması bankacılık endeksinde yüzde 5 seviyesine vardı. Sektörel bazda ulaştırma bunu yüzde 4.50 ile takip ediyor. Hemen hemen bütün sektörler yükselişte. Ağırlıklı olarak BIST 30 hisselerinin önemli bir performans sergilediği günü geride bıraktık. Yarın bir toparlanma görebiliriz. Haftanın son işlem günü, özellikle kar realizasyonlarının gelebileceğine dikkat çekelim.”