Ekonomi Bu halı ihracatı uçuracak

Bu halı ihracatı uçuracak

28.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Royal Halı bünyesinde bulunan Royal Halı, Atlas Halı ve Pierre Cardin Halı’nın 2018 yılı yeni ürün ve koleksiyonları önceki gün Antalya’da tanıtıldı.

Bu halı ihracatı uçuracak

Görücüye çıkan 11 koleksiyon ve 2018 yılı planları hakkında bilgi veren Royal Halı Genel Müdürü Mehmet Nazif Koca “Sektörümüzde ilkleri gerçekleştiriyoruz” dedi ve Türkiye’de ilk kez 8 renk yerine Axminster tezgahı ile 16 rengin kullanıldığı el halısına en yakın makine halılarının üretildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Bunu sektörde önemli bir gelişme olarak değerlendiren Koca, “El halısına en yakın viskon halılarımız gerek renk, gerekse tasarım açısından dikkat çekiyor ve diğer makine halıları gibi rulo halinde değil istediğiniz şekilde katlanabiliyor” diyerek halıların inceliğine dikkat çekti.

4 kat artacak

Adlarını Türkiye’nin farklı tarihi ve turistik noktalarından alan koleksiyonlardaki halıların metrekaresi 110 ila 330 lira arasında değişiyor. Gaziantep’te 540 kişilik bir ekiple 4 binden fazla desende halı üretim yapan Royal Halı Sanayi’nin satışlarının yüzde 30’u ihracat oluşturuyor. Konuyla ilgili Koca, “15’ten fazla ülkeye ihracatımız mevcut. Tüm Orta Avrupa ülkeleri, Romanya, ABD, Suudi Arabistan, Çin, Fas, Türkmenistan, Kazakistan, İran ve Yunanistan ihracat yaptığımız ülkeler arasında en aktif olanları” dedi ve 2018 yılında yapılan ihracatı 4 katı artırmayı planladıklarını paylaştı.

Haberin Devamı

Türkiye lider

Bu vesileyle Türkiye’deki makine halısı üretimi ve ihracatı hakkında da bilgi veren Koca 2017 verilerine göre 1.85 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye’nin Çin, Hindistan, Belçika gibi makine halısı üretiminde lider olan ülkeleri arkada bırakarak birinci sırada yer aldığını kaydetti. Bu noktada Gaziantep’teki halıcılığa da değinen Koca, “Halı denince akla Gaziantep geliyor. Gaziantep’te 270 halı üreticisi var. Türkiye’nin makine halısı ihracatının yüzde 95’i Gaziantep’ten yapılıyor” dedi.