Ekonomi ‘Cam tavanları kırmaya kararlıyız’

‘Cam tavanları kırmaya kararlıyız’

26.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enerji alanında öne çıkan ve ilham veren kadınlar, “Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar” programıyla ödüllendirildi. Bakan Fatih Dönmez, “Kadınlarımızın önüne konulan cam tavanları kırmaya kararlıyız” dedi.

‘Cam tavanları kırmaya kararlıyız’

Duygu Erdoğan / İstanbul - Enerji sektöründe kadın istihdamının artırılması, kadınların yaptığı önemli çalışmaların duyurulması ve gençlere ilham vermesi hedefleriyle her yıl 'Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar' ödüllendiriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni dün akşam gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen programda toplamda 7 dalda ödül verildi. Jürinin 120'den fazla dosya üzerinden yaptığı değerlendirme sonucu her kategoride 3 aday finale kaldı. Salgın nedeniyle 2020'de ertelenen törende verilecek ödüller de aynı gecede sahiplerini buldu. Ödül töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji sektöründe kadın istihdamını artıracak her çalışmayı yaptıklarını vurgularken "Kadınlarımıza bu yolda her türlü kariyer imkânını açmakta kararlıyız. Kadınlarımızın önüne konulan cam tavanları kırmaya, öğrenilmiş çaresizliği yok etmeye kararlıyız" dedi.

Haberin Devamı

‘Cam tavanları kırmaya kararlıyız’

'TÜRKİYE DAMGASINI VURDUK'

Enerji sektörünü bugün sadece maddi yatırımlarıyla değil, insan kaynağı yatırımlarıyla da Türkiye’de enerji çalışanı profilinin değişimine ön ayak olduğuna vurgu yapan Bakan Fatih Dönmez, kadınların varlığıyla Türkiye’nin en büyük projelerine hep birlikte imza atıldığını söyledi. Bakan Dönmez, "Son 20 yılda kadınlarımızın emekleriyle yenilenebilir enerjide örnek gösterilen ülkeler arasına girdik. Yeri geldi engin denizleri hep birlikte aştık. Türkiye’nin kaderini değiştiren Karadeniz’deki yerli gaz keşfimize hep birlikte imza attık. Yerin metrelerce altında ya da yüzlerce metre üstünde, aydınlığı yeryüzüne taşımak için kadınlarımız Türkiye’nin dört bir yanındaydı. Yerli lityumdan güneş panellerine, rüzgâr türbinlerinden nükleere kadar yerli ve milli teknolojilerin her aşamasında, kadınlarımızın çok yönlü iş yapabilme becerileri, organizasyon ve planlama yetenekleriyle enerji teknolojilerine Made In Türkiye damgası vurduk" dedi.

Haberin Devamı

‘Cam tavanları kırmaya kararlıyız’

Törende Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ile sanat, siyaset ve iş dünyasından birçok konuk yer aldı.

'ALGILARI DEĞİŞTİRECEĞİZ'

“Bugün, Türkiye’nin en büyük projelerine bakın. Hepsinin altında kadınlarımızın imzasını, kadınlarımızın dokunuşunu göreceksiniz” diyen Bakan Dönmez, amaçlarının bu başarıları görünür kılmak olduğunu ifade etti. Türkiye geneli kadın istihdamının yüzde 26.3 seviyesinde olduğunu hatırlatan Bakan Dönmez, enerji sektöründe ise bu oranın yüzde 12.1 seviyelerinde olduğunu kaydetti. Dönmez, "Bu rakamlar enerji sektörü olarak yürüyecek daha uzun bir yolumuzun olduğunu gösteriyor. Kadınlarımıza bu yolda her türlü kariyer imkânını açmakta kararlıyız. Kadınlarımızın önüne konulan cam tavanları kırmaya, öğrenilmiş çaresizliği yok etmeye kararlıyız. Buradan enerji sektöründe kariyer yapmak isteyen bütün kadınlarımıza seslenmek istiyorum. Enerji sektöründe bilinen algıları sizlerin desteğiyle ve katılımıyla değiştireceğiz. Eğer sizler de bunun bir parçası olursanız gelecek nesillere de enerji sektörünün yolunu açmış olacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Cam tavanları kırmaya kararlıyız’

2020 yılı Jüri Özel ödülü Emine Erdoğan tarafından Diyarbakır Anneleri’ne verildi. Takdim sırasında duygusal anlar yaşandı.

‘İNANDIKLARINIZIN PEŞİNDEN GİDİN’

Ödüllerin jüri üyeliklerini; Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Başkan Vekili Gülsüm Azeri (Jüri Başkanı), Fiba Holding Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Murat Özyeğin (Jüri Başkan Yardımcısı), Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay, Türkiye İş Kadınları Derneği Başkanı Nilüfer Bulut, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Kadın ve Demokrasi Derneği Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Gazeteci Hande Fırat, Gazeteci Nazlı Çelik ve Gazeteci Şebnem Bursalı yaptı.

Jüri Başkanı Gülsüm Azeri, iş hayatına yeni başlayacak genç kadınlara şu öneride bulundu: “Erkek egemen mesleklerde çalışıyor veya çalışacak olabilirsiniz. Bu sebepten dolayı bazı önyargılar ya da engellemelerle karşılaşabilirsiniz. Hiçbir şeyin inandığınız yoldan sizi döndürmesine izin vermeyin. İnandıklarınızın peşinden gitmek en büyük ödüldür.”

Haberin Devamı

7 DALDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Akademi kategorisindeki 2020 ödülünü İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Figen Kadırgan, 2022 yılı ödülünü ise Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Güneş kazandı. Ödülleri Selen Zorlu Melik takdim etti.

İş dünyası kategorisindeki 2020 ödülünü Schmid-Pekintaş Genel Müdür Yardımcısı Derya Kaya, 2022 ödülünü ise Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kalyon PV İcra Kurulu Başkanı Kübra Kalyoncu Şeherli kazandı, ödülleri Gülsüm Azeri takdim etti.

Profesyonel kategorisindeki 2020 ödülü Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nden Hülya Erdener Akınç’a verildi. 2022 ödülünün kazananı ise Türkiye’nin tek kadın il koordinatörü olan Aras Elektrik Dağıtım AŞ. Ardahan İl Koordinatörü Meryem Akpınar oldu. Ödülleri Murat Özyeğin sundu.

Haberin Devamı

Girişimcilik ödülü 2020, tarlaya kurduğu güneş panelleri ile elektrik üreten girişimci Aysel Bakır’ın oldu. 2022 ödülü ise meyve kurutma işini eğitimlerle profesyonel işe taşıyan Yasemin Korkut’a sunuldu. Ödüller, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından takdim edildi.

‘Enerjide Örnek Şirket’ ödülü 2020, cinsiyet eşitliği için en çok projeler geliştiren şirkete verildi; kazanan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ oldu. 2022 ödülü ise en fazla yeni üniversite mezunu istihdam eden şirket temelinde Shell’e sunuldu. Ödülleri Enerji Bakanı Fatih Dönmez verdi.

‘Jüri Özel’ ödülü Emine Erdoğan tarafından kazananlara takdim edildi. 2020 ödülünün sahibi Diyarbakır Anneleri oldu. 2022 ödülü ise Turkovac Bilim Ekibi Kadın Üyeleri’ne değer görüldü.

‘İlham Veren Kadın’ kategorisinde de ödülleri Emine Erdoğan verdi. 2020 ödülüne dünyanın en iyi 10 öğretmeni arasına giren Nurten Akkuş’a değer görüldü. 2022 ödülü ise Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda madalya kazanan kadın sporculara layık görüldü.