Ekonomi Cepte 5G’li model patlaması yaşanıyor

Cepte 5G’li model patlaması yaşanıyor

07.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de, beşinci nesil mobil telekom teknolojisi 5G’ye geçmeye az bir zaman kala 5G özellikli cep telefonu sayısı artıyor. Ülkemizde daha önceki açıklamalarda 5G ihalesinin 2023 yılında yapılacağı duyurulmuştu.

Cepte 5G’li model patlaması yaşanıyor

 

HANİFE BAŞ - Dünyada ve Türkiye’de, 2022 yılı içinde lanse edilen yeni modellerin çoğu 5G özelliği taşıyor. Türkiye’de satılan 5G’li cep telefonlarının genel sektör cirosundaki payı da bu yılın ilk yarısında yüzde 30’lara geldi. Türkiye’de yılda ortalama 10-12 milyon arasında cep telefonu satılıyor.

Haberin Devamı

Payı yüzde 28 oldu

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, 5G özellikli cep telefonlarının sektördeki cirosal payının yüzde 28’e çıktığını belirterek, adetsel olarak payının da yüzde 15’lere yaklaştığını söyledi.

Turnacı, 5G’de gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğumuzu dile getirerek, “Altyapımıza daha çok yatırım yapmalıyız. Operatörlerin gerekli yatırımları yapması için de enflasyonun çok gerisinde kalan tarife ücretlerini artırması gerekecek. Kimse zam yapılmasını istemez ama 5G yatırımları maliyetli. Vatandaş en üst teknolojiyi almak istiyor. Cep telefonu kullanım süresi de dört yıla çıktı. Haliyle en son teknolojiyi almak isteyenler 5G’li olmasına dikkat ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Türkiye’de son iki yıldır pazarın küçüldüğünü ve yıllık telefon satışının 10 milyon adet olarak gerçekleştiğini de aktaran Turnacı, şöyle devam etti: “Bu yıl pazar 9 milyon adede de düşebilir. Fiyatların her geçen gün yükselmesi alım gücünü olumsuz etkiliyor.”

Destekleyen modeller

Türkiye’de son dönemde lanse edilen üst segment cep telefonu modellerinin hepsinde 5G özelliği var. Büyük markalar dünyada 5G’ye geçen onlarca ülkeye uygun olarak çıkarttıkları modelleri Türkiye’ye de sunuyor. Türkiye’de son dönemde lanse edilen 5G uyumlu bazı cep telefonu modelleri şöyle: “Xiaomi Mi 11, Xiaomi 12, Xiaomi 12, Huawei P40 Pro, Huawei P50 Pro, Oppo Find X2, Samsung Galaxy S22, vivo v23, Poco F4 GT, Honor X9, Realme GT NEO 2.”