Ekonomi ‘Çevre için hızlı adımlar şart’

‘Çevre için hızlı adımlar şart’

14.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), üretim ve ihracata yönelik vizyonunu ‘Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörel Sürdürülebilirlik Eylem Kılavuzu’yla paylaştı.

‘Çevre için hızlı adımlar şart’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, “Demir ve çelikte AB’nin en büyük tedarikçilerinden biriyiz. 1 Ekim itibarıyla Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması demir ve çeliğin de aralarında bulunduğu beş sektör için yürürlüğe girdi. Şimdilik sadece raporlama yükümlülüğü var. Ama 2026’dan itibaren karbon vergisi ödeme zorunluluğu ile karşı karşıya kalacağız. Eğer gerekli hazırlıkları tamamlayamazsak 2026’dan itibaren her yıl yüzlerce milyon dolar karbon vergisi ödemek durumunda kalacağız” dedi.

Haberin Devamı

İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Sektörümüz 2030 karbon nötr ekonomi olma amacı için kritik bir öneme sahip. Sektörümüzün söz konusu çevre olduğunda somut adımlar atması gerekiyor. Sürdürülebilirliğin temin edilebilmesi için yalnızca çevresel politikaların yürütülmesi yeterli değil” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen ve 2030 yılında ulaşılması planlanan 17 adet Sürdürülebilir Kalkınma Amacı ve bu amaçlara yönelik 169 hedefin İDDMİB’in sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşması konusunda yol gösterici olması bekleniyor.