Ekonomi Çocuğun güvenli internet kullanımı ailenin elinde

Çocuğun güvenli internet kullanımı ailenin elinde

10.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hayatımızda oldukça geniş yer kaplayan ve yaşamımızı kolaylaştıran internet, doğru kullanılmadığı takdirde birçok problemi de beraberinde getirebiliyor.

Çocuğun güvenli internet kullanımı ailenin elinde

Özellikle yanlış kullanımlar sonucu çocuklar istenmeyen görüntü ve bilgilere ulaşıyor. Çocuklar bazen kendilerini ölümleri özendiren oyunların içinde bulabiliyor. Sanal mecrada aileler istenmeyen olayların önüne geçmek, güvenli internet kullanımı için neler yapmalı? Çocukların internet kullanımlarında nelere dikkat etmeli? Güvenli internet kullanımlarda hangi yollar izlenmeli?

Haberin Devamı

Mavi Balina’dan korumanın yolları

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF), Mavi Balina oyunundan korunma tavsiyeleri şöyle:

- Çocuğunuzla daha sık konuşun. İnternet dünyasını birlikte keşfedin ve uygun davranışların sergilendiği aktivitelerde birlikte yer alın.

- Çocuğunuzun kullandığı bütün elektronik aletlerde ebeveyn koruma sisteminin açık olduğundan emin olun. Ekrana bakarak geçirdiği zamanı ve faaliyetlerini gözlemleyin.

- Yeni akımlardan haberdar olun.

- Çocuğunuz davranışlarını yakından gözlemleyin. Ruh halinde değişiklik, iletişimde azalma, çalışma isteksizliği ve notlarda düşüş gibi değişimler konusunda tetikte olun.

- Eğer çocuğunuzun Mavi Balina oyununu oynadığını fark ederseniz, hemen bütün elektronik aletlerden internete erişimini kesin.

Haberin Devamı

- Yaşadığınız yerdeki polis yetkililerine haber verin ve bir sonraki önlemleri almak için onların tavsiyelerine başvurun.

AİLELER NELER YAPMALI?

Çocukların yanlış internet kullanımı sonucu istenmeyen görüntü ve bilgilerin yanı sıra yanlış arkadaşlıklar da edinilebilir. Çocuklar internet üzerinden oynanan oyunlar aracılığıyla gerçek hayattan koparak şiddeti beyinlerinde meşrulaştırabiliyor. En önemlisi de hayattaki sosyalliklerini de yitirebiliyor. Olumsuzlukların önüne geçmek için ailelerin yapması görekenler şöyle sıralanabilir:

- Çocukla karşılıklı güvene dayalı ve iletişime açık ilişki kurulmalı.

- Bilgisayar çocuğun odasında değil, evin ortak kullanım alanı içinde olmalı.

- Ebeveyn de çocuk kadar interneti tanımalı, hakim olmalı ve kullanabilmeli.

- Çocukla birlikte internette zaman geçirmeli ve ona interneti kullanma biçimleri konusunda rol model olunmalı. Birlikte bilgi aramak, kişisel internet sayfası hazırlamak veya resim ve müzik dosyaları bulup indirmek, çocukla kaliteli zaman geçirmeyi sağlar.

- İnternet ve bilgisayar evde ya da çocuğun okulunda yoksa ve çocuğunuz interneti başka bir yerde kullanmak zorunda ise bu yerin neresi olduğu hakkında bilgi sahibi olunmalı. İzniniz olmaksızın bu yerlere gitmemesi gerektiği konusunda çocuklar uyarılmalı.

Haberin Devamı

- Çocuğun internette şiddete, pornografiye veya benzer olumsuz uyaranlara maruz kalmaması için, bilgisayarda filtreleme programları bulunmalı.

- Çocuğa rahatsız eden iletişimleri sonlandırabileceğini hatta gerekirse internetten çıkması söylenmeli.

- İnternet kullanımı çocuğun gündelik yaşamını sekteye uğratacak bir düzeye geldiyse okuldaki rehber öğretmene veya bir uzmana başvurarak durumla başa çıkabilmek ve süreyi sınırlandırmak için profesyonel yardım alınmalı.

Yaş sınırı ne olmalı?

- 2 yaşından küçük çocukların internet, TV, bilgisayarla karşılaşması mümkün olduğunca ertelenmeli.

- 6 yaşa kadar telefonlar ‘uçak modu’nda verilmeli.

- 13 yaş altı için ailenin en çok vakit geçirdiği ortak alanlarda cihaz kullanmasına izin verilmeli.

- Çocuğun internete girerken izin alması sağlanmalı. n Çocuklara kişisel bilgilerini sanal ortamda asla paylaşmaması gerektiği öğretilmeli. İsim, yaş, cinsiyet, okul ismi, sokak adını yazmaması gerektiği anlatılmalı.

- Sosyal medya hesaplarını 13 yaşından önce açmaları desteklenmemeli.

Haberin Devamı

- Çocuklara özel arama motorlarını (Kiddler ve Kidrex) deneyebilirsiniz.

Eğlendirerek öğretebilirsiniz

Avrupa Konseyi’nce, “Çocuklar İçin Çocuklarla Birlikte Bir Avrupa İnşa Edelim” programı kapsamında internetin olumsuz yönlerine karşı çocukları bilgilendiren hem eğlenceli hem çok iyi hazırlanmış bir site bulunuyor. http://www.wildwebwoods.org/popup.php?lang=tr isimli sitede yer alan oyun sayesinde bu konuda çocukları eğlendirerek bilgilendirmek mümkün.