Ekonomi Davutoğlu: Vergi problemi Rehn: Endişeyle izliyoruz

Davutoğlu: Vergi problemi Rehn: Endişeyle izliyoruz

03.10.2009 - 00:51 | Son Güncellenme:

AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’yla ortak basın toplantısında, Doğan şirketlerine vergi cezası konusunda, “Basın özgürlüğü endişeyle izlediğimiz bir konu” dedi

Davutoğlu: Vergi problemi Rehn: Endişeyle izliyoruz

Doğan Yayın Holding’e (DYH) kesilen vergi cezası hem Avrupa basın organlarının hem de Avrupa Birliği’nin (AB) yakın takibinde. Dün Brüksel’de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu da konuyla ilgili sorulara muhatap oldu.
Ceza konusunda “Medya değil vergi problemi” diyen Davutoğlu, Reuters Ajansı’nın cezayla ilgili sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
“Olay medya değil vergi sorunudur. Medya sorunu olsaydı basın özgürlüğüne girerdi. Oysa bu grubun medya dışında da petrol ve başka alanlarda da faaliyetleri var. Eskiden finans sektöründe de faaliyet gösteriyorlardı. Vergi cezası ilk kez olmuyor. Ayrıca ceza kesinleşmiş değil. Yargıya gidildi. Türkiye’de yasalar var, mahkemeler var” dedi.
AB Komisyonu, 14 Ekim’de yayımlayacağı İlerleme Raporu’nda DYH’ye kesilen vergi cezasına yer verecek. Türk hükümeti, Komisyon’un benimseyeceği söylemde, “Bu cezanın siyasi nedenlerle verildiği” algılamasını yaratacak ifadeler kullanmasını engelleme çabası içinde. Komisyon ise, Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunda endişeleri olduğunu net bir şekilde dile getirmeyi sürdürüyor.

Basın toplantısında söyledi
İlerleme Raporu dün Davutoğlu ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn arasında yapılan görüşmede de masaya yatırıldı.
Görüşmenin konu başlıklarından biri de basın özgürlüğüydü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Rehn, “Şu aşamada basın özgürlüğünün durumu endişeyle izlemeyi sürdürdüğümüz bir konu” dedi. Rehn’in bu mesajı Davutoğlu’nun yanında vermesi, Komisyon’un konuya verdiği önemi ve buna İlerleme Raporu’nda yer verme konusundaki kararlılığını koruduğunu gösteriyor.