Ekonomi Dev ekranda kapışma

Dev ekranda kapışma

23.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cepte üst segmentte yeni modeller kapışıyor. En son Apple, iPhone Xs ve Xs Max modellerini lanse etti. Note 9 ise ağustosta lanse edilmişti. İki dev ekranlı telefon Note 9 ve XS Max’i teknik özellikleri açısından karşılaştırdık.

Dev ekranda kapışma

Apple, geçen hafta amiral gemisi modellerini tanıttı. iPhone Xs ve iPhone Xs Max. XR daha düşük segmente hitap ediyor.

Haberin Devamı

6.5 inç’lik ekranlı XS Max, Apple’ın en büyük ekranlısı. Apple’ın en büyük rakibi ise Samsung. Samsung amiral gemisi modeli Note 9’u, 9 Ağustos’ta tanıtmıştı. Her ne kadar XS Max’in Türkiye’ye tam geliş tarihi ve fiyatları belli değilse de iki model üst segmentte mücadele edecek. Samsung Galaxy Note 9 ve Apple XS Max’i karşılaştırdık.

Ekranlar büyüdü

EKRAN: Note 9, 6.4 inç Amoled, Xs Max ise 6.5 inç’lik OLED ekranla geldi. Apple’ın telefonunun ön yüzünde çentikli tasarım devam ediyor. Samsung ise hiç ekranı bozmadan dikdörtgen tasarımını koruyor. iPhone Xs Max’in ekranı biraz daha büyük olabilir ama Samsung daha fazla ekran çözünürlüğü ve piksel hassasiyetine sahip. Her ikisi de retinada iyiler. Fotoğraf kalitesine gelince ikisi arasındaki farkı söylemek zor olacak. Burada renk doğruluğu ve parlaklık da öne çıkılabilir. Ki burada Samsung çoğunlukla rakiplerinin önüne geçiyor. Note 9, Xs Max’den 201 gram daha hafif. Apple’ınki 208 gram. Fakat iPhone yüzde 13 oranında daha ince. Bunda Samsung S Pen’in etkisi var.

Haberin Devamı

PERFORMANS: Apple ve Samsung her zaman telefonlarını en iyi çip setiyle donatıyor. Galaxy Note 9, Snapdragon 845 işlemci, Xs Max ise A12 Bionic çip setiyle geldi. Snapdragon 845 birinci sınıf hız ve güçle Note 9’un bütün gün çalışmasını sağlıyor. A12 Bionic çip hakkında ise henüz çok şey bilmiyoruz. A11 halihazırda iyi bir çip. A12 ise biraz daha geliştirilmiş hali.

Depolamada ise iki model de benzer. Note 9, 128 ve 512 GB’lik seçenek sunuyor. Xs Max ise 64, 256 ve 512 GB’lik versiyonlarla geldi. Note 9’un mikroSD kart özelliği de var. Her ikisinde de IP68 su geçirmezlik özelliği bulunuyor. Bataryada Xs Max’in performansının iPhone X’den 1.5 saat daha uzun olduğu açıklandı. Galaxy Note 9’un ise 4.000 mAh bataryası bulunuyor. Bataryada genelde Apple, Samsung’un gerisinde kalıyor.

KAMERA: Note 9’da, çift 12 MP’lik geniş açı ve telefoto arka kamera var. Titreşim engelleme, 2x zoom bulunuyor. Xs Max de 12 MP’lik geniş açılı çift arka kamerayla tanıtıldı. Kamera özellikleri benzer. Note 9, dual aperture özelliğini sunuyor. iPhone’da ise böyle bir mekanizma yok. Her ikisi de 4K kamera sunuyor. Ama Note 9, 960 fps’de super ağır çekim video kayıt sunuyor, iPhone’da bu 240 fps.

Haberin Devamı

Dev ekranda kapışma

Yüzden tanıyor

BİYOMETRİK: iPhone ana ekran tuşunu geçen yıl bırakmıştı. Bu yıl ise geri dönüşü olmadığını gösterdi. iPhone’un bütün yeni modelleri ekranı açmak için yüz tanıma özelliğiyle geldi. Apple sistemin öncekine göre de yüz tanımada daha hızlı hale geldiğini söyledi. Samsung, Note 9’da çeşitli açma seçenekleri sunuyor. Onun, yüz tanıma özelliği iPhone’un biraz gerisinde kalabilir. Samsung aynı zamanda arka kamerasında geleneksel parmak izi okuma özelliğine devam ediyor.

Dev ekranda kapışma

ÖZEL ÖZELLİKLER: Note 9, birkaç önemli özelliğe sahip. Bunlar arasında geliştirilmiş S Pen kalemi bulunuyor. Bu kalemi kullanarak not alabilir, çizim yapabilir hatta uzaktan kumanda gibi kullanabilirsiniz. Çünkü artık bluetooth bağlantısı var. iPhone XS Max bazı mobil uygulamalarda çift görüntü sağlayabiliyor mail ve takvim gibi. Note 9 ise iki ayrı uygulamayı yan yana görüntülemenizi sağlıyor. Samsung ayrıca Dex özelliğini geliştirdi. DeX, Samsung’un Android tabanı üzerinde çalıştırdığı yapay bir arayüz katmanı. Android’in dahili klavye ve fare desteğinden faydalanan bu arayüz, alışık olduğumuz bilgisayar arayüzünü Android uygulamaları üzerinde çalıştırabiliyor.

Haberin Devamı

Dev ekranda kapışma

Hangisini almalı?

FİYAT: Her iki telefonun da fiyatı ucuz değil. Apple, 999 dolarlık fiyatla başladı. Ancak Türkiye’deki fiyatı henüz açıklanmadı. Döviz kurları nedeniyle Türkiye’ye geliş fiyatının 10 bin TL’leri bulması bekleniyor. Note 9’un 128 GB’lik versiyonu ise ülkemizde 6 bin TL’den satışta.

SONUÇ: Her iki model de üst segmentte mücadele ediyor. Çoğu özellikleri benzer. Bazı alanlarda Note 9 öne çıkıyor. İşletim sistemleri ise farklı. Android ve iOS sevenler olabilir. iPhone Xs Max’in Türkiye’ye geliş fiyatına bağlı olarak ikisinden birini tercih edebilirsiniz.

İç hatlarda uçağa yeni rakip çıktı

Otonom araçlar bir diğer ifadeyle sürücüsüz teknoloji alanında üreticiler art arda yenilik duyurmaya devam ediyor. Volvo Cars’ın yeni Volvo 360c Concept, otonom seyahatin geleceği noktasında önemli ipuçları veriyor.

Haberin Devamı

Şirket bu yeni konseptin milyar dolarlık iç hat havayolları endüstrisinde kendisine önemli bir yer açacağını öngörüyor. Özellikle kalkış ve varış noktası arasındaki mesafe 300 kilometre civarında olan daha kısa rotalar, yolculuğu alternatif bir yöntemle değiştirmek için öncelikli adayları oluşturuyor.

360c’nin temelinde, insan sürücüsü olmayan tam otonom, tam elektrikli bir otomobil var. Direksiyon simidinin ve içten yanmalı bir motorun olmamasının, otomobile tasarım özgürlüğü verdiği, yolcuların geleneksel olarak ikili ya da üçlü koltuklarda oturması zorunluluğunun da böylece ortadan kaldırıldığı ifade ediliyor.

Dev ekranda kapışma

Geleceğin rotası

“Wright kardeşler 1903 yılında gökyüzünün hakimi olduklarında modern hava seyahatinin nasıl olacağına dair en ufak bir fikirleri yoktu” diyen Volvo Cars Başkan Yardımcısı Marten Levenstam, “360c, endüstride tamamen bir yenileme nasıl olur, bunu yansıtıyor” ifadelerini kullandı. Levenstam ayrıca, “Uyku kabini, premium bir konfor yaşamanızı, huzurlu bir gece yolculuğu geçirmenizi ve varış noktasında tazelenmiş bir şekilde uyanmanızı sağlayacak. Bu bize dünyanın lider hava aracı üreticileriyle rekabet etme imkanı verebilir” dedi.

Dev ekranda kapışma

Yazarlar