Ekonomi Dijital TL hamlesi güven verdi

Dijital TL hamlesi güven verdi

03.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de Dijital TL kullanımı test edilirken, bu alanda gelişmelerin hızlanması bekleniyor. Yaygın kullanımın artacağı öngörülürken, ödeme güvenliğinin gelişeceği, nakitsiz toplum hedefine ulaşmada önemli mesafe kaydedileceği belirtiliyor.

Dijital TL hamlesi güven verdi

HANİFE BAŞ - Türkiye, Dijital Türk Lirası’na hazırlanıyor. Geçen hafta Merkez Bankası’nın öncülüğünde yürütülen Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları kapsamında Dijital Türk Lirası üzerindeki ilk ödeme işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Bu gelişme finansal teknolojiler sektöründe sevinçle karşılandı.

Haberin Devamı

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, test aşamalarının tamamlanıp uygulamaya geçilmesi ve tüm finansal kuruluşların sisteme entegre olması ile nakitsiz toplum hedefine ulaşılması ve dijital ödemelerin yaygın kullanımının sağlanması açısından bir milat gerçekleşeceğini söyledi.

Bilgetekin, “Dijital para kullanımının yaygınlaşması ile işlem maliyetleri azalacak, işlem hızı ve güvenliği artacak. Merkez Bankası tarafından üretilmesi, yönetilmesi ve denetlenmesi de güvenilirlik yönündeki endişeleri ortadan kaldırıyor. Dijital TL’ye yapılacak yatırımın beklenen faydayı sağlaması için her tür mal ve hizmet alışverişinde kullanılabilmesi ve Dijital TL’ye talep yaratılması önemli. Toplumda farkındalık oluşturulması ve bu yönde tanıtım ve bilgilendirmeler yapılması da gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Henüz dünyada bu alanda yeterli deneyimin olmadığını, sınırlı sayıda ülkede kullanıldığını dile getiren Bilgetekin, “Ayrıca geniş bir kullanım ağının sağlanmasına yönelik yeterli teknolojik gelişime ve bu doğrultuda birlikte çalışabilirliğin yaygınlaşmasına da ihtiyaç duyulacak. Yaygın kullanımın sağlanmasına yönelik yürütülecek süreçle birlikte ülkemizde dijital paranın her tür finansal işlemde kullanım oranının bir hayli yüksek olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Çok önemli bir gelişme

Sipay CEO’su Semih Muşabak, dijital TL ile ilgili gelişmenin sektörün geleceği açısından çok değerli olduğuna işaret ederek, “Geçen yılın başında elektronik para şirketleri ile dijital varlıkların bağı tamamen koparılmıştı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamayla birlikte tekrar aradaki bağın eskisinden de kuvvetli olacağının sinyalleri verildi. Dijitalleşen çağla ödemelerde ve yatırımlarda, dijital varlıkların tüm kanallar üzerinden erişilebiliyor ve harcanabiliyor olması çok önemli” ifadelerini kullandı.

Insha Ventures Genel Müdürü Hasan Sami Bayansar, Dijital TL ile ilgili gelişmeyi memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu adımla ödeme güvenliğinin oldukça artacağını düşünüyoruz. Paranın coğrafi kullanım alanlarındaki sınırlar göz önünde bulundurulduğunda Dijital TL üzerinden uygulamalar arttıkça finansal okuryazarlığın da benzer oranda artacağını öngörmek mümkün. Kartlı alışverişler gibi nakit dışı kullanım uygulamalarının da oldukça farklı yenilikleri beraberinde getireceğini düşünüyorum. Bu uygulamalar sayesinde kara para aklama, terörün finansmanı gibi finansal suçların dijital ortamlardaki kayıtları kolaylıkla takip edilebilecek. Ayrıca büyük montanlı ticaret alışverişlerinde alıcı ve satıcılar için para transferinin daha da hızlanacağını ve operasyonel anlamda verimliliğin önemli oranda aratacağını da söyleyebiliriz.”

Haberin Devamı

Kriptoya karşı önlem

Lidio Kurucu Ortağı ve CEO’su Emre Güzer, Dijital Türk Lirası ile ilgili yeni duyurunun paranın dijitalleşmesi açısından son dönemeç-lerden biri olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Dijital liralar basit bir deneyden çok fazlası. İlerleyen dönemde paranın artık dolaşımda olmayacağı bir dünyada kripto varlıklar ve bu varlıkların en önemlilerinden stabil kripto paralar ödeme sistemleri için güçlü tehditler barındırıyor. Ödeme sistemlerini hiç olmadığı kadar yıkıcı inovasyona karşı korunmasız halde bırakıyordu. Merkez bankaları da kendi para birimlerini özellikle stabil kripto varlıklara karşı koruma altına almakla kalmıyor aynı zamanda kağıt parayı ve tüm ödemeleri dijitalize ediyor.”