Ekonomi Dünyanın tarımı Antalya’da buluştu

Dünyanın tarımı Antalya’da buluştu

26.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Türkiye’nin gıda üretimi konusunda oynadığı kilit rol, Antalya’daki Growtech tarım fuarına da yansıdı. 21. kez kapılarını açan fuarda, Almanya ve Fransa ilk kez milli katılımla stant açarken, Hollanda, İspanya, Çin ve Güney Kore’nin de arasında olduğu 27 ülkenin büyük tarım firmaları, dünya tarım pazarına ulaşabilmek için Türkiye’ye geldi.

Dünyanın tarımı Antalya’da buluştu

GÜRKAN AKGÜNEŞ Antalya - Almanya Tarım Bakanlığı temsilcisi Step Systems CEO’su Harald Braungardt, Growtech’in diğer ülkelerle önemli bağlantılar sağladığını belirterek, “Türkiye’yi diğer ülkelerle kontak içerisinde olabileceğimiz belkemiği pozisyonunda görüyoruz” dedi.
Özellikle tohum ve sera teknolojileri stantlarındaki yoğunluk dikkat çekerken, Türkiye’de üretilen yüzlerce yerli tohum fuarda dünya pazarına çıktı. Fuar Direktörü Engin Er, Almanya ve Fransa’nın fuara ilk kez milli katılım göstermesini, Rusya pazarına Türkiye üzerinden ulaşabilme stratejisine bağladı. Fuara 571 firmanın katıldığını ve stant satışını fuardan 2 ay önce tamamladıklarını anlatan Er, 50’den fazla firmanın da yer yokluğu nedeniyle dışarıda kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Mısır ve soyada GDO yok

Öte yandan fuar kapsamında yıllık değerlendirme toplantısı düzenleyen Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu üyeleri, tohumda ilk kez ihracatın artık ithalatı geçtiğini duyurdu. TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, 15 yılda sertifikalı tohum üretiminin yüzde 800 arttığına dikkati çekerek, bu yılın 9 ayında tohum ihracatının ilk kez ithalatı geçtiğini bildirdi. Akcan, “Türkiye’de GDO’lu tohum üretilmesi, GDO’lu tohum ithal edilmesi mümkün değil. Türkiye’de yetiştirilen soya ya da mısırda GDO olmadığını taahhüt edebilirim ama dondurulmuş ithal mısır ya da soyalarda taahhüt veremem” dedi.