Ekonomi Eczacıbaşı 5 yıllık yol haritasını belirledi! Yatırım iştahı açık: 2 milyar euro

Eczacıbaşı 5 yıllık yol haritasını belirledi! Yatırım iştahı açık: 2 milyar euro

20.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bozüyük’te beşinci seramik sağlık gereçleri işletmesini devreye alan Eczacıbaşı Holding, yatırıma hız verdi. Şirket beş yılda 2 milyar euro’luk yatırım yapmayı hedefliyor.

Eczacıbaşı 5 yıllık yol haritasını belirledi Yatırım iştahı açık: 2 milyar euro

AYLİN RANA AYDİN / Bilecik - Eczacıbaşı Holding, yatırımlarına hız verdi. Son olarak önceki gün Bozüyük’te beşinci seramik sağlık gereçleri işletmesini açan holding, beş yılda 2 milyar euro’luk yatırım yapmayı hedefliyor. Organik ve inorganik büyümeye odaklanan holding, Suudi Arabistanlı seramik sağlık gereçleri firması ile ortaklık için de çalışıyor.

Haberin Devamı

Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin Bilecik Bozüyük’te devreye aldığı gömme rezervuar tesisinin açılış töreni öncesi bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Seramik üretiminde Türkiye’de lider Avrupa’da ise ilk dört ülke içinde olduklarını belirten Gümrah, “Gelecek 5 yılda 2 milyar euro’luk yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.

Teknolojiye yatırım

Teknoloji alanında ciddi yatırım yaptıklarını anlatan Gümrah, “Eskiden sermaye bulmak zordu şimdi ise çalışan bulmak sorun. Çalışan sürekliliği çok düşmüş durumda. İş dünyasının istihdamı cezbetmesi gerekiyor. Genç nesil fiziksel işte çalışmayı çok tercih etmiyor” diye konuştu.

Kovid-19’un en hareketli günlerinde evlerde kalma süreleri arttığı için banyo-mutfak gibi alanların eskidiğini fark eden tüketicilerin yenileme işlemlerine ilgi gösterdiğini belirten Gümrah, şunları anlattı:

Haberin Devamı

“Yapı sektörü Kovid’de perakendenin reform yaşadığı bir dönem oldu. Avrupa’da ürün satmanın zorluğu, tesisatçı eksikliğiyle, Ukrayna savaşıyla birlikte dengeler değişmeye başladı. Avrupa’daki zayıflamayı nerede dengeleriz diye düşündüğümüzde ağırlıklı olarak Ortadoğu pazarı olarak düşünüyoruz. Ortadoğu pazarı cazip ve gelişiyor.” Gümrah, 2028 yılı için grubun cirosuna yönelik 5 milyar euro’ya giden bir hedefleri olduğunu da sözlerine ekledi.

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan ise seramik sağlık gereçleri alanında Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını Vitra markası ile yaptıklarını belirtti.  Özkan, “2022 yılında 510 milyon euro net satış yaptık. 2023’te 520-600 milyon euro aralığında net satış elde etmeyi planlıyoruz. 2028 yılı hedefimiz ise 1 milyar euro net satış elde etmek” dedi.

Tüketici talebi değişiyor

Sadeleşmenin pek çok alanda öne çıktığını söyleyen Özgen Özkan, şöyle konuştu: “Tüketiciler çok kompleksi yüksek ürünler kullanmak istemiyorlar. Daha önce armatürde krom, seramik sağlık gereçlerinde beyaz renk yüzde 99 oranında tercih edilirken son dönemde armatürde siyah, bakır gibi renkler son derece moda. Seramik sağlık gereçlerinde beyaz, mat, krem gibi renkler öne çıkıyor.”

Haberin Devamı

‘Türkiye pazarı canlı’

Avrupa’da yaklaşık yüzde 25’lik bir daralma olduğunu bunun ise Almanya ve İngiltere ağırlıklı olduğunu kaydeden Özgen Özkan, bunun hemen yarın çözülecek bir konu olmadığını dile getirdi. Özkan, Türkiye pazarının ise canlı olduğunu hem perakende hem de proje tarafında ilk 7 aylık yükselişin biraz hız kestiğini kaydetti.