Ekonomi Elektrikte siber saldırıya karşı milli önlem

Elektrikte siber saldırıya karşı milli önlem

23.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz, kamudaki elektrik üreticisi olarak perakende elektrik fiyatlarında fedakarlık yaptıklarını belirtirken, “Halkımızın bedel ödememesi için biz daha çok dişimizi sıkıyoruz” dedi.

Elektrikte siber saldırıya karşı milli önlem

MİTHAT YURDAKUL Antalya - Türkiye Enerji Zirvesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Alagöz, “Fiyatları belirleyenler perakende dağıtım şirketleri değil. Ayrıca, biz zaten sisteme elektrik satıyoruz, bunun oranı da EPDK tarafından belirleniyor. Fiyatın yukarıya tırmanmaması için fedakarlık yapan bir kuruluşuz, bundan sonra da buna devam edeceğiz. Halkımızın bedel ödememesi için biz daha çok dişimizi sıkıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

5 ülke arasında

Santrallerin yönetilmesi amacıyla yerli imkanlarla EÜAŞ Otomasyon Sistemi’ni (EOS) geliştirdiklerini anlatan Alagöz, siber saldırılarla erişilemeyen milli bir sistem geliştirdiklerini, Türkiye’nin bunu yapabilen beş ülkeden biri arasına girdiğini söyledi. Alagöz şunları kaydetti:

“Şu anda 17’nci santralde uygulama yapıyoruz. Dünyanın en hızlı mikro işlemcisini kullandığımız ve en hızlı arıza analizini yapabildiğimiz EÜAŞ otomasyon sistemleri, dünyada sadece 4 ülkenin yapabildiği, bizim de bunu başararak 5’inci ülke olduğumuz bir kontrol sistemi. Amerika, Almanya, İsviçre ve Japonya’nın ardından 5’inci ülke Türkiye oldu. Santrallerimizin dışarıdan herhangi bir manipülasyon ile siber saldırılara maruz kalmaması için, koruma sistemi almak yerine bütün kodların bize ait olduğu, bütün gizli kapıların bizim olduğu, kaynak kodlarının elimizde olduğu, donanımı ve yazılımı ile her şeyi bize ait bir kontrol sistemi geliştirdik. Biz ‘arka kapıları’ olmayan bir sistemi işletebilmek için o sistemi kendimiz kurmak zorundayız. Eğer sistemi bir başkasına kurdurursak hiçbir zaman yüzde yüz güvenli olmayacaktır. EOS bu yönü ile Türkiye’nin en güvenli kontrol sistemi.”

Haberin Devamı

Yılda 100 milyon $’lık tasarruf

Sistem için 5 milyon dolar yatırım yapıldığını ifade eden Alagöz, “Bir yılda sadece EÜAŞ için 100 milyon dolara yakın tasarruf sağlayacak bir sistem geliştirdik. Kendi santrallerimize uygulayarak bu tasarrufu elde ediyoruz” dedi.