Ekonomi EMAAR SQUARE’DE ÖNCE PAHALI DAİRELER SATILDI

EMAAR SQUARE’DE ÖNCE PAHALI DAİRELER SATILDI

02.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emaar Türkiye’nin son projesi 1000 konutluk Emaar Square’de, bir buçuk ayda 350 daire satıldı. Emaar Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, bu rakamın beklentinin üzerinde olduğunu söyledi

EMAAR SQUARE’DE ÖNCE PAHALI DAİRELER SATILDI

Türkiye’nin en büyük yabancı sermayeli şirketlerinden biri olan Emaar Türkiye, İstanbul Libadiye’de hayata geçirdiği Emaar Square projesinde 1.5 ayda 350 daire satarak büyük bir başarı yakaladı.
Emaar Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, hedeflerinin yılsonuna kadar 275 ev satmakken, 1.5 ayda bu rakamın üzerine çıktıklarını belirterek, “Satışlar çok iyi gidiyor. Projede bekleyen listesi var” dedi.
Balaban, projede en küçük daire fiyatının 240 bin dolardan başlamasına rağmen, ilk önce en pahalı dairelerin tükendiğini anlatarak, “Projenin yüzde 85’i düşük, yüzde 15’i büyük metrekareli dairelerden oluşuyor. Büyükler hemen tükendi. Artık şehrin dışında villalarda yaşayanlar merkeze geliyor” dedi.

Haberin Devamı

2+1 daireler de revaçta
Ozan Balaban, projedeki küçük dairelerin de büyük ilgi gördüğünün altını çizerek, “50 ile 90 metrekare arasında 1+1’ler var. Genelde 1+1’ler yatırım için alınıyor. Bizim 1+1 dairelerimizde otopark ve depo da var” diye konuştu. Şu dönemdeki en moda daire tiplerinden birinin de küçük 2+1’ler olduğunu dile getiren Balaban, “İnsanlar artık küçük metrekareli 2+1 istiyor. 2+1’ler hem yatırım hem de oturmak için alınıyor. Ben 2+1’leri uzun dönemde öneriyorum” dedi.
Projelerinde hem küçük hem de büyük dairelere yer vermelerinin Türkiye’deki piyasa ve uluslararası portföylerinden gelen talepten kaynaklandığını anlatan Ozan Balaban, şunları söyledi:
“İstanbul tarihi bir kent. Günü birlik turistler tarihi yarımadayı tercih ediyor. Bizim proje ise uzun dönemli kalan turistleri çekecek. Aynı zamanda ekonomi sürekli gelişiyor. Yurtdışı ve diğer illerden gelenler 3-4 gün burada kalıyor. Bizim böyle bir yatırımcı portföyümüz var.”

Haberin Devamı

Otel gibi kiraya verilecek
Ozan Balaban, projenin rezidans bölümünü 2013 sonunda satışa çıkarmayı planladıklarının altını çizerek, otel bölümündeki 180 odayı ise satmayacaklarını, ama otelin üstündeki rezidansları ise satışa çıkaracaklarını söyledi. Bu dairelerin istenildiği zaman otel gibi kiraya verileceğini anlatan Balaban, “Oteli yaparken girişleri ve çıkışları ayıracağız. Otelin lobisi ile konferans salonunun bile girişi farklı. Konutlar için ayrı bir giriş tasarladık” dedi.
Ozan Balaban, projeden uzun dönemde gelir beklediklerini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
“Halka açık bir firmayız. Bu nedenle tüm üniteleri satmayacağız. Çoğunu elimizde tutup işleteceğiz. Şimdiye kadar dünya genelinde 40 bin ev teslim ettik. Birçok otel ve AVM işletiyoruz. Bunların arasında Dubai’deki dünyanın en büyük AVM’si de var.”

Demir ve betonu peşin aldı

Projenin İstanbul manzarasına hakim bir yerde bulunduğuna işaret eden Balaban, 40 katlı binaların bulunduğu Emaar Square’in 10. kattan sonra deniz gördüğünü söyledi. Projede inşaatın da hızla devam ettiğini dile getiren Balaban, 2014 sonu, 2015 ilk çeyreği gibi teslimleri yapacaklarını açıkladı. Balaban, Emaar Square’i tamamlamak için hiçbir finansman sıkıntısı çekmediklerinin altını çizerek, şunları söyledi:
“Projede kullanacağımız tüm demir ve betonu şimdiden satın aldık. 80 bin ton demir ve 520 bin metreküp beton aldık. Bunların parasını da ödedik. İnşaata kullandığımız malzemelerin yüzde 80’i Türkiye’den. Yabancı sermayeliyiz ama bu sermayeyi Türkiye’de kullanıyoruz. Şantiyede en kalabalık dönemde 3 bin 500 kişi çalışacak.”

Haberin Devamı

Anadolu, Avrupa yakasını geçer

Ozan Balaban, projenin yapıldığı bölgeye de büyük değer kattığını belirterek, “Projemiz bölgedeki diğer projelerle bir sinerji yaratacak. Bölge kalkındıkça bizim proje değerlenecek” dedi. Balaban, Anadolu yakasının son yıllarda büyük bir gelişim gösterdiğini anlatarak, “Anadolu yakası Avrupa’yı geçecek demiştik. Avrupa’da fiyatlar tavan yaptı. A plus projeler 8-10 bin dolardan satılıyor. Anadolu’da Ataşehir’de 2005’te 1000 dolar olan fiyatlar 4-5 bin dolar oldu. Burada rahatlıkla 8-110 bin doları görürüz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yurtdışından müşteri çekecek

Balaban, projenin içindeki dev AVM’nin yurtdışından bile müşteri çekeceğini ifade ederek, kendi içinde bir değer yaratan projenin çok iyi bir karma ile hizmet vereceğini kaydetti.
Balaban, her gelire uygun mağazalarla 2 farklı çocuk oyun konseptinin bulunacağı AVM’nin yeni bir merkez olmasının planlandığını anlattı.

Dubai’de lansman

Ozan Balaban, projenin yurtdışında lansmanını yapmadıklarını belirterek, “Mart ayında Dubai’de lansman yapmayı planlıyoruz. Ama Türkiye’de satışlar çok iyi gidiyor. Yurtdışından gelip alanlar var ama yüzde 99’unu Türkler aldı” dedi.

4 farklı unsur birarada

66 dönüm arazi içinde toplam 300 bin metrekarelik inşaat alanından oluşan projede 4 farklı yapı bulunuyor. Konut, ofis, AVM ve otelin harmanlandığı projede toplamda 1000 konut, 40 bin metrekarelik ofis, 155 bin metrekarelik kiralanabilir alanı olan 400 mağaza ile 5 yıldızlı Theadress otel bulunuyor. Projede daire büyüklükleri 51 metrekareden başlıyor ve 400 metrekareye kadar çıkıyor. 1+0’dan 4+1’e farklı daireler olarak planlanan evlerde her türlü ihtiyacın da ön planda tutulduğu dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Exen İstanbul’un satış ofisi sanat galerisi oldu

Exen İstanbul projesinin satış ofisi aynı zamanda sanat merkezi olarak işlev görecek. Sur Yapı geleneksel Türk sanatlarının gelecek nesillere aktarılması amacıyla Exen İstanbul’un satış ofisini sergi alanına dönüştürüyor. Bu kapsamda dünyaca ünlü ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil’in İstanbul’un değerlerini resim ve ebru sanatlarını harmanlayarak oluşturduğu ‘Ebristanbul’ koleksiyonu 1 Mart itibariyle satış ofisinde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Sergi 31 Mart tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Ayrıca Hikmet Barutçugil, 3 Mart Pazar günü saat 14 ile 18 arasında Exen İstanbul’da ebru uygulaması yapacak.
İngiltere’de 35. kez düzenlenen ve 300 sanatçının katıldığı sanat festivali Art in Action’da ‘Best of the Best’ ödülüne layık görülen Barutçugil, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Öz sanatlarımızla zirvelere çıkılabileceğini bu ödülle yaşadım. Jürinin, sergide eseri olan sanatçılardan oluşması ödülün değerini daha da artırıyor” dedi.
Uluslararası olmanın ilk prensibinin ulusal olmaktan geçtiğini dile getiren Barutçugil, “Bu prensip genç nesle hissettirebilir. Onları kendi öz sanatlarımızda yeniliğe özendirebilirsem ne mutlu bana” dedi.

Yüzde 75’i yeşil alan
Çamlıca eteklerinde hayata geçirilen projede 1038 konut yer alıyor. 155 bin metrekarelik arazide inşa edilen projede 1+0, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut tipleri bulunuyor. Yatay blokları ve kule rezidansıyla dikkat çeken Exen İstanbul’un, yüzde 75’i yeşil alan ve rekreasyon alanından oluşuyor.

British Museum’da sergileniyor

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan Hikmet Barutçugil, Türk ebru sanatını tanıtmak amacıyla yurtiçi ve yurtdışında 93 kişisel ve 90 karma sergi açtı. 164 kurs ve seminer, 91 konferans ve uygulamalı ebru gösterimi ile 6 sanat terapisi gerçekleştiren sanatçının eserleri London British Museum başta olmak üzere dünyaca ünlü müzelerde sürekli sergilenen ve bazı özel koleksiyonlarda yer alıyor.

‘Dönüşümde belediyelere daha fazla destek yolda’

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nce yapılan değerlendirme sonucu çevreye ve insan sağlığına duyarlı bulunan 36 tesisin ödüllendirildiği “Çevreci Tesis Ödülleri 2013” törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayrakta, kentsel dönüşüme ve çevreye duyarlı belediyelere maddi bakımdan hibe noktasında da destek vereceklerini belirterek, yeni strateji, plan ve programlar geliştirdiklerini söyledi.
Bayraktar, Türkiye’de sanayi kuruluşlarının, “Sağlıklı ulaşım sistemleri, daha iyi barınma şartları, fiziksel aktivite ve rekreasyon hedefli yeşil ve açık alanlara erişim, iklim değişikliği, kamu sağlığıyla ilgili acil durumlar, çocuklar ve yaşlılar için daha iyi hareket imkanları, gürültü ve görüntü kirliliğinin azaltması” konularında desteklendiğini anlattı.
Bayraktar, mahalli idarelere verdikleri desteğin sağlıklı şehirlerin oluşturulması ve geliştirilmesi alanında ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

Strateji belirliyor
Bakan Bayraktar, şunları söyledi: “Çevrecilik ve şehirler artık dünyada çok öne çıkıyor, şehirler yarışıyor. Belediyelerin çalışmalarıyla o ülkenin aldığı turist sayısı artmakta ve ihracata katkıda bulunmakta. Bu doğrultularda çok ciddi çalışma içerisindeyiz. Kentsel dönüşüme ve çevreye duyarlı belediyelerimize biraz daha fazla yardım edeceğiz, maddi bakımdan da hibe noktasında da destek vereceğiz. Yasa, yönetmelik ve tüzük açısından da bu belediyelerimizi nasıl daha öne çıkarırız, destek veririz. Bunu irdeliyoruz. Yeni stratejiler, planlar, programlar geliştiriyoruz.”

‘Toplum depreme karşı daha fazla eğitilmeli’

Deprem Haftası nedeniyle konuşan Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara, depremlerin oluşturacağı hasarları azaltmanın en etkin yolunun depreme dayanıklı yapılar inşa etmek ve toplumu depreme karşı eğitmek olduğunu vurguladı.
Marmara depreminin hem sektördeki standartları hem de tüketicilerin bilinç düzeyini artırdığını söyleyen Kara, tüketicileri estetik değerlerden çok statik değerleri sorgulamaları gerektiği konusunda uyardı. Bina ömrünün 50 yıl olduğunu ifade eden Kara, yeni binaların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

100 daire için 100 ay sıfır faiz kampanyası

Mayıs 2013’te konut teslimlerinin başlayacağı Rings İstanbul’da 100 daire için 100 ay sıfır faizli ödeme seçeneği sunuluyor. Yeni başlatılan kampanya Siesta dubleks daireler ve Rings Suites rezidans daireleri kapsıyor. Rings İstanbul'un Rings Suites rezidans daireleri Eylül 2013’te teslim edilecek. Siesta’daki diğer daireler için ise 72 aya kadar sıfır faiz uygulanıyor. Her iki vadeli ödeme seçeneğinde daire bedellerinin yüzde 35’i peşin olarak tahsis ediliyor. Selin Yapı tarafından Sancaktepe’de hayata geçirilen Rings İstanbul için kampanya özelinde sıfır faizli kredi kullanımı, anlaşmalı bankalarla yapılabiliyor.

Kadınlar Günü’ne özel Venedik tatili hediye

Via Properties & Gürsoy Yatırım Ortaklığı’nın Venedik konseptli projesi Via Port Venezia, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel kampanya başlattı. Buna göre, 1 – 8 Mart tarihleri arasında Via Port Venezia projesinden ev sahibi olan kadınlar, aşk şehri Venedik’te tatil kazanıyor. Kampanya kapsamında, 4 gün 3 gece Venedik tatili kazanma fırsatı veriliyor. Via Port Venezia’nın çift kişilik Venedik tatili bir yıl boyunca geçerli olacak.
Gaziosmanpaşa’da hayata geçirilen Via Port Venezia, 82 bin metrekarelik arazi üzerine kuruluyor. Proje, 5 kule, 200 mağazalı açık hava alışveriş merkezi ve ofis etaplarından oluşuyor.

Yeni projeyi 20 Mart’ta görücüye çıkaracak

Dap Yapı’nın yeni projesi 3 bin yıllık Hitit mirasından ilham alınan Vazo Kule, 20 Mart’ta görücüye çıkacak. Maltepe-Dragos’ta yükselen proje, otel zinciri Rotana tarafından işletilecek.
30 ay sonra tamamlanması hedeflenen Vazo Kule’de konutların alanları 43 ile 129 metrekare arasında değişiyor. Hafriyat çalışmalarının başladığı proje, 399 bağımsız birimden meydana geliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’na 10 kilometre mesafede yer alan Dap Vazo Kule, Dalga Kule’nin hemen yanında konumlandırılıyor.
3 bloktan oluşan proje, 99 adet ofis, 289 adet rezidans ve 11 adet ticari ünite olacak şekilde tasarlandı.

‘Maketten konut alırken net-brüt oyununa dikkat’

Gayrimenkul sektörünün önde gelen emlak profesyonelleri arasında yer alan Ahmet Temeltaş, İstanbul’da hayata geçirilen yeni konut projelerinin metrekare değerleri açısından belirli bir standarda oturtulması gerektiğini belirtti. Standartların belirlenebilmesi için ilgili mercilerin müdahalesine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Temeltaş, brüt ve net metrekarenin farkı şirkete, lokasyona ve projeye göre değiştiğini söyledi.
Temeltaş, “Belirli standartların olmaması konut sahibi olmak isteyenleri mağdur ettiği gibi, işini düzgün yapan şirketleri de zora sokuyor. Doğru brüt ve net metrekareleri açıklayan şirketler rekabetin dışında kalırken, diğerleri kazançlı çıkıyor” dedi.
Bazı inşaat şirketlerinin yeni projelerinin brüt metrekarelerini oluştururken sınır tanımadığına dikkat çeken Temeltaş, yüksek binalarda sosyal alanları, otoparkı bile brüt metrekareye ilave eden şirketler olduğunu belirterek, “500 metrekarelik bir alana sahip proje, 600 metrekare brüt alan olarak satışa çıkarılırken, tüketiciye 600 metrekare değeri üzerinden satış yapılıyor” dedi.

Önceki projeler incelenmeli

İstanbul’un gayrimenkul sektörü için her zaman ilk sırada yer almasının, yeni proje zenginliğini de beraberinde getirdiğini vurgulayan Ahmet Temeltaş, şunları söyledi: “Tüketicilerin evi satın almadan önce projeleri iyice araştırması gerekiyor. İnşaat şirketi ilk olarak incelenmeli. Önceki projeleri, taahhütlerini
yerine getirip getirmedikleri, proje aşamasında belirtilen konut metrekareleri ile teslimdeki metrekarelerin birbirini tutması, şirketin güvenilirliği açısından büyük önem taşıyor.”

Standart getirilmeli
Ahmet Temeltaş, konut satışlarının genel olarak brüt metrekare üzerinden yapıldığının, ancak net ve brüt metrekare arasındaki farkların gittikçe büyüdüğünün de altını çizerek, “Yükselen arsa fiyatları, inşaat şirketlerinin brüt ve net metrekare arasındaki makası gittikçe açmalarına sebep oluyor. Bunun belirli bir standardı yok. Standardı olmadığı gibi aradaki haksız rekabetin de önüne geçilemiyor. Konuyla ilgili yetkililerin net ve brüt metrekare farkını belirlemesini bekliyoruz”

‘Abartılı ifadelere dikkat’
Temeltaş, özellikle maketten konut satın almayı düşünenlere, abartılı ifadelere dikkat etmeleri ve ilgilendikleri konutun net ve brüt metrekarelerini açıkça öğrenmeleri yönünde önerilerde bulundu. Maketten satın alımlarda kat planlarının da sözleşmeye dahil edilmesinin metrekare mağduriyetini önleyebileceğini belirten Temeltaş, noter onaylı bir sözleşmenin güvence yaratabileceğini söyledi.

‘BAŞKA YERE GİTMEK YOK’

Geçtiğimiz günlerde, Bakanlar Kurulu kararıyla Kanarya Mahallesi 5011 Parsel ve çevresini kapsayan 9,2 hektarlık alan, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Yönetmeliği doğrultusunda riskli alan ilan edildi. Vatandaşın doğru bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Kanarya Mahallesi’nde yapılacak dönüşümle ilgili açıklamalarla yaptı.
Yeniay, Kanarya bölgesinin yüzde 50’sinden fazlasının sorunlu olduğunu, vatandaşın kendi tapulu mülkünde işgalci konumuna düştüğünü söyleyerek, “Burada bir mağduriyet var, amacımız bu mağduriyeti en aza indirmektir” diye konuştu.
Hazine arazisi üzerindeki yapı, kaçak yapı gibi ayrımlar gözetilmeksizin tüm mahalle sakinlerinin mülkünü değer olarak kabul edeceklerini kaydeden Yeniay, her vatandaşın mülkünün karşılığı olan değeri alacağını vurguladı. Bu bölgede ikamet eden hiçbir Küçükçekmeceli vatandaşın başka bir bölgeye taşınması gerekmediğinin altını çizen Yeniay, herkesin doğup büyüdüğü ilçede yaşamına devam edeceğini dile getirdi.

‘Emlak sektöründe kaliteli işçi artacak’

Özellikle yabancıya emlak satışını kolaylaştıran Mütekabiliyet Yasası’nın hayata geçmesiyle, dünyaya açılan gayrimenkul sektöründe üniversite mezunu, yabancı dil bilen elemanların sayısı her geçen gün arttı.
Projebeyaz Gayrimenkul ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, “Ülkemizde gün geçtikçe büyüyen ve önem kazanan bir emlak sektörü mevcut. Bu kabuk değişimi elbette ki emlak sektörünün çalışanlarına da yansıyacak. Bu değişim emlak sektörünü prestijli bir iş alanına dönüştürürken, bizler için de sektörün kaliteli istihdam açığına işaret ediyor” dedi.
Uzun, sektörün yaşadığı bu olumlu gelişimin köklü olabilmesi için emlak sektöründeki istihdam kalitesini arttırmanın çok önemli olduğunu ifade etti.