Ekonomi Emtia gurusundan Türkiye yorumu: Türkiye'yi iyi gelecek bekliyor

Emtia gurusundan Türkiye yorumu: Türkiye'yi iyi gelecek bekliyor

12.12.2012 - 12:02 | Son Güncellenme:

Emtia gurusu olarak tanınan ünlü yatırım ve finans uzmanı Jim Rogers, Türkiye'deki ekonomik büyümede görülen yavaşlamanın küresel yavaşlamanın bir yansıması olduğunu belirterek, "Türkiye büyük resimde büyümeyi sürdürecek. Türkiye’yi çoğu ülkeden daha iyi bir gelecek bekliyor" dedi.

Emtia gurusundan Türkiye yorumu: Türkiyeyi iyi gelecek bekliyor

AA muhabirinin sorularının yanıtlayan Rogers, bölgesel gerilimlerin Türkiye’yi etkilemeyeceğini vurgulayarak, ”Ortadağu’da her ne olursa olsun Türkiye çok iyi bir pozisyonda. Birçok ürünü Avrupa’dan çok daha ucuza ve etkili bir şekilde üretebiliyorsunuz. Ben Türkiye’nin iyi bir durumda olacağına düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Küresel ekonomik görünümdeki olumsuz değişimlerin gelişmekte olan ekonomileri de etkilediğini anlatan Rogers, ”Türkiye de tabi ki bütün dünyada olanlardan muaf değil. Avrupa halen Türkiye’nin önemli ihracat pazarlarından birisi olmaya devam ediyor. Açıkçası Türkiye, Avrupa’da yaşananlardan etkilenecektir. ABD ve Avrupa bugün dünyanın en büyük iki ekonomisi durumunda. Eğer onlar yavaşlıyorsa, bütün dünya yavaşlamanın etkilerini hissedecektir” diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerin önümüzdeki birkaç yıl boyunca sorun yaşamaya devam edeceğini öngören Rogers, ”Ben büyük resimden bahsediyorum. Türkiye büyük resimde büyümeyi sürdürecek. Türkiye’yi çoğu ülkeden daha iyi bir gelecek bekliyor. Türkiye’de ilerleyen birçok konu var. Geniş ve stratejik önem taşıyan bir coğrafyada, büyük bir nüfusu var. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Türkiye’nin bulunduğu bölgede, komşu olduğu coğrafyada birçok şey değişecek” görüşünü dile getirdi.

"Kredi derecelendirme kuruluşları ne yaptıklarını kendileri de bilmiyor"

Haberin Devamı

Türkiye’nin kredi notunun uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından ”yatırım yapılabilir” seviyeye yükseltilmesinin ardından, Rusya’dakine benzer sermaye akışları yaşayacağına dikkati çeken Rogers, ”Derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir nota yükseltilen her ülke bazı yatırımcıların dikkatini çeker. Fakat ben kredi derecelendirme kuruluşlarını dikkate almıyorum. Bence çoğunlukla ne yaptıklarını bile bilmiyorlar” şeklinde konuştu.

Türkiye ekonomisinde cari açık cephesinde yaşanan düşüşün uzun vadede devam etmesi gerektiğini belirten Rogers, ”Cari açıkta pozitif trendin devam etmesini bekliyorum, sadece bir-iki ay değil, yıllarca sürecek bir pozitif trendden bahsediyorum” dedi.

"Belçika da yardım talebinde bulunacak"

Haberin Devamı

Rogers, Avrupa krizinde yeni bir sürece girildiğine işaret ederek, ”Avrupa’da insanlar borç probleminden bahsettiklerinde sıklıkla İspanya, İtalya ve İrlanda gibi ülkelerden konuşuyor, ama önümüzdeki yıllarda giderek daha fazla insan Belçika’dan bahsediyor olacak. Önümüzdeki yıl Belçika da borç tartışmalarının bir parçası olacak. Belçika yardım talebinde bulunacak, çünkü çok ciddi finansal sorunları var” iddiasında bulundu.

Avrupa krizinde 2013 beklentilerine ilişkin ise Rogers, ”Avrupa ülkeleri ciddi finansal sorunlarla karşı karşıya. Önümüzdeki yıl önce Belçika’dan da bazı haberler almaya başlayacağız. Avrupa’daki sorunlar devam eden istikrarsızlık merkezli. Gelecek yıl Avro Bölgesi’nde daha fazla problem göreceğiz” dedi.

Rogers, 2013 yılının ABD piyasası içinde de ümit vaadetmediğini savunarak, gelecek yıl ABD’de ekonomisinde problemlerin artacağı, dünya ekonomisinin 2013-2014 yıllarında, 2007-2008 yılı gibi yeni bir dip yaşayacağı tahminini de sözlerine ekledi.

Bu arada, Avrupa Birliği’nin (AB) kalbi olarak nitelenen Belçika’da, geçen yıl ikinci çeyrekte GSYH’nın yüzde 97,6’sına denk gelen kamu borcu, bu yılın aynı çeyreğinde GSYH’nın yüzde 102,5 seviyesinde ulaştı. 2007 yılında yüzde 2,9 oranında büyüyen Belçika ekonomisinin bu yıl sonunda yüzde 0,2, 2013 yılındaysa yüzde 0,7 oranında büyüme kaydetmesi bekleniyor. Belçika ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,32 oranında daralmıştı.