Ekonomi En değerli marka Google

En değerli marka Google

29.04.2010 - 00:26 | Son Güncellenme:

Pazar araştırması ve danışmanlık firması Millward Brown’ın Financial Times işbirliği ile bu yıl beşincisini gerçekleştirdiği “BRANDZ top 100-En Değerli Markalar Sıralaması”nın sonuçları belli oldu

En değerli marka Google

BrandZ Top 100 En Değerli Küresel Markalar araştırmasında güçlü markaların yaşanan resesyona rağmen dayanırlıklarını koruduğu ortaya çıkarken, en değerli marka 114 milyar dolarlık değeriyle yine Google oldu. Google’ı iki sıra yükselen IBM, geçen yılki yerini koruyan Apple ve ikişer sıra gerileyen Microsoft ile CocaCola takip etti.
En değerli 100 markanın 2 trilyon doları aştığı belirlenen toplam değerinin son beş yılda yüzde 40 arttığı kaydedildi. Geçmiş krizlerde şirketlerin pazarlama harcamalarını kıstığını belirten Millward Brown Optimor CEO’su Joanna Seddon, “Resesyondan hemen önce yeni bir trend ortaya çıktı, artık daha çok şirket marka bağlılığını ve sadakatini desteklemek için bütçeyi korumanın hatta artırmanın önemini anladı” dedi. Millward Brown Türkiye Genel Müdürü Betül Khan ise, “BrandZ Top 100 listesinin tepesindeki markaların hepsi yaratıcı içerik ve kanal kullanımlarıyla iletişim yatırımlarını güçlü marka değerine dönüştürebilmiş markalar. Markalar zihinlerde yaratıcı reklamın gücüyle yaşıyor. Bu yatırımın değeri ise tartışılamayacak kadar yüksek” açıklamasını yaptı.
Geçen yılki sıralamada yer alan ING, Ariel, Canon gibi bazı markalar bu yılki listede yer almazken BP’nin 34’üncü, ExxonMobil’in 39’uncu ve Shell’in 40’ıncı sıradan listeye girdiği gözlendi. Araştırmada genel listenin yanı sıra gıda, teknoloji, otomotiv gibi sektörel listeler de oluşturuldu. Sosyal paylaşım sitesi Facebook 5.5 milyar dolarlık marka değeri ile ilk defa teknoloji sektörü sıralamasında yerini aldı. Hint markası ICICI 14.4 milyar dolarlık değerle BrandZ Top 100 listesine 45’inci sıradan girerken BRIC (Brezilya-Rusya-Çin-Hindistan) ülkelerinde markaların listede yer alması dikkat çekti.

Haberin Devamı

En değerli marka Google