Ekonomi Eti Bakır’dan dev yatırım

Eti Bakır’dan dev yatırım

20.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Eti Bakır Genel Müdürü Yılmaz Şara, gelecek 4 yılda toplam 3.1 milyar liralık yatırım yapacaklarını belirterek, “Ülkemizin geleceğine güveniyoruz. Türkiye’ye her zamankinden daha büyük bir inançla yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi. Yılmaz Şara, Eti Bakır Samsun Tesisleri’nde basın mensuplarının soruları yanıtladı. Şara, “Her yıl 787 milyon liralık yatırım yapacağız. Böyle zamanlarda en iyi şey yatırımdır. Biz de bunu yapıyoruz. Daha çok üreten Türkiye dış saldırılara karşı da daha dirençli olacaktır” diye konuştu.

Eti Bakır’dan dev yatırım

İstihdama katkı

Haberin Devamı

Şara, Eti Bakır’ın 14 yıl önce kapanmak üzereyken Cengiz Holding tarafından özelleştirme yoluyla satın alındığını anımsatarak, aradan geçen sürede tesislere 635 milyon dolarlık yatırım yaptıkları bilgisini verdi. Yeni yatırımlarla birlikte bu rakamın 1.1 milyar dolara ulaşacağına işaret eden Şara, şunları kaydetti:

“Yeni yatırımların inşaat aşamasında 2 bin kişi çalışacak. Yatırım tamamlanınca 500 kişi doğrudan tesislerde istihdam edilecek. Bugün 3 bin 161 kişiyi istihdam eden Eti Bakır’ın, 2022’de çalışan sayısı 3 bin 660 kişiye ulaşacak.”

Baca gazından gübre

Şara, “Tesislerde üretilen sülfürik asitin değerlendirilmesi için tesislere gübre fabrikası kuruldu. Sülfürik asit, amonyum sülfat gübre olarak ekonomiye kazandırıldı. Bacadan çıkan gaz, yapılan yatırımla birlikte AB ülkelerinin referans olarak gösterdiği değerin 3 kat altına indirildi.”

Haberin Devamı

Şara, ETİ Bakır, yapılan yatırımlarla sanayinin yıldızı oldu. Bakırdaki saflık oranı yüzde 99.60’tan yüzde 99.99’a ulaştı. Yani bir başka anlatımla saf bakır üretmeyi başardık” dedi.

550 milyon $ tasarruf

Yılmaz Şara, “Ülkemizin bakır ihtiyacı 435 bin ton, parasal olarak değeri 3 milyar doların üzerinde. Bu miktarın 50 bin tonu geri dönüşümden sağlanıyor. 310 bin tonu ithal ediliyor. Eti Bakır ülke ihtiyacının 75 bin tonunu karşılıyor. Bu da yılda yaklaşık 550 milyon doların üzerinde dövizin yurtiçinde kalması anlamına geliyor” diye konuştu.