Ekonomi Finans merkezine inandı ‘Metropol’e yatırım yaptı

Finans merkezine inandı ‘Metropol’e yatırım yaptı

12.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

7 ayrı sektörde faaliyet gösteren, Lacoste ve Burberry gibi dünya markalarını yöneten Eren Holding, Ataşehir finans merkezindeki Metropol İstanbul projesinden yaklaşık 150 milyon liraya bir blok satın aldı

Finans merkezine inandı ‘Metropol’e yatırım yaptı

Emlak Konut GYO ve Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi tarafından İstanbul uluslararası finans merkezinin sınırları içinde inşa edilen Metropol İstanbul, Türkiye’nin en önemli holdinglerinden birine ev sahipliği yapacak. Enerji, kağıt, ambalaj, perakende, çimento, tekstil ile turizm sektörlerinde faaliyet gösteren ve bünyesinde Lacoste, Burberry gibi markaları barındıran ve 5 bin çalışanıyla 3 milyar 200 milyon dolarlık aktif büyüklüğe sahip olan Eren Holding bünyesinde bulunan tüm şirketlerin yönetim birimleri Metropol İstanbul’a taşınıyor. İki kurum arasındaki işbirliği düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
Projeden toplamda brüt 30 bin metrekarelik bir blok alan Eren Holding, bünyesinde bulunan tüm şirketlerin yönetim birimlerini halen İstanbul Yenibosna’da bulunan merkezlerinden 2015 sonu itibariyle Metropol İstanbul’a taşıyacak. Metropol İstanbul’un C2 bloğuna taşınacak olan Eren Holding’in yer aldığı kısım, projenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Eren Holding’in bu satış için kredi kullanmadan yaklaşık 150 milyon liralık bir bedel ödemesi bekleniyor.

Dev markalar sıraya girdi
Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, toplantıda yaptığı konuşmada Metropol İstanbul’un arkasında Varyap ve GAP İnşaat gibi iki büyük devin olduğunu söyledi. Varlıbaş, Türkiye’nin en önemli holdinglerinin ve uluslararası markaların projede yer alması sürecinde ciddi bir aşama kaydettiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye’nin ve dünyanın en önemli markaları İstanbul uluslararası finans merkezinde yerlerini almak için sıraya girdiler. Metropol İstanbul, ticareti, finansı, modayı ve modern yaşamı bir arada barındıran karma yapısıyla büyük kuruluşların tercihi olmaya devam edecek. Projemiz yaşam merkezi olmasının yanı sıra iş dünyasının tüm ihtiyaçlarına cevap verecek. Eren Holding, stratejik öneme sahip bölümlerini projemize taşıyacak. Eren Holding’in de vizyonuna paralel bir inşamız olduğu için birbirimizle çok çabuk uyum sağladık.”

‘İlgi artarak devam edecek’
Çalık GYG Genel Müdürü Feyzullah Yetgin de, Metropol İstanbul’a olan ilginin her geçen gün arttığını söyledi. Yetgin, yabancı yatırımcılar tarafından da yakından takip edilen Metropol İstanbul’un, finans merkezinin odak noktası olacağını anlatarak, şu bilgileri verdi:
“Kısa süre önce gerçekleşen MIPIM Fuarı’nda gördüğümüz büyük ilgi de buna işaret ediyor. Eren Holding gibi ülke ekonomisi için büyük önem arz eden kuruluşların projemize olan ilgisinin artarak devam edeceğini bekliyoruz. Finans Merkezi’nin kamusal boyutu dışındaki en büyük oluşumu Metropol İstanbul’dur. Burada özel bir proje alanı yapmayıp herkesin kullanımına açık olan ve içerisinde yer alabileceği bir yaşam merkezi tasarladık. Eren Holding gibi yabancı markalar da beklenti ve taleplerine karşılığı Metropol İstanbul projesinde bulacaklardır” dedi.
Eren Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Şimşek de, Metropol İstanbul ile birlikte İstanbul uluslararası finans merkezinde yerlerini alacaklarını kaydetti. İlk etapta 500 kişiyi finans merkezindeki yeni ofislerine taşımayı planladıklarını anlatan Şimşek, “Firma olarak sürekli büyüyoruz ve bu proje bizim büyüme hızımıza uygun olanaklar sunuyor” dedi.

Haberin Devamı

EN BÜYÜKLER ARASINDA
2015 yılında tamamlanacak olan Metropol İstanbul rezidans, alışveriş merkezi ve rekreasyon alanlarıyla dünyanın en büyük karma projelerinden biri olacak. 700 bin metrekare yekpare inşaat alanıyla yükselen Metropol İstanbul, üç yüksek binadan oluşuyor. Proje kapsamında 470 ticari ünite, 1381 konut ve toplam 1851 adet bağımsız bölüm bulunuyor. Finans merkeziyle bütünleşik bir yapıda kolayca erişilebilen, içerisinde alışveriş caddelerini barındıran Metropol alışveriş kompleksinin, yılda yaklaşık 22 milyon ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.

‘Bizim için en ideal proje’

Eren Perekande Genel Müdürü Mehmet Eren, ana merkezlerinin ve Türkiye’de temsilcisi oldukları dünya markalarının yönetiminin artık Metropol İstanbul’dan yapılacağını söyledi. Eren, yeni bir merkez arayışı içerisinde olduklarını, İstanbul genelinde ve özellikle Ataşehir bölgesi ve civarındaki projelerle ilgili ciddi bir araştırma gerçekleştirdiklerini anlatarak, “Bu araştırma neticesinde İstanbul finans merkezi kapsamında yer alan Metropol İstanbul projesi gerek konumu gerek mimarisi ve fonksiyonları gerekse gelecek iddiası ile bizim için en ideal proje olarak ön plana çıktı.
Bu kararımızla çok güvende ve mutluyuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Servet GYO, borsanın ‘boğa’sı olmak için halka arz edilecek

Ticari gayrimenkul geliştirme projeleriyle büyüyen Servet Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, kira geliri elde ettiği 4 farklı ticari gayrimenkulden oluşan portföyü ile halka açılıyor.
IMKB’nin yeni ismi Borsa İstanbul’un da aynı zamanda ilk halka arzı olan Servet GYO, portföyünde bulunan 130 bin metrekare kapalı alandan 2012 yılında 11,6 milyon lira brüt kira geliri elde ederken, gayrimenkullerinin ekspertiz değerlerinin toplamı ise 170 milyon lirayı buluyor.
Sinpaş Grubu’nun ticari gayrimenkul portföyünü yönetmek ve geliştirmek için 2009 yılında kurduğu Servet GYO, 50 milyon lira sermayesi, 185 milyon lira özkaynağı ve 205 milyon lira aktif büyüklüğü ile 16-17 Nisan tarihlerinde talep toplayacak.
Servet GYO’nun Borsa İstanbul’un da ilk halka arzı olacağına dikkati çeken Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, “Boğa borsada gücün simgesidir. Biz de borsanın ilk boğası olacağız” dedi.
Sadece ticari gayrimenkule odaklanacaklarını belirten Çelik, yeni projelerine değinerek, Kağıthane’de 11 bin metrekare kapalı alana sahip bir ofis projemiz olacak. 7 bin 500 metrekare kiralanabilir alana sahip projeden 2 milyon 400 bin lira kira geliri bekliyoruz” diye konuştu.

‘Yabancıyı çekmenin yolu’
2012 yılında en çok konuşulan konulardan birinin de gayrimenkul olduğuna dikkati çeken Çelik, sermayenin tabana yayılması, şeffaf ve hesap verebilir yönetimin yaygınlaşması gibi konularda GYO’ların kayıtdışı ekonomiyle mücadele ettiğini belirtti.
Çelik, yabancı sermayeyi ülkeye çeken en önemli kaynaklardan birinin de GYO’lar olduğunu ifade ederek, “Yatırım ve yatırımcı çekebilen 35 ülkede yürürlükte olan GYO mevzuatı, gayrimenkul yatırımcıları için çok önemli bir konu. Tüm dünyada yıllardır en önemli gayrimenkul yatırım aracı olarak gösterilen GYO’lar, yabancı yatırımcıları çekmek için en önemli araçlardan biri” dedi.

Haberin Devamı

Deluxia Dragos’ta iki ödeme seçeneği birden uyguluyor

Haberin Devamı

Teknik Yapı, Deluxia Dragos projesinde son 80 daire için iki fırsatı aynı anda müşteri tercihine sundu. Deluxia Dragos için sunulan kampanyanın ilk ayağında daire fiyatlarında yüzde 10 indirim yer alıyor. Kampanya dahilindeki ikinci tercihte ise ‘48 ay vadeye sıfır faiz’ avantajı sunuyor. Projede ayrıca peşinatı daire tesliminde ödeme imkânı veriliyor.
Batı Ataşehir’de çok ses getiren Deluxia Projesi’nin devamı olan Deluxia Dragos’da ayrıca yüzde 1 KDV avantajı sunuluyor.

Kat bahçeli daireler tasarladı
Dairelerin yüzde 50’sinden fazlasında kat bahçesi veya balkon bulunan proje, üç cephesinden deniz manzarasına sahip. Deluxia Dragos’ta ağırlıkta 1+1 olmak üzere stüdyo’dan 3+1 tipi daireye kadar farklı seçenekler yer alıyor. Fitness Center, step, aerobik, plates merkezi, Türk hamamı, sauna, steamroom, masaj odaları, çocuk kulübü, TV odası, kütüphane, toplantı odası, dinlenme odaları, site lokalinin bina içinde projelendirilirken, bina dışında ise açık yüzme havuzu, yarım saha basketbol sahası, çocuk parkı, yürüyüş ve koşu parkuru yer alacak.
Deluxia Dragos, İstanbul’un en gözde yerleşimlerinden biri olan Dragos’ta, denizin çok yakınında kuruluyor.

Haberin Devamı

‘Yeni şehirlerde gökdelen olmayacak’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, özellikle yeni yerleşim birimlerinde, banliyölerde, yeni kuracakları şehirlerde, ikametgahlarda, katları aşağı çekeceklerini belirterek, mecbur kalmadıkça yüksek kat yapmayacaklarını bildirdi.
Newyork'tan Singapur'a, Pekin'den Tokyo'ya kadar nüfusu 8 milyonun üzerindeki bütün büyük şehirlerin merkezindeki binaların yüksek katlı olduğuna işaret eden Bayraktar, konuyla ilgili olarak 40 şehri incelediklerini kaydetti.
Bayraktar, binaların kat sayısını azaltmak için gayret göstereceklerine dikkati çekerek, “Geldiğimiz noktada artık binaların katlarını, özellikle yeni yerleşim birimlerinde, banliyölerde, yeni kuracağımız şehirlerde, ikametgahlarda 1, 2, 3, 4, 5 kata kadar çekeceğiz. Mecbur kalmadıkça yüksek kat yapmayacağız” dedi.

‘Yüksek binaya karşıyım’
Yüksek binalara kendisinin de karşı olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, “500 bin konut yaptım. Herkes beni eleştiriyor. Onlar kadar ben de kendimi eleştiriyorum, haklı. Aynı fotoğrafı veriyor, olmaması lazım. Yöresel mimarinin ön plana çıkması lazım. Fakat Türkiye'nin şeraitine de bakmamız lazım” diye konuştu.
Türkiye’de yöresel mimarinin kriterlerini çıkardıklarını, Mardin’de taş, Karadeniz’de ahşap ev yapanın projesinin hazır olduğunu ve teşvik de vereceklerini söyleyen Bayraktar, her tip için 20 proje hazırladıklarını ve valilere, kaymakamlara, belediyelere, muhtarlara bunları dağıtacaklarını belirtti.
Bayraktar, yöresel mimariyi yaşatmak için bunları uygulayanlara da hibe kredi vereceklerine dikkati çekti.

Küçükköy ihalesini Artaş İnşaat kazandı

Emlak Konut GYO, Gaziosmanpaşa Küçükköy 2. Etap ihalesini yaptı. Birçok firmanın teklif verdiği Gaziosmanpaşa Küçükköy 2. Etap Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin ikinci oturumunu Artaş İnşaat kazandı. 61 milyon 800 bin lira arsa değerine sahip olan arsa için Artaş İnşaat, Albayrak İnşaat, GülYapı-Gül İnşaat, Torkam-Buktor İnşaat Ortaklığı teklif verdi.
İhalede 352 milyon lira teklif veren Artaş, Emlak Konut’a arsa payı olarak yüzde 30 oranında 105 milyon 600 bin lira teklif etti. 351 milyon 300 bin lira teklif eden Torkam-Buktor İnşaat ise Emlak Konut’a yüzde 30 oranında 105 milyon 390 bin lira teklif etti.

İnanlar İnşaat’tan yüzde 1 KDV avantajı

Kartal’da gerçekleştirilen İnanlar Inşaat’ın yeni projesi Asl-ı Bahçe projesinde Haziran 2013’te teslimler başlıyor. Yüzde 1 KDV avantajının sunulduğu projede, yüzde 5 peşinat ve 60 ay ve 120 ay sabit taksit seçenekleri ile konut sahibi olunabiliyor. Ayrıca projede yüzde 10 indirim imkânı da sunuluyor.
Metroya 8, Kartal Adliyesi’ne 8, Pendik Marina’ya 10, Sabiha Gökçen Havaalanı’na 15 dakika mesafede konumlanan projede, deniz ve adalar manzarası sunuluyor. 90 adet daireden oluşan butik bir projede özel bahçe katlarının yanı sıra teraslı ve dubleks dairelere de yer veriliyor.

3. köprü ile projedeki konut satışları arttı

Emlak Konut GYO ve EPP tarafından Ispartakule’de hayata geçirilen Stüdyo 24, inovatif özellikleri ve renkli kimliği ile dikkatleri çekiyor. Ispartakule-Bahçeşehir’in merkezinde yer alan Stüdyo 24, 3. köprü, yeni havaalanı ve Kanal İstanbul projesi güzergahında olmasıyla yatırımcılardan talep görüyor.
Projede, Türk-İtalyan tasarım çizgilerine sahip stüdyolar 38 metrekareden 207metrekareye dek farklı büyüklüklerde seçenek sunuluyor. 1 milyon nüfuslu Yeni İstanbul projesi kapsamında yer alacak Bioİstanbul, Sağlıkkent ve MagnetCity’ye de komşu olan projedeki konutların Mayıs 2014’te teslim edileceği belirtiliyor.

EgeBoyu’nda peşinde % 12 indirim sağladı

Eviya Gayrimenkul tarafından Sancaktepe’de konumlandırılan EgeBoyu’ndan kampanya haberi geldi. Buna göre projede peşin ödemelerde yüzde 12 indirim yapılıyor. İlk etap teslimlerinin 2014 yılında, 2. etap teslimlerinin ise 2014 yılında gerçekleştirileceği proje, 17 blok halinde yükseliyor. EgeBoyu, TEM’e 1 kilometre mesafede yer alıyor.
48 ay sabit taksit fırsatının verildiği EgeBoyu’nda stüdyoların alanları 42 ile 49 metrekare, 1+1’lerin alanları 56 ile 69 metrekare, 2+1’lerin alanları 113 ile 124 metrekare, 3+1’lerin alanları 124 ile 156 metrekare, 4+1’lerin alanları 207 metrekare şeklinde tasarlandı.