Ekonomi‘Fortis, Türkiye’den çıkabilir’ iddiası

‘Fortis, Türkiye’den çıkabilir’ iddiası

27.09.2008 - 00:15 | Son Güncellenme:

Mali açıdan zor günler yaşayan ve son bir yılda hisseleri yaklaşık yüzde 75 gerileyen Belçika-Hollanda ortaklığı Fortis’in sermayesini güçlendirmek için Türkiye’deki iştirakini de satabileceği iddia edildi

‘Fortis, Türkiye’den çıkabilir’ iddiası

Belçika’da Hollandaca yayımlanan ekonomi ve finans gazetesi De Tijd, kaynağını açıklamadığı haberinde, satılması muhtemel varlıklar arasında, “Türkiye’deki faaliyetleri, fon ve varlık yönetimi birimlerini, ABD’deki opsiyon hizmetlerini ve Asya sigorta faaliyetlerini”  saydı.
Gazeteye konuşan bir kaynak “Artık satışta tabu yok. Doğru fiyat teklif edilirse kraliyet mücevherleri bile satılabilir. Tercih satışta Benelüks ülkelerindeki faaliyetlerin ötesine gidilmesi” diye konuştu.

‘Sermaye sıkıntısı yok’
Bu arada, Fortis üst yöneticisi Herman Verwijlst, Hollanda gazetesi De Telegraaf’a yaptığı açıklamada, sermayeyi güçlendirmek için yapabilecekleri muhtemel satışlarda “esas faaliyetlerle ilgili ya da esas faaliyet dışındaki varlıklar” ayrımı yapmayacaklarının işaretini verdi. Fortis’ten yapılan açıklamada da 5-10 milyar euro aralığında satılması düşünülen varlıkların “geniş bir faaliyet alanı” kapsadığı belirtildi. Hangi iştiraklerini satmaya hazırlandığını açıklamayan banka, somut çıkar görülmesi halinde Benelüks ülkelerindekiler de dahil olmak üzere her türlü banka ve sigorta birimini elden çıkarabileceğini bildirdi.
Bu kapsamda satışa çıkarılan 10’dan fazla birime çeşitli teklifler aldındığı ve taliplerle görüşmelerin sürdürüldüğü kaydedilen Fortis açıklamasında, sermaye artırımına gidilmeyeceği dile getirildi. 

Hisseleri değer kaybetti
Küresel çalkantı ve ABD emlak piyasasındaki zararlar nedeniyle bankaların birbiri ardına rekor zarar açıkladıkları bir dönemde, ABN Amro’yu bir konsorsiyumla birlikte geçen yıl 72 milyar euro rekor fiyata satın alan Fortis’in sermaye gereksinimi artmıştı.
Ancak sermaye sıkıntısı yaşadığı söylentilerini yalanlayan Fortis, sermaye yeterlilik oranının yasal sınırın oldukça üzerinde bulunduğunu kaydederek ABN Amro’yla birleşmesinin tamamlanmasıyla sermaye yapısının daha da güçleneceğini vurguladı.
Fortis hisseleri güne yüzde 12’ye yakın ekside başladı. 12 ay önce 23.96 euro’dan işlem gören Fortis hisseleri, Brüksel Borsası’nda dün 5.75 euro’dan el el değiştirdi.

Haberin Devamı

Bakan: Sakin olun
Bu arada Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, Fortis konusunda piyasa oyuncularına “sorumlu davranmaları ve sakin olmaları” çağrısı yaparak hiçbir Fortis müşterisinin zarar görmeyeceği güvencesini verdi.
Öte yandan şirketten gelen açıklamaya rağmen Fortis hisselerinin Brüksel ve Amsterdam borsalarındaki günlük kaybı yüzde 14’e yaklaştı. 1 yıl önce 23.96 euro’dan el değiştiren Fortis hisseleri son işlemlerde 5.62 euro’dan satılıyor. Hisselerindeki hızlı gerilemeyle Avrupa’nın en büyük 20 bankası arasında bulunan Fortis’in piyasa değeri de 14 milyar euro’ya indi.
Bu arada dün İzmit Kartepe’de Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı toplantıda bulunan Fortis Türkiye’nin Genel Müdürü Yvan De Cook, “satış” söylentileri üzerine apar topar İstanbul’a döndü. Toplantı sırasında kendisine art arda telefonlar geldiği belirlenen Yvan De Cook’un telaşının Fortis’in satış söylentilerinden kaynaklandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘Önümüzdeki dönemde büyümeye devam edeceğiz’
Fortis Bank NV Genel Merkezi tarafından dün yapılan açıklamada Fortis Türkiye, Türkiye’deki faaliyetlere devam edeceğini bildirdi. Açıklamada, bu sene ilk yarı yılda net konsolide kârının yüzde 28 büyüdüğünü ve önümüzdeki dönem de büyümeyi devam ettireceklerini söyledi.
Fortis Bank NV Genel Merkezi, Fortis’in sağlam bir sermaye tabanına sahip olduğu ve likiditesinin mükemmel bir durum arz ettiği vurgulandı. Bu konu, Belçika ve Hollanda resmi makamları ve düzenleyici kurumları tarafından da teyid edildiği belirtildi.
Fortis, 2005’te Türkiye’nin 7’nci büyük bankası olan Dışbank’ın yüzde 89.3 hissesini Doğan Grubu’ndan 880 milyon euro’ya satın almış, daha sonra borsadan alınan hisselerle payını yüzde 93.3’e yükseltmişti. Dışbank’ın adı aynı yıl Fortis olarak değiştirilmişti.

KEŞFETYENİ
Sır gibi saklıyordu! Bebeklerinin cinsiyetini açıkladı
Sır gibi saklıyordu! Bebeklerinin cinsiyetini açıkladı

Cadde | 29.05.2025 - 07:21

Oyuncu Gizem Karaca, anne olmak için gün sayıyor. Bebeğini kucağına almak için sabırsızlanan ünlü isim, çocuğunun cinsiyetini açıkladı.

Yazarlar