Ekonomi Gelir azsa konutta destek çoğalacak

Gelir azsa konutta destek çoğalacak

06.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Yeni Evim’ programıyla ilk evini alacak orta gelirli ailelere imkan sunuldu. İlk 3 yıl konut kredisi taksitlerine destek olacak Hazine, daha düşük hane geliri olana daha çok katkı verecek.

Gelir azsa konutta destek çoğalacak

DUYGU ERDOĞAN - İlk evini alacak orta gelirliye yönelik düzenlenen ‘Yeni Evim’ finansman programıyla 15 yıl (180 ay) vade ve yüzde 10 peşinat imkanı tanındı. Bu model ile konut kredisi faiz oranları ise anlaşmalı kamu bankaları ve katılım bankaları ile yüzde 0.69’dan başlayan oranlara indirildi. İlk 3 yılda taksit ödemelerine Hazine destek verecek. 16 Ocak’ta başlayacak kampanyaya 81 ildeki sıfır konutlar dahil olacak.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili Emlak Konut GYO tarafından sektör temsilcisi sivil toplum kuruluşları başkanlarının da katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli, “İlk 3 yılda aylık taksit ödemelerinin belirli bir kısmına, kredinin toplam vadesi bitmeden (son 8 yılda) geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı desteği verilecek. Aile geliri 20 bin lira olan ile 40 bin lira olana farklı olur. Bu aynı zamanda bir sosyal proje. Daha düşük hane geliri olana daha çok katkı olur” dedi.

Taksitte sınır yok

Hakan Gedikli, program kapsamında konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0.69’dan başlayan oranla uygulanmasına yönelik; “Hanehalkı geliri ve çekilecek kredi tutarına göre oran değişebilir. Ancak 0.69 seviyesinde çok yukarı çıkmayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Konut üreticileri de konut bedelinin yüzde 5’i kadar katkı sağlayacak. Desteğin nasıl olacağını anlatan Gedikli, “Konutu almak isteyen kişi bankadan kredi çekecek. Bu aşamada yüzde 5 karşılığı ne ise banka onu direkt o aşamada üreticiye kesecek” diye konuştu.

Program kapsamında konut kredisi taksitlerinin, hane gelirinin en fazla yüzde 40’ı seviyesinde olması öneriliyor. Ancak bu yüzde 40 seviyesi şart koşulan bir sınır belirlemiyor. Yapılan açıklamalara göre, tüketicilerin ödeme gücü ve geçim şartı gereği konut kredisi taksitlerinin, gelirinin yüzde 40’ı seviyesinde olmasının önemine dikkat çekiliyor.

Gelir azsa konutta destek çoğalacak

‘Türkiye yeni bir finansman modeli kazandı’

Kampanyaya Emlak Konut GYO’nun projeleri GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ve Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı tüm yüklenici firmaların yapmış olduğu projeler ile 81 ilde teknik ve mali kriterleri karşılayan tüm konut projeleri dahil olacak. Bankalarla garantörlük anlaşması yapan ve programa dahil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitler için Hazine Destekli KGF kefaletiyle 25 milyar TL finansmana erişim imkanı sunulacak. Modelin yeni bir finansman modeli olarak algılanması gerektiğine dikkat çeken KONUTDER Başkanı Altan Elmas, Türkiye’ye önemli bir mekanizma kazandırıldığını söyledi. GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu programın etkisini artırmak için özel sektör olarak çalışmalar yürüteceklerini dile getirdi. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Konut sektöründe yeni bir açılım yaşıyoruz” dedi. DAP Holding Başkanı Ziya Yılmaz, yıllardır beklenen uzun vadeli kredilerin gerçekleştiğini söyledi.