Ekonomi Güneşte ‘yerli’ invertör yolda

Güneşte ‘yerli’ invertör yolda

08.10.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koloğlu Holding’e bağlı Solarkol Enerji, yerli güneş enerjisi invertörünün (dönüştürücü) üretimine başladı.

Güneşte ‘yerli’ invertör yolda

Yüzde 85 yerlilik oranına sahip solar invertörle enerji teknolojilerinde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Solarkol Enerji Genel Müdürü Kemal Ertuğran, Türkiye’nin güneş enerjisinde Avrupa’nın en yüksek potansiyele sahip ülkesi olduğunu belirtti. İnvertör bazlı düşünüldüğünde Türkiye’nin yıllık yaklaşık 60-100 milyon dolar seviyesinde cari açığı olduğunu belirten Ertuğran, “Bunun sebebi de Türkiye’nin toplam enerji kurulu gücü 91 gigawatt seviyesinde. Toplam kurulu gücün içindeki güneş enerjisi yüzde 6.7’ye denk geliyor” diye konuştu.

Yatırım gerekiyor

2030’a kadar Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücünün 17 bin megavatı aşmasının beklendiğini belirten Ertuğran, “2040 için ise güneş enerjisi kapasitesinin 40 bin megavatın üzerine çıkması öngörülüyor. Türkiye’nin güneş enerjisinde 6 bin megavatın üzerindeki mevcut kurulu gücünü dikkate aldığımızda, bu hedeflere ulaşılabilmesi için her yıl yaklaşık 1200-1800 megavat yatırım gerekiyor. Her 1000 megavatlık güneş enerjisi kapasitesi yılda 110 milyon dolarlık doğal gaz ithalatını azaltıyor” ifadelerini kullandı.

Cari açık azalır

Yenilenebilir enerji teknolojilerinin de yerli olarak üretilmesinin cari açığın azalmasına katkı sağlayacağını belirten Ertuğran, Türkiye’de güneş enerjisi invertörü için yıllık ithalatın 80 milyon dolar seviyesinde olduğunu dile getirdi. Ertuğran, bu alandaki yatırımlarla söz konusu ithalatın azaltılabileceğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Türkiye’nin ilk yerli güneş enerjisi invertörünün üretimine Ankara’daki fabrikamızda başladık. Yüzde 85 yerlilik oranına sahip ilk yerli solar invertörle Türkiye’nin enerji teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyoruz. Ar-Ge merkezimizde Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve Türkiye’de üretimi olmayan güç elektroniği ve yarı iletken tekniğine dayalı teknolojilerimizi Türkiye ve dünya pazarlarına sunmayı amaçlıyoruz.”