Ekonomi Halk dönüşümü destekledi ancak başarılı bulmadı

Halk dönüşümü destekledi ancak başarılı bulmadı

11.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un 12 ilçesinde yapılan araştırma vatandaşların dönüşümü desteklediğini ama mevcut uygulamaları başarısız bulduğunu ortaya koydu. Dönüşüme en yüksek destek ise Avcılar’dan geldi.

Halk dönüşümü destekledi ancak başarılı bulmadı

GYODER’in yaptığı bir araştırma İstanbul’da vatandaşların ortalama yüzde 80 oranında kentsel dönüşümü desteklediğini ortaya koyarken, dönüşümü başarılı bulanların oranı ise yüzde 28’de kaldı.
5 bin kişiyle 12 ilçede yapılan araştırmaya göre kentsel dönüşüme en çok destek veren Avcılar, Kadıköy ve Maltepe ilçeleri oldu. En düşük destekleme oranı ise Bahçelievler’de çıktı. Kentsel dönüşümü destekleme nedenleri arasında depreme dayanıklılık ön plana çıkarken, eski binaların yenilenmesi kentin çirkin görüntüden kurtulması da nedenler arasında yer aldı.
Kentsel dönüşümü desteklemeyenlerin en önemli nedeni ise çıkar amaçlı bulmalarından kaynaklı. Desteklemeyenlerin yüzde 26’sı dönüşümü rant olarak nitelerken, siyasi nedenler, insanların mağdur edilmesi ve adil bulunmaması da bu nedenlerin arasında sıralanıyor.
‘Sektör hızla büyüyor’
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen 13. Gayrimenkul Zirvesi’nde açılış konuşması yapan GYODER Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün önemli değişim ve gelişim göstererek bugünlere kadar geldiğini belirterek, "Gayrimenkul sektörü 10 yıl öncesine kadar mahalle müteahhitliği seviyesindeydi ancak geçmiş 10 yıl içerisinde Türkiye'nin hızlı büyümesine paralel olarak, sektörün de çok hızlı büyüdüğünü hepimiz görüyoruz" dedi.
Torun, sektördeki hızlı gelişmeye bakıldığında, bir kazaya uğramaması için bilgi üretmeye, eğitim çalışmalarına, dayanışmaya, işbirliğine, özeleştiriye, sektör olarak büyük önem verilmesi ve bunun için gayret gösterilmesi gerektiğini anlattı.
Sektörün bu gelişimini ve değişimini sağlarken temsil yeteneği olan ve sektörü temsil edebilecek sivil toplum örgütlerine de ihtiyaç olduğunu belirten Torun, bu anlamda GYODER'in sektörü aynı çatı altında toplayan en önemli sivil toplum örgütü ve platformu olduğunu belirtti.
Petrol yerine gayrimenkul
Torun, gayrimenkul sektörünün Türkiye'nin önemli zenginliklerinden biri olduğuna işaret ederek, "Bir çok ülkenin petrolü var. Bu anlamda gayrimenkul de Türkiye'nin çok önemli bir zenginliğidir" dedi.
Bu zenginliğin bugüne kadar öne çıkmamasının sebebinin Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarını sağlayamamasından kaynaklandığını dile getiren Torun, "Türkiye, bu zenginliği fırsata çevirmelidir. Gayrimenkul sektörünün bunu bir zenginlik ve ihracat olarak kullanması bu yolla önemli bir döviz geliri elde etmesi mümkündür" dedi.
Türkiye'nin marka değerinin 688 milyar dolar ve bu marka değerinin dünya sıralamasında da 19. sırada olduğuna dikkat çekerek, Türkiye ekonomisinin gelişmesiyle markalarının da geliştiğini, gelecekte Türkiye'nin dünyanın önemli marka ülkelerinden bir tanesi olacağını belirten Torun, gayrimenkul sektörünün kendini yenilemesi gerektiğini kaydetti.
‘İnovasyon gerekiyor’
"Biz bugüne kadar müteahhitlik, inşaat yapımını ön plana çıkarmıştık. Artık projelerin değer kazanması için yaptığımız ürünlerin katma değeri olması için proje geliştirmeye, inovasyona gayrimenkul sektöründe önem verilmesi gerekiyor" diyen Torun, markaların ve marka kentlerin ülkelerin önüne geçtiğini, bir çok şehrin finans merkezi, alışveriş merkezi olma özelliğiyle öne çıktığını dile getirdi.

Haberin Devamı

‘Riskli binaları söküp atacağız’

Zirveye telekonferansla Ankara’dan katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul sektörünün dünyada hızla büyüdüğünü ve geliştiğini belirterek, , sektörün Türkiye'de de son 10 yılda ivme kazandığını söyledi. Sektörün son yıllarda önemli bir atak yaptığını, derinlik kazandığını anlatan Bayraktar, Türk inşaat sektörünün tüm dünyada rol belirleyici bir hale geldiğini kaydetti.
Bayraktar, Türk müteahhitlerinin dünya çapında büyük başarılara imza attığını hatırlatarak, ülkeye giren döviz açısından da inşaat sektörüne çok ciddi ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Bayraktar, dönüşüm güven oluşturduğunu ancak vatandaşların içeriğini tam olarak kavrayamadığını belirterek, şunları söyledi:
"Özellikle büyükşehirlerdeki gayrimenkul sahiplerinin yaşam kalitelerini artırmak ve can güvenliklerini sağlamak için dönüşüme destek vermesi gerekir. Afet riski taşıyan bölgeleri Türkiye'nin içinden söküp atacağız. Bu bize büyük bir ekonomik canlılık da getirecek.”

Haberin Devamı

İstanbul'un dijital marketi hazırlanıyor

Gayrimenkul Zirvesi’ne katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul siluetini olumsuz etkileyecek yapıların önüne geçecek bir çalışma başlattıklarını açıkladı.
İstanbul’un dijital maketini hazırladıklarını açıkladı.Yeni yapılacak yapıları bu makete yerleştirip şehre etkisine bakacaklarını belirten Topbaş, “Yapılarda yükseklik serbest anlayışı oradan kalkacak” dedi.
İstanbul’un dijital maketini hazırladıklarını söyleyen Topbaş, “Yeni yapılacak her binaya bu maket içinde bakılacak ve etkileri önceden görülecek. İnşaatçılar ‘eyvah’ demesin. Çünkü bu bir kısıtlama değil. Daha düzenli, daha insani ve nefes olan bir şehir için düzenleme” diye konuştu.
30 milyar dolarlık yatırım
10 yılda İstanbul’a 30 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ve bunun yarısından fazlasının ulaşım için olduğunu belirten Topbaş, alt yapı çalışmalarının gayrimenkul sektörünü de doğrudan etkilediğini dile getirdi.
Kadir Topbaş, metro çalışmaları başlayan bölgelerdeki emlak fiyatlarının yüzde 100 arttığını ifade etti. İstanbul’u fırsat şehri olarak tanımlayan Topbaş, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul ve yeni şehir projeleriyle İstanbul’a olan ilginin artacağını kaydetti.Topbaş, çevreci yapılara destek olacaklarını da söyledi.

Haberin Devamı

Marmaray Anadolu yakasında emlak fiyatlarını olumlu etkiledi

İstanbul’un iki yakasını boğazın altından birleştiren Marmaray, geçtiği yerlerde de önemli ivme katıyor. Bu gelişmeden etkilenen bölgelerden birisi de Marmaray ile Kadıköy-Kartal metrosunu buluşturan Ayrılıkçeşme durağının hemen yakınındaki Tepe Nautilus AVM ve çevresi oldu.
Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi Müdürü Mahmut Metin Gültekin, Marmaray ve metronun İstanbul’un ulaşım haritasını en çok etkileyecek iki önemli toplu taşıma yatırımları olduğunu belirterek, Ayrılıkçeşme durağının ise bu iki ulaşım aksını ve iki kıtayı buluşturan tek nokta olduğunu vurguladı. Lokasyonuyla her zaman dikkat çeken Ayrılıkçeşme durağı ile bölgenin daha da kolay ulaşılır bir konuma sahip olduğunu anlatan Gültekin, “Marmaray’ın açılmasıyla birlikte meydan kapısında girişlerimizde önemli ölçüde artış yaşanmaya başladı. Bunun yanı sıra bölgedeki gayrimenkullerin değerlerinde de artış yaşandı” dedi.
Özellikle Marmaray’ın açılmasıyla birlikte iki yaka arasındaki mesafenin çok daha kısa olduğunun altını çizen Gültekin, “Bunun sonucunda bölgedeki gayrimenkuller ve AVM’ler çok daha değerli hale geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mağazaları yeniledi

Mahmut Metin Gültekin, Ayrılıkçeşme durağıyla ile birlikte bölgenin önemli bir meydana kavuştuğunu ve bundan kendilerinin de olumlu etkileneceğini dile getirerek, şunları söyledi:
“Bu meydanın getirdiği hareketlilikle birlikte biz de ziyaretçilerimize daha modern ve şık bir ortamda alışveriş imkanı sağlamak amacıyla yenileme çalışmalarımızı başlattık. Tepe Nautilus’un yenileme çalışmalarını sırasında Marmaray ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettik. Marmaray ve Metro’yu buluşturan Ayrılıkçeşme durağının açılacak olması nedeniyle Tepe Nautilus’e yeni bir giriş kapısı tasarladık. Ayrılıkçeşme durağı ile Tepe Nautilus arasındaki alanda çevre düzenlemesiyle dikkat çeken bir meydan oluşturduk. Bu meydanda görsel etkiyi artırmak için Tepe Nautilus’e ismini veren ‘Nautilus’ heykelini meydana yerleştirdik.”

Haberin Devamı

Güneşli’de toplam 2 kilo altın dağıttı
Emlak sektöründe bir ilki oluşturan altın kampanyasıyla adından söz ettiren Cornerlife Güneşli projesinde son daireler de tükeniyor. Konut alanlara metrekaresi kadar altın hediye eden kampanyada şimdiye kadar 1 kilo 722 gram altın konut sahiplerine teslim edildi. Beyaz İnşaat-Keleş İnşaat ortaklığındaki projede kampanya ile 80 kilo altın hediye edilecek.
80 konut kaldı
Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Soner Keleş, “Geçtiğimiz günlerde başladığımız altın kampanyasında satışlar oldukça iyi gidiyor. İnşaat sektöründe bir ilk olan uygulama ile alıcılara altın değerinde fırsat sunuyoruz” dedi.
Kalan 80 konutun satışının yılsonuna kadar tamamlanmasını beklediklerini kaydeden Keleş, konutların satılması durumunda 10 kilo altını hediye edeceklerini söyledi.

En çok hatırlanan konut markası ‘Ağaoğlu’ oldu
Hitay Yatırım Holding firmalarından Türkiye’nin en büyük izinli veritabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight, ‘Konut Reklamları Beğeni Araştırması’ gerçekleştirdi.
Online olarak yapılan araştırmaya 18-55 yaş arası, İstanbul, Ankara, İzmir’de yaşayan, yüzde 50’si kadın, yüzde 50’si erkek olmak üzere toplam 494 kişi katıldı. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcılara son dönemde reklamını gördükleri ilk 3 konut markası sorulduğunda görüşülen her 10 kişiden yaklaşık 8’i ‘Ağaoğlu’ cevabını verdi. Bunu yüzde 17 ile Sinpaş GYO, yüzde 16 ile TOKİ izledi.

Sarp Group, Kuveyt’te gövde gösterisi yapacak
Sarp Group, 16-18 Aralık’ta Kuveyt’te düzenlenecek 11. Uluslararası Kuveyt Gayrimenkul Fuarı’na katılacak. Sarp Group, bu yıl ilk defa düzenlenen ve iki ülkenin sektör temsilcilerini buluşturacak ve müteahhitlik şirketleri, GYO, mimarlık, danışmanlık, bilişim, AVM, perakende, otel, bankacılık gibi sektörlerden geniş bir katılımcı profilini içerecek Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi’ne de konuk olacak.
Ataşehir’de yer alan Sarphan Finans Park projesini, TOKİ iştirakleri Emlak Konut GYO ve Emlak Planlama İnşaat (EPP) işbirliğiyle inşa eden Sarp Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Akar, farklı ülkelerde iletişim çalışmaları gerçekleştirme kararı aldıklarını söyledi.

‘Site aidatını düşürmek cari açığa katkı sağlar’

Markalı konut projelerinde kimi zaman aylık kira giderlerini bile aşan aidat masraflarına çözüm aranırken Erkanlı Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, aidatların yüzde 40’a yakın düşürülebileceğini söyledi.
Sadece enerji tasarrufu ile ya da yenilenebilir enerjiyi ortak alanlarda kullanarak sitelerde aidatların en az yüzde 30 düşürülebileceğini belirten Erkanlı, ayrıca atık ayrıştırmasının da enerji giderlerini azalttığını açıkladı.
Erkanlı “Türkiye enerjinin yüzde 70’ini ithal ediyor. Ülkenin ithal ettiği enerjinin yaklaşık yüzde 40’ı binalarda kullanılıyorken, bina bazında alınacak önlemler sadece aidatı değil, ülkenin cari açığını da düşürecektir” diye konuştu.

Konut alan herkese iPad hediye edecek
Pekdemir İnşaat, Kocaeli’nin devam etmekte olan en büyük konut projesi Evimiz Kocaeli’nde 2013 yılını büyük bir kampanyayla kapatıyor. Buna göre, aralık ayı sonuna kadar ev sahibi olan herkese son model bir iPad hediye edilecek. Ayrıca, kampanya süresince ev satın alanlara, yüzde 10 yerine yüzde 2 peşinat ödeyerek ev sahibi olabilme fırsatı sunuluyor.
Çok uygun fiyatlar ve ödeme koşullarıyla ilk iki etap satışları devam eden Evimiz Kocaeli projesinde 2+1, 3+1 ve 4+1 tip dairelerden oluşan, 91 metrekare ile 193 metrekare arası büyüklüklere sahip, altı farklı tipte daire bulunuyor.
Projede 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren konutların teslimine başlanacak.