Ekonomi Her yere ‘planlı’ tarım için hamle

Her yere ‘planlı’ tarım için hamle

22.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarımda üretim planlaması ekipleri oluşturulduğu bilgisini veren Bakan Yumaklı, “Nerede hangi ürün üretilecek? Stratejik ürünlerden başlayarak planlama yapılacak. İlk etapta hububat ve yağlı tohumlar olacak. Hayvansal üretimin ise tamamı olacak. Türkiye’nin tamamında başlayacak” dedi.

Her yere ‘planlı’ tarım için hamle

MELTEM GÜNEŞ / Antalya - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin kendi besi materyalini üretmesi gerektiğini belirtti. Bakan Yumaklı Türkiye’nin tamamında stratejik ürünlerden başlayarak planlı tarım yapılacağını belirterek, “İlk etapta hububat ve yağlı tohumlar olacak. Hayvansal üretimin ise tamamı olacak” dedi.

Haberin Devamı

Ulusal süt ve seracılık çalıştayları için Antalya’da bulunan Bakan Yumaklı, bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayarak özetle şu açıklamalarda bulundu:

- “Türkiye’nin 2028’e kadarki hayvancılık yol haritasını yakın zamanda açıklayacağız. Yeni sistemde ihtiyaç gördüğümüz kadar devlet Et Süt Kurumu aracılığıyla hiç aracı kullanmadan getirecek. Ama en önemli hedefimiz nihayetinde bu ithalatı bitirmek olacak. Türkiye kendi besi materyalini üretsin. Kendi besi materyalini alsın, besicileri beslesin. Sonra da tüketiciye makul fiyattan et gelsin.

- Burada sektörün uzlaşması gerekiyor. Biz de burada ombudsman gibi duracağız. Üreticinin zarar etmeyeceği bir sistematik olmalı. Sütü sadece süt olarak görmüyoruz. Aynı zamanda et üretimiyle alakalı da çok büyük bir etkisi var. Sütten memnun kalınmadığında sektörden çıkılıyor. Sektörden çıkıldığında kısa bir süre sonra katlamalı olarak problem geri dönmüş oluyor.

Haberin Devamı

- Tohum tartışmasının da artık gündemden çıkması lazım. Yüzde 90’ı yerli olan binin üzerinde firmamız var. Bunlar Ar-Ge yapıyorlar. Bunlar dünyaya tohum satmaya başladı. Acaba dünya bize tohum vermezse aç kalır mıyız? Hiçbir şey olmaz. Hiçbir endişemiz yok. Girişimcilerimiz, kurumlarımız TAGEM, TİGEM bu konuda inanılmaz çalışıyor.

Kadın ve gençlere teşvik

- Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa çalışıyoruz. Doğru hesaplanan maliyetin üzerine koyulan makul kâra kimse bir şey söylemiyor. Ancak gelecekte olacağını varsaydığın ya da paşa gönlün istediği için ‘yüzde yirmi de ben şu payını koyuyorum’ deyip o fiyattan insanlara sattığın anda problem oluşuyor. Ya da üretici üretti, tüccar aldı, tüccar da malın fiyatı fiyatlansın diye piyasaya azar azar veriyor. Bu da bir problem. Bunları yakaladığımızda gerekeni yapıyoruz, denetimlerimizi sıklaştırdık.

- İllerde üretim planlamasının ekipleri oluşturuldu. Kendi teşkilatımızı eğitiyoruz. Nerede hangi ürün üretilecek? Ürün deseni ne olacak? Hepsine karar verilecek. Stratejik ürünlerden başlayarak planlama yapılacak, halka genişletilecek. İlk etapta hububat ve yağlı tohumlar olacak. Hayvansal üretimin ise tamamı olacak. Pilot il uygulaması olmayacak. Türkiye’nin tamamında başlayacak. Eylülden itibaren bu bahsettiğimiz ürünlerde sistem uygulanmaya başlayacak. Sübvansiyonlu krediler, TKDK destekleri, bizim desteklerimiz bu üretim planlamasını destekler nitelikte olacak.

Haberin Devamı

- Gençlerin tarımsal üretimin içerisinde olmasını istiyoruz. Özellikle gençlere, kadınlara daha önce olmayan ekstra desteklemeler olacak. Hem bitkisel üretimi hem hayvansal üretimi, yapanlar için sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz. Amacımız üretimimizi, kaliteyi artırmak. İçerideki ihtiyacı karşılamanın yanı sıra yurt dışına da bunların ihracatı kolaylıkla gerçekleşmiş olacak.”

Her yere ‘planlı’ tarım için hamle

Bakan Yumaklı Antalya’da tarımda yeni dönem hakkında bilgi verdi.

YUSUFELİ İÇİN GERİ SAYIM...

Yusufeli Barajı’nda artık son testlerin yapıldığı bilgisini veren Bakan İbrahim Yumaklı şunları söyledi:

“Elektrik üretim kısmını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na tam anlamıyla devretmek üzereyiz. Yusufeli Barajı’nın kurulu gücü 558 megavat, yıllık toplam üretimi 1.9 milyar kilowatt saat. Yusufeli Barajı’nın ürettiği elektrik enerjisi 2.5 milyon kişilik bir şehrin ihtiyacını karşılayacak kadar. 5 Ocak 2024 tarihi itibarıyla doluluk oranı yüzde 73’e ulaştı. 191 metre ve 1.5 milyar metreküplük su depolandı. Bugün itibarıyla enerji üretimi için 3 adet türbinden ikisini faal hale getirdik. Son üniteyi de ocak ayı içinde faal hale getirmeyi hedefliyoruz. Böylece enerji üretimine tam kapasite geçmiş olacak.”