Ekonomi İftariyelik için uyarı

İftariyelik için uyarı

20.08.2008 - 01:40 | Son Güncellenme:

Ramazan’da artan tüketime paralel olarak fiyatların yükseldiğini belirten esnaftan vatandaşa uyarı: Fiyatlar yüzde 30 artabilir, iftariyelik alışverişine Ramazan’dan önce çıkın

İftariyelik için uyarı

Ankara Ulus Hali’ndeki esnaf, Ramazan ayının ilk haftasında birçok üründe yüzde 20 ile yüzde 30 arasında fiyat artışı olabileceğini belirterek vatandaşlara iftariyelik alışverişlerini erken yapmaları çağrısında bulundu.
Ankara’nın en eski alışveriş merkezlerinden Ulus Hali, yaklaşan Ramazan öncesinde hareketlenmeye başladı. Bazı vatandaşlar, Ramazan’da gıda ürünlerinde fiyat artışı yaşanabileceği düşüncesiyle iftariyelik alışverişlerini şimdiden yapmaya başladı. İşlerin durgunluğundan yakınan esnaf ise okulların açılmasıyla Ramazan’ın aynı döneme gelmesi nedeniyle eylülde işlerin yoğunlaşmasını bekliyor.

‘İlk hafta yükselir’
Ulus Yenihal Derneği Başkanı Arap Yardımcı, haldeki fiyatların şu an için uygun olduğunu ancak Ramazan’ın başladığı 1 Eylül ile 8 Eylül arası bazı ürünlerde fiyat artışı yaşanabileceğini söyledi. Her Ramazan fiyatların yüzde 30 oranında arttığını ifade eden Yardımcı şöyle dedi:
“Şu an işler durgun ve fiyatlar da makul düzeyde. Ama Ramazan ayının ilk haftasında işler yoğunlaşır. Fiyat artışları da o dönemde yaşanır. Bunun için vatandaşlar, Ramazan alışverişlerini şimdiden yapmaya başlasın, iftariyeliklerini şimdiden alsın.”

Başkentte pide 1 YTLAnkara Fırıncılar Odası Başkanı Orhan Yaralı, geçen yıl Ankara’da 300 gramı 75 kuruştan satılan Ramazan pidesinin bu yıl 300 gramının 1 YTL’ye satılmasını kararlaştırdıklarını, Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bu konuda başvurduklarını söyledi. Yaralı, ayrıca Ramazan pidelerinden 450 gramlıkların 1.5 YTL, 600 gramlık olanların ise 2 YTL’den satılmasını beklediklerini kaydetti.

Tahinin kilosu 10 YTL oldu
Ramazan’da tüketimi artan tahinin kilosu 10 YTL’ye çıktı. Japonya ve Çin’de susam yağı talebinin aşırı artması sonucu tahin fiyatlarının yükseldiği bildirildi. Gülsan Şekerleme Yönetim Kurulu üyesi Osman Güldüoğlu, kaliteli tahinin sadece susamdan yapıldığını, bazı merdiven altı üretimlerde tahin içerisine soya yağı, fıstık yağı, pamuk yağı ve pirinç lapası katıldığını belirterek şunları söyledi:
“Geçen yıl kilosu 5 YTL olan tahin, yeni dönemde kilosu 10 YTL’den satışa çıktı. Ucuz tahin hileli olabilir.”

Yumurta fiyatı yüzde 50 arttı
Yaklaşık 2 hafta öncesine kadar maliyetlerin altında satış yaptıklarını öne süren yumurta üreticileri, Ramazan yaklaşırken iç piyasa kadar Irak, Suriye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen yoğun talebe bağlı olarak fiyatların yüzde 50’nin üzerinde yükseldiğini bildirdi. Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Konya, “İki haftada yüzde 50’nin üzerinde artış gösteren yumurtanın toptan fiyatı 14 kuruşa dayandı” dedi.




İftariyelik için uyarı



Avrupa’da ilk kez Ramazan eğlencesi

Haberin Devamı

Yaklaşık 4 milyon Türkün yaşadığı Almanya’nın Berlin şehri, Avrupa’da ilk kez düzenlenecek ve 1-30 Eylül arasında sürecek olan Ramazan şenliklerine ev sahipliği yapacak.
Başbakan Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun katılacağı şenlikler, Almanya’nın en büyük konser ve etkinlik merkezi olan 12 bin metrekarelik O2 World’de gerçekleşecek.
Başbakanlık’ın katkıları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla düzenlenecek olan şenliklerde, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ve birçok yetkili paneller çerçevesinde konuklarla bir araya gelecek.
O2 World’de bir Osmanlı sokağı kurulacak. Cumbalı evlerde, ortacılar diye adlandırılan seyyar satıcılar, dönerden lokuma, turşudan helvaya, bozadan şerbete, macundan gözlemeye birçok geleneksel tadı konuklara sunacak.
Özel hazırlanmış eski Osmanlı tipi çadırlarda Türk çayı ve nargile de ikram edilecek. Klasik Türk müziği korosu, Mevlevi dervişleri, fasıl, kanto, meddah grubuyla mehter takımının gösterilerinin yanı sıra geleneksel ortaoyunu ve gölge oyunları da Ramazan şenliklerinin bir parçası olacak.
BAHAR BAKIR Ankara