Ekonomi IMF Başkanı’na sürpriz: Peynirli Karadeniz pidesi

IMF Başkanı’na sürpriz: Peynirli Karadeniz pidesi

04.10.2009 - 00:32 | Son Güncellenme:

IMF ve Dünya Bankası toplantıların yemek organizasyonundan sorumlu Borsa Lokantaları’nın sahibi Rasim Özkanca başkanların dün öğle yemeği mönülerinin yoğurtlu ıspanak salatası, piliç külbastı, file badem, fındık ve siyah kuru üzümle servis edilen fırın sütlaç olduğunu belirtti

IMF Başkanı’na sürpriz: Peynirli Karadeniz pidesi

Özkanca, kendisinin mönüden ayrı olarak başkanlara Türk mutfağının tanıtımına katkı sağlaması ve değişik lezzetlerle tanışmaları açısından peynirli Karadeniz pidesi ikram ettiğini anlattı. Başkanların mönülerinin bir yıllık bir çalışma sonunda hazırlandığını belirten Özkanca, “Başkanların asistanlarıyla yaptığımız çalışmalar sonucunda onların neler sevdiklerini tespit ettik. Daha çok salata ve hafif yemekleri seviyorlar” dedi. Özkanca başkanlar için hazırlanan mönüde yer alan yemekler hakkında şu bilgileri verdi:
“Yoğurtlu ıspanak salatası, içerisinde lakerda bulunan göbek salata, zeytinyağlı kere-viz ve enginar, karadeniz balıklarından lüfer ve palamut, kuşkonmaz, piliç ve dana külbastı, kerevizli zeytinyağlı barbunya, kara lahana dolması file badem, fındık ve siyah kuru üzümle servis edilen fırın sütlaç, Türk kahvesi ve diğer kahve çeşitleri özel menüde yer alıyor.”

Kendileri seçiyor
Başkanların günlük olarak mönüden yemek tercihi yaptıklarını ifade eden Özkanca, onların istekleri dışında tavsiyeler verdiğini de belirtti. Özkanca, “Amacımız bu toplantılar sırasında Türk mutfağını tanıtmak. Bu doğrultuda kendilerine mönü dışı olarak peynirli Karadeniz pidesi ikramında bulunduk” dedi.
Mönüleri oluştururken Türk mutfağından seçim yapılmasının yanı sıra lezzetleri tam olarak yansıtmak için mevsim sebzelerine de dikkat ettiklerini dile getiren Özkanca, “Malzemelerimiz yörelerinden geliyor. Mesela kereviz Kemalpaşa’dan, enginar İzmir’den, asma yaprağı Manisa’dan” diye konuştu.

Cezveler hep ocakta
Katılımcılar yemek tercihlerine göre bir kadeh kırmızı ya da beyaz şarap içiyor. Restoranda sadece Türk şarapları yer alıyor. Alkol kullanmak istemeyenler meşrubat içiyor. Hafif tatlılarda fırın sütlaç, geleneksek tatlılarda baklava lider. Rakı ve ayrana rağbet yok. Günde 350 fincan Türk kahvesi pişerken, onu 300 fincanla espresso izliyor.

Haberin Devamı

IMF Başkanı’na sürpriz: Peynirli Karadeniz pidesi

‘Oh my god’* demesi yetti
*Aman tanrım
Günde 500 kişinin Boğaziçi Borsa’da yemek yediğini dile getiren lokanta sahibi Rasim Özkanca, 1150 de oda servisi yapıldığını ifade etti. 250 aşçıyla çalıştıklarını vurgulayan Özkanca şöyle konuştu: “Milli takım gibi hazırlandık. Bugüne kadar NATO’dan, Dünya Su Forumu’na kadar pek çok kongrede görev yaptık. 186 ülkeden bu toplantıya gelenleri mutlu görmek bizim için önemli. IMF yetkililerinin yediği yemek karşısında ‘Oh my god’ demesi, ziyaretçilerin tabaklarında yemek bırakmadıklarını görmek çok mutluluk verici.”

Hünkârbeğendİ, IMF daha çok beğendi!
Kongre Vadisi’nin yemek ihtiyacını karşılayan Borsa Lokantası’nda çalışan garsondan aldığımız bilgiye göre her gün binlerce IMF katılımcısı karnını Borsa Lokantası’nda doyuruyor.
2 bin ofise daha çok sandöviç olmak üzere atıştırmalık yemek servisi yapılıyor. Harbiye Borsa Lokantası garsonu “IMF heyetinin önemli isimleri ve bakanlar yemek için bizim restoranımızı tercih ediyorlar.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn henüz gelmedi ama kendisi de biz de yemek yiyecek” dedi.
IMF heyetini memnun etmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten yetkili, katılımcıların zeytinyağlılarda imambayıldıyı, ana yemek de ise en fazla hünkârbeğendi ve kuzu tandıra ilgi gösterdiklerini söyledi. Ziyaretçilere hazırlanan mönüde zeytinyağlı olarak enginar, sarma ve imambayıldı yer alıyor.
Ana yemeklerde ise hünkârbeğendi, döner, kuzu tandır, mantı, buğlama balık bulunuyor. Katılımcılar tatlı olarak ise en çok fırın sütlacı tercih ediyor.
ESENGÜL METİN