Ekonomi İnşaatçıların ‘dönüşüm’ beklentisi 50 milyar dolar

İnşaatçıların ‘dönüşüm’ beklentisi 50 milyar dolar

14.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşümle birlikte inşaat sektörü de hareketleniyor.Dönüşümün sektöre katkısı ise 50 milyar dolar olarak tahmin ediliyor

İnşaatçıların ‘dönüşüm’ beklentisi 50 milyar dolar

Kamuoyunda “Kentsel Dönüşüm” olarak bilinen çalışmanın yasalaşmasıyla birlikte konuyla ilgili açıklamalar da gelmeye devam ediyor. Yaklaşık 7 milyon konutun yıkılmasının söz konusu olduğu yasayla ilgili değerlendirmede bulunan İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç da kentsel dönüşümün sektöre çok ciddi bir ivme kazandıracağını düşününler arasında yerini alıyor. Dönüşümünün sektör için tam bir ilaç olacağını ve 50 milyar dolarlık ekstra bir pazar oluşturacağını söyleyen Bilmaç, işin ranta dönüşmemesi için projenin Bakanlık tarafından yürütüldüğünü anlatarak, “Sayın Bakanın telaffuzuyla bu proje 400 milyar doları aşan bir büyüklük arz ediyor. 20 yıllık bir sürede bu paranın harcanacağını ve bunun da kaynağının olduğunu var sayarsak, inşaat malzemeleri sektörüne de toplamda minimum 50 milyar dolarlık ekstra bir pazar oluşturacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın çizdiği projeksiyona göre, kentsel dönüşümün 10 ila 20 yılda bitirilecek bir proje olduğunu anımsatan Bilmaç, şunları söyledi:

“50 milyar doların 10 yıla yayılacağını düşünürsek, proje iç pazara yıllık 5 milyar dolar ortalama artı getirecektir. Seneliği 5 milyar dolara gelirse toplam pazarımız, iç pazardaki operasyonel gücümüz en az yüzde 2,5 ila 3 civarında artar. Bu yıl böyle bir şey olmuş olsaydı yani 2012’ye böyle bir pay düştüğü var sayılsaydı geçen yılki normal ekonomik dilimimizi geçebilirdik. Bu nedenle bu proje bizim için çok önemli.”

İnşaat sektörü olarak hazır olduklarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve ilgili bürokratlara ilettiklerini anlatan Bilmaç, “Biz İMSAD olarak projeye her boyutta hazırız” dedi. Türkiye’de son dönemde nitelikli konut yapımının hızlandığını belirten Bilmaç, sektör olarak her türlü inşaat tipi için malzeme verebilecek durumda olduklarını vurguladı.

Bazı bölgelere öncelik verilmeli
Dönüşümde öncelikle seçilmiş yerlerden başlamasını arzu ettiklerini söyleyen Bilmaç, “Bu arada doğal olarak Van’dan başladığını söyleyebiliriz. Çünkü orada yeni bir Van kuruluyor. Eski yıkılan binaların üzerine değil de daha sağlam bir zemine kent yapılmaya başlandı. İstanbul’da tabi bu söz konusu değil ama İstanbul’da seçilmiş örnek bölgeler var. Anadolu yakasında Kadıköy’de bazı bölgelerde hemen başlayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Arap baharı sektörü etkiledi

İMSAD olarak 47 - 48 ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini veren Bilmaç, Arap Baharının yaşandığı ülkelere ihracatlarının bu ülkelerdeki olaylardan dolayı çok büyük oranda etkilendiğini belirterek, “Biz Arap Baharı ya da sonbaharı diye ağlamıyoruz. Evet bizi çok etkiledi. Arap baharının yaşandığı MENA (Orta doğu ve Kuzey Afrika ) ülkelerine ihracatımız 2010 yılında toplam ihracatımızın yüzde 17’siydi. Bu kayba rağmen 2011 yılı ihracat rakamları hiç de fena çıkmadı” dedi.

İhracatta 2023 yılı hedefi: 100 milyar $

Türkiye’de inşaat malzemeleri sanayinde üretimde kapasite fazlalığı olduğunu söyleyen Bilmaç, “Bu fark bugüne kadar yüksek ihracat gücü olarak bize geri döndü. Geçen yıl 18 milyar 1 milyon dolarlık bir ihracat yapıldı. Güzel bir rakam, ama 2008 yılında ihracatımız 24 milyar 700 milyon dolara çıkmıştı. Sektör olarak hedefimiz 2015 yılında 40 milyar doları ve 2023 yılında da 100 milyar doları yakalamak” diye belirtti.

‘Yeşil sertifikalı bina için hazırız’

Kentsel dönüşümün yanı sıra yeşil sertifikalı binaların da gündeme geldiğini belirten Bilmaç, “Yeşil sertifikalı bina yapacak herkesin yanında varız. Malzemelerin dışarıdan gelmesi gerekmiyor. Yeter ki Türkiye’deki inşaat kalitesi, çıtası uluslararası standartlara çekilsin” dedi.

Haberin Devamı

‘Su yalıtımı olmayan binada deprem riski artıyor’

Su yalıtımının önemine dikkat çekmek için açıklama yapan Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER), yağmur, kar gibi herhangi bir yoldan yapılara sızan suyun, donatının özelliğini yitirmesine ve betonun içindeki taşıyıcı özellikteki demirlerin paslanmasına neden olduğu belirterek, yapıların taşıyıcı sisteminin çürümesine sebep olduğunu açıkladı.
Su yalıtımı olmayan binalarda 10 yıl sonra betonun içindeki bu donatı başlangıçtaki taşıma kapasitesinin, belli koşullarda yaklaşık olarak yüzde 66’sını korozyon nedeniyle kaybettiğini belirten BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, su yalıtımının binaların taşıyıcı sistemlerini suyun zararlı etkilerinden koruduğunu ifade etti.

Binaların özellikle de temellerinde su yalıtımı olması gerektiğini belirten Karahan, su yalıtımının mutlaka yasal olarak zorunlu bir uygulama olması gerektiğini söyleyerek, “Türkiye gibi yüzölçümünün yüzde 92’si deprem kuşağında olan bir ülkede hayati önem taşıyan su yalıtımı uygulaması inşaat taşeronunun inisiyatifine bırakılırsa maalesef daha çok canlar yanar” dedi.
Marmara’da 1999 yılında yaşanan depremde de birçok binanın yıkılma nedeninin korozyon, korozyonun sebebinin ise doğru su yalıtımı uygulamasının yapılmamış olması olduğunu açıklayan Karahan, şunları söyledi:

“17 Ağustos’ta yaşanan büyük depremin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından bir rapor hazırlandı. Rapora göre, 55 bin 651 konut ve işyerinde yapılan kontrollerde bu binaların yüzde 79’u hasarlı bulundu. İncelenen binaların yüzde 64’ünde nemin yol açtığı korozyon (paslanma), yüzde 41’inde malzeme eksikliği, yüzde 18’inde inşaat aşamasında betonun hatalı uygulaması, yüzde 11’inde eskime ve yıpranma, yüzde 3’ünde proje hatası hasarların nedeni olarak belirlendi. Rapordan da anlaşıldığı gibi binaların zarar görmesindeki en büyük etken korozyon(paslanma) olarak ortaya çıkıyor. Ve Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan bir ülkede su yalıtımının önemli olduğu açıkça görülüyor.”

Haberin Devamı

Maliyetin yüzde 3’ü kadar
Su yalıtımının inşaat aşamasındaki maliyetinin, toplam bina maliyetinin sadece yaklaşık yüzde 3’ü kadar olduğunu açıklayan Karahan, yapı güvenliği söz konusu olduğu için bunun fazladan bir maliyet olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.
Su yalıtımında doğru ürün seçimi ve doğru uygulamanın önemine değinen Karahan, yapısı gereği su geçirmezliği en üst düzeyde olan, en sağlam su yalıtım malzemesinin bitümlü su yalıtımı örtüleri olduğunu söyledi. Karahan, bitümlü su yalıtımı örtüsü seçerken de mutlaka CE Belgesi bulunan kaliteli ürünleri tercih etmek ve işin uzmanlarına uygulama yaptırmak gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

‘Metrobüs kiralık ev piyasasını canlandırdı’

Beylikdüzü’ndeki projeleriyle adından söz ettiren Demir İnşaat, Ramazan ayı vesilesiyle Beylikdüzü’nde düzenlediği iftar yemeğinde işadamları, sanayiciler ve medya mensuplarıyla bir araya geldi. Semah gösterisinin yer aldığı etkinlikte Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, metrobüsün bölgeye gelişi ile emlak fiyatlarında yaşanan artışla ilgili açıklamalarda bulundu. Demir, metrobüsün gelişinin bölgedeki projeler üzerinde hissedilir bir etki yarattığını ve özellikle E5’e yakın projelerde canlanmanın etkilerinin görüldüğünü belirtti.

İkinci el konut fiyatlarının aracılar tarafından manipüle edildiğine dikkat çeken Hamit Demir yatırımcıların deprem öncesi inşa edilen ve deprem konusundaki güvenliği tartışmalı bu yapılar konusunda uyarılması gerektiğini ifade etti. Demir sözlerine söyle devam etti: “Deprem öncesi ve sonrası inşa edilen yapıları iki ayrı piyasa olarak değerlendirecek olursak ortalama yüzde 50’lik bir fiyat farkı söz konusu. Ancak orta ve uzun vadede sosyal donanım, güvenlik ve inşaat kalitesi ile birlikte yeni siteler çok daha fazla prim yapacak ve yatırımcısına çok daha fazla kazandıracak. Bunun yanı sıra inşaatı devam eden yeni projelerde henüz bir fiyat artışı gerçekleşmedi. Bu nedenle konut yatırımcılarının tüm bunları göz önüne alarak tercih yapmalarını tavsiye ederiz.”

Yönetmeliklere ve yapı güvenliğine uygun yeni sitelerin yakın gelecekte daha fazla prim yapacağını ifade eden Demir, metrobüsün gelişi ile birlikte ulaşımın ciddi olarak rahatlaması ve kolaylaşmasının bölgedeki kiralık piyasasında da gözle görünür bir talep artışına neden olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

İstanbul Finans Merkezi'nin tam kalbinde yükseliyor

Türkiye’ye çağ atlatacak yeni finans merkezinin tam kalbinde yer alarak ilklere imza atan Sarphan Finans Park’ta inşaat tüm hızıyla sürüyor. Deprem simülasyon testlerine tabi tutulan proje testlerden başarıyla geçerek, iş çevrelerine güvenilir ofis alanları sunmayı hedefliyor.

Sarp Group’un TOKİ iştirakleri Emlak Konut GYO ve Emlak Pazarlama İnşaat (EPP) işbirliğiyle inşa ettiği Sarphan Finans Park, İstanbul Finans Merkezi'nin de bulunduğu Ataşehir’de konumlanıyor. Toplam 13 kattan oluşan ofis alanında 4 kat otopark, lobi, resepsiyon, süs havuzu, ön ve yan cephelere bakan ofislerde teraslar ve kat bahçeleri, panoramik asansörler, merkezi ısıtma ve soğutma, gelişmiş ses ve ısı yalıtımı bulunuyor. Kat bahçelerine açılan ofis katlarının ferah bir iş ortamı yarattığı projede toplam 123 ofis yer alıyor.

54 katlı Sarphan Finans Park Residence’ta ise stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 rezidanslar yer alıyor. Toplam 340 konutun yer aldığı projede konut alanları stüdyo dairelerde 40, 1+1 dairelerde 62-65, 2+1 dairelerde 98-140, 3+1 dairelerde ise 118-173 metrekare arasında değişiyor. Alışveriş merkezinin de tasarlandığı projede yeşil peyzaj, kapalı ve açık havuz, spor kompleksi, fitness salonu, çocuk kulübü ve çocuk oyun alanlarına yer veriliyor. 10 katlı otopark, bodrum katlarında her daire için depo alanı, merkezi ısıtma ve soğutma ve gelişmiş ses-ısı yalıtımının sunulduğu projede, daireden daireye ve daireler ile mağazalar arasında kapalı devre iletişim sağlanabiliyor.

Ağaoğlu’ndan Londra şampiyonlarına daire

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’yi temsil ederek madalya kazanan sporcuların her birine oturuma hazır ev hediye edeceğini duyurdu. Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’nda madalya kazanan sporcularımızın ülkemizi başarıyla temsil ettiğini belirten Ali Ağaoğlu, “Millet olarak birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeye ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde bayrağımızı gururla dalgalandırıp milli marşımızı söyleten sporcularımız hepimizi onurlandırmıştır” dedi.
Ağaoğlu Şirketler Grubu olarak sporcuların başarılarını kutlamak ve teşekkür etmek adına ev hediye ettiklerini belirten Ağaoğlu “Bize bu haklı gururu yaşatan sporcularımızın başarılarını sürdüreceklerine inanıyorum” diye konuştu.

Yabancı yatırımcı için danışmanlığa başladı

İstanbul Gayrimenkul Değerleme şirketi (İGD), mütekabiliyet yasasının kabul edilmesiyle birlikte yabancı yatırımcıların mülk edinmesini kolaylaştıracak, yol gösterecek özel bir danışmanlık hizmeti sunuyor. İGD, bu hizmetle birlikte yabancı yatırımcılar için doğru gayrimenkulün tespit edilmesi, satış ve kiralama sırası ve sonrasında resmi hukuki danışmanlık da sunuyor.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan İGD Yönetici Ortağı Celal Erdoğdu, “Bu yasanın çıkması ile birlikte gayrimenkul alım - satımındaki eksiklikler daha net görülecek” dedi. İGD’nin sunduğu paket, yabancılara kendi dilinde gayrimenkul değerleme hizmeti ile raporları kapsıyor.

Emlakçılara ücretsiz online asistan olanağı

sahibinden.com, gayrimenkul ofislerinin ve emlakçıların kendi internet sitelerini ve portföylerini kolayca yönetmelerini sağlayan Emlak Ofisim’i hayata geçirdi. Bir ‘online asistan’ gibi çalışan ücretsiz Emlak Ofisim ile emlakçılar hem kendi internet sitelerini hem de sahibinden.com’daki mağazalarını aynı anda yönetebiliyorlar. Emlak Ofisim ilanların, müşterilerin, müşterilere yapılan yer göstermelerin, gelen taleplerin kayıt ve kontrol altına alınabilmesini sağlayan bir altyapı da sunuyor.
Emlak Ofisim’in ayrıntılı müşteri kaydı tutmayı sağlayan yapısı sayesinde müşteri bilgileri, talep ve beklentileri kaydedilebildiği gibi, müşteriler ‘1+1 arayanlar’, ‘kiralık arayanlar’ gibi ayrı gruplarda toplanabiliyor.

Elite World Van Hotel 1 Eylül’de açılacak

Dünyanın önemli uluslararası otel zincirlerinden ‘’Luxe Worldwide Hotels’’in üyesi ve THY Miles&Smiles program ortakları arasında yer alan Elite World Van Hotel, Van’da açılıyor. 1 Eylül’de açılacak otelin Elit Turizm’in, zincir marka olarak büyüme hedefinin de ilk adımı olması planlanıyor.
35 milyon dolarlık yatırımla şehir merkezinde konumlanan otel, 3 suit, 2 kral dairesi olmak üzere toplam 230 oda ile hizmet verecek. 1200 kişi kapasiteli, tamamı gün ışığı alan 7 toplantı salonu ve 450 metrekare büyüklüğünde balo salonu bulunan projede, Türk hamamı, havuz, sauna keyfi ve buhar banyosu olanaklarının yanı sıra SPA & Health Center da sunuluyor.