Ekonomi İZKA yaratıcı projelere 31 milyon lira verecek

İZKA yaratıcı projelere 31 milyon lira verecek

06.01.2010 - 19:56 | Son Güncellenme:

İZMİR Kalkınma Ajansı (İZKA) yeni mali destek programlarını başlattı. Tarım ve Kırsal Kalkınma ile Turizm ve Çevre alanlarında uygulanacak iki mali destek programı için 31 milyon 610 bin TL'lik kaynağın uygun başvuru sahiplerine kullandırılması planlanıyor

İZKA yaratıcı projelere 31 milyon lira verecek

Programların açılışı ve bilgilendirmesi için Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen tören, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Cevdet Yılmaz'ın da katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda bir konuşma yapan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, başından beri İzmir'i diğer illere öncü olabilecek bir il olarak düşündüklerini vurgulayarak, İZKA'nın başarısını yakından takip ettiklerini söyledi. Kalkınma ajanslarında en büyük başarı kriterinin o il tarafından sahiplenilmesi olduğunu anlatan Yılmaz, “Görüyoruz ki İzmir'de bu sahiplenme olmuş. Bu ajans İzmirlilerin ajansı haline gelmiş” diye konuştu.

Haberin Devamı

KALKINMA AJANSLARI AĞ OLUŞTURACAK
Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) merkezden ana kriterleri koyarak, yerel düzeyde daha fazla sahiplenme yaratmaya çalıştıklarını dile getiren Yılmaz, önümüzdeki dönemlerde 26 kalkınma ajansı arasında bir ağ kurarak ortak çalışmalar yürütmeyi planladıklarını aktardı. Yılmaz, ajansların kurumsallaştıkça yerel unsurların daha ağırlıklı hale geleceğini söyledi.

‘AJANSLAR HİBEYE İNDİRGENMEMELİ’
Yılmaz, karşılıksız destek (hibe) programlarının kalkınma ajanslarının sadece bir parçası olduğuna dikkat çekerek, “Ancak sadece buna indirgersek çok büyük yanlış yapmış oluruz” dedi. Ajansların kalkınma sürecindeki eksiklikleri giderdiğini anlatan Yılmaz, söz konusu projelerin ufuk açıcı çalışmalar olduğunu vurguladı. Ortaya konan çalışmanın sadece projelerden ibaret olarak algılanmaması gerektiğini belirten Yılmaz, “Bu projeler, model oluşturacak, sinerji oluşturacak yapı taşları olarak değerlendirilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

İL YENİLİK PLATFORMLARI KURULUYOR
Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise, yerellikle küresellik arasındaki sınırın giderek değiştiğini, yakın bir zamanda ‘İl Yenilik Platformu’ adı altında bir oluşumla Türkiye'nin ekonomik değerlerinin tespit edileceğini açıkladı. Aydın, önce il bazında yapılacak çalışmaların daha sonra bölgesel düzeye kaydırılacağını belirterek, “Her ilin haritasını çıkaracağız. Örneğin Van'da ne var? Faal olan nedir, potansiyel nedir, araştıracağız” dedi.

‘BİRLİK YOKSA KALKINMA DA OLMAZ’
İzmir'de de önemli hamleler yapılacağına inandığını belirten Aydın, “Bir kurum ötekinin ayağına çelme takarsa o kalkınma olmaz. Ekonomik kalkınma aklın ön planda olduğu bir kalkınmadır” diye konuştu.

Konuşmasında demokratik açılıma da değinen Aydın, Türkiye'de yeni adımlar atıldığını ve Türkiye geneline sağlam bilgi aktarma konusunda sıkıntı yaşandığını belirtti. Farklılıkların zenginlik olarak düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, “Yönetebilirseniz farklılıklar güzelliktir. Bu ülkeyi bin senedir yaşatan değerler özü itibariyle yaşıyor. Birlikte varolma hedefini, farklılıkların önünde tutmazsak, doğal farklılıkları büyütürsek, birlik ve beraberlik çıkmaz. Bu durumda kalkınma olmaz” dedi.

Haberin Devamı

VALİ KIRAÇ: KRİZ AJANSLARIN ÖNEMİNİ ARTTIRDI
İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, mali destek programlarının öneminin küresel ekonomik krizle birlikte arttığına dikkat çekerek, geçtiğimiz yıl küresel kriz ortamında 29 milyon 440 bin TL kaynağın İZKA vasıtasıyla piyasaya sunulduğunu açıkladı. İZKA'nın Türkiye'nin ilk iki kalkınma ajansından biri olduğunu da hatırlatan Kıraç, “Sürecin takipçisi değil, parçası olması gereken bir İzmir arzuluyoruz. İzmir Kalkınma Ajansı'nın ‘Kalkınma yerelden başlar' vizyonu ile ele aldığı çalışmalar, uzun soluklu stratejilerin eylem planıdır” diye konuştu.

İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can, mali destek programları sayesinde, tarım ve turizmde katma değeri yükseltmek ve rekabet edilebilirliği arttırmayı amaçladıklarını söyledi. Can, 30 Aralık 2009 tarihi itibariyle resmi ilanının yapıldığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

YORGANCILAR: İZKA ŞANSTIR
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, dünyayla rekabet edebilmek için bölgesel kalkınma ajanslarının kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, “İZKA, İzmir için büyük bir şanstır” dedi. Turizm için yapılacak mali desteğin önemine değinen Yorgancılar, doğru projelerle 7-8 milyar dolarlık turizm gelirinin elde edilebileceğini, tarımsal alandaki mali desteklerin de sosyal bir sorun olan göçü engelleyeceğini ifade etti.

DEMİRTAŞ'TAN ÖNERİLER
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kalkınma ajanslarının daha etkin olabilmesi için daha az devlet talimatlı ama devlet denetimli çalışması, yönetiminin daha katılımcı ve demokratik olması gerektiğini söyledi. İzmir'in kalkınması için daha fazla devlet desteğinin olması gerektiğini savunan Demirtaş, “Ayrıca kaynakların küçük küçük dilimler halinde etki yaratmayan biçimde kullanılması yerine sorun olan ve eksik yatırım olan alanlarda kullanılması düşünülebilir” dedi.

Haberin Devamı

İzmir Kalkınma Ajansı yeni mali destek programları kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınma ile Turizm ve Çevre alanlarında 31 milyon 610 bin TL'lik kaynağın uygun başvuru sahiplerine kullandırılması planlanıyor.

KOCAOĞLU: BU KENTTE UZLAŞI SAĞLAMAK ÇOK ZOR
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Cevdet Yılmaz'dan planlama konusunda uzlaşılamayan İnciraltı ve Bayraklı bölgelerinde tıkanan sürecin çözümü için destek istedi. “Bu kentin ayağa kalkması için yatırımcıya bir kara parçası sunmamız gerekiyor. Bakanların bilgisine sunmak istiyorum” diyen Kocaoğlu, Bayraklı'da 500 hektarlık bir alanın turizm ve ticaret merkezi olarak belirlendiğini, ancak zemin etüdü olmadığı gerekçesiyle dava açıldığını hatırlattı. İnciraltı'nı da sağlık merkezi olarak planlanması gerektiğini aktaran Kocaoğlu, “İzmir'de bir problem var. Bir kara parçasına sıfat ekleyecekseniz uzlaşıyla çözmemiz lazım. Bu kentte de uzlaşı sağlamak çok zor, hemen hemen imkansız. Genelde sağlasanız, özelde sağlayamıyorsunuz. Belli kişilerin özel tutum ve davranışları bunu engelliyor” dedi. Aziz Kocaoğlu, bu iki yerde mutlaka çözüm sağlanması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

ÖZEL YASA ÇIKABİLİR
“Bu iki yeri biz planlayamazsak, kendi kendimize pişirip kendi kendimize yiyeceğiz, kent merkezine yatırımcı getiremeyeceğiz. Basmane'deki çukuru da halledemeyeceğiz. Özel yasa mı çıkar bilmiyorum ama iki bakanımıza bu durumu arzediyorum. Burada arsa üretmeden kruvaziyer limanına da gerek yok, limanın büyütülmesine de. Kentin planlama problemleri elbirliğiyle aşılmalıdır. Aşılamıyorsa İZKA'da yapılanların hepsi çabadır, değeri vardır ama bizi hedefe taşımayacaktır.”

‘SON İMZA YİNE ANKARA'DA’
Kocaoğlu ayrıca, kalkınmanın yerelde olacağını vurgulayarak son imzanın yine Ankara'da atıldığını hatırlattı. “Yerelleşiyoruz derken aslında son imzayı kendimizde toplayarak Ankara'nın gücünü daha da arttırıyoruz” diyen Kocaoğlu, bürokratik engellerin yorduğunu ve zaman kaybettirdiğini dile getirdi. Kentteki tüm planların yerel yönetimler tarafından yapıldığına dikkati çeken Kocaoğlu, “Çalışmaların yerelleşmesi, ama gerçekten yerelleşmesi gerekiyor” diye konuştu.