Ekonomi İzmir’in Manhattan’ı olmaya doğru

İzmir’in Manhattan’ı olmaya doğru

18.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’in Manhattan’ı olarak gösterilen Bayraklı’da bu yolda ilk adımlar atılıyor. Bir gökdelen için çalışmalara başlanılan bölgede 2012’de pek çok projede birden temel atılması bekleniyor

İzmir’in Manhattan’ı olmaya doğru

Türkiye’nin batısındaki büyükşehirlere yapılan markalı konut, AVM ve ofis projelerinde geri kalan İzmir, dev yatırımlara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Özellikle Bayraklı’nın gelişim için merkez olarak belirlendiği kentte, yeni proje planları uzun bir süredir rafa kaldırılmıştı. Eski büyükşehir belediye başkanlarından Yüksel Çakmur’un öncülüğünde bölgedeki imar planının durdurulması yönündeki dava reddedilince şirketler uzun bir süredir rafta tuttukları projeleri hayata geçirme planlarını da açıklamaya başladılar.
Folkart Yapı’nın başladığı Avrupa’nın en yüksek 5’inci ikiz kule projesi ile Kavuklar ve Miray İnşaat’ın Bayraklı Tower projesinin ardından Megapol Grubu da İzmir’in en yüksek kule projesini açıkladı. İş GYO da yeni projesinı yıl sonuna kadar görücüye çıkaracak. İşte o projeler:

Haberin Devamı

KENTİN EN YÜKSEK KULESİ GELİYOR
Toplam altı projeyle kentte 500 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini belirten Megapol Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, bunlar içinde kentin en yüksek kulesinin de bulunduğu belirtti. Projenin Bayraklı’daki Yeni Kent Merkezi’nde 100 bin metrekare inşaat alanında 50 kat olarak yükseleceğini söyleyen Gökdemir, kule yüksekliğinin henüz belli olmadığını, ancak inşaat alanının kentin en yükseğini yapmaya imkân tanıdığını vurguladı. Projeyi AVM, rezidans, otel ve ofislerden oluşan karma bir proje olarak planladıklarını belirten Gökdemir, bir diğer projelerinin ise kentin en büyük alışveriş merkezi parkını kurmak olduğunu kaydetti. Gökdemir, “Yaklaşık 200 bin metrekare alanda 150 bin metrekare kiralanabilir alan olacak ve İzmir’de mevcut en büyük AVM parkının yaklaşık iki katı büyüklüğünde olacak. 2012’de bu projeye başlıyoruz. Üçüncü olarak ise Urla’da marinası olan bir yaşam alanı planlıyoruz. 200 villadan oluşacak bölgede, AVM ve sosyal tesisler bulunacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

DEV ALIŞVERİŞ ŞEHRİ KURACAK
Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ise, Türkiye’nin en büyük AVM kompleksini yapacaklarını açıkladı. Projeyi, bir alışveriş şehri olarak nitelendiren Sancak, 300 bin metrekare alanda inşa edilecek projeyle ilgili olarak sürdürülen arazi görüşmelerinin üç-dört ayda sonuçlandırılacağını kaydetti. 2012 yılında başlayacakları yatırımı 2016’da tamamlamayı planladıklarını söyleyen Sancak, yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım için, “İstanbul’da da örneği olmayacak. İçinde eğlenceden otomobile, mobilyadan AVM’ye modadan akvaryuma kadar her şey bir arada olacak” dedi.

BOYU 100 METREYİ AŞAN BİNA 2012’Yİ BEKLİYOR
Kavuklar ve Miray İnşaat da kısa süre önce Bayraklı Tower projesini görücüye çıkarmıştı. Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk, şu anda 3’üncü kat için inşaat çalışmalarını sürdürdükleri projenin 9 büyüklüğündeki depreme 2.5 dakika dayanacak kadar güçlü bir şekilde inşa edildiğinin altını çizerek, 200’e yakın işyerinin olacağı binayı 2012’de hayata geçireceklerini belirtti. Projenin 88 ila 987 metrekare arasında değişen farklı büyüklükte ofisleri barındıracağını kaydeden Kavuk, binanın boyunun 100 metreyi aşacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

150 MİLYON $’LIK?BİRİ 49, DİĞERİ 25 KATLI İKİ KULE
İş GYO da İzmir’i mesken seçen devlerden. Firma, İzmir’de uzun süredir bekleyen projede sona yaklaşırken, Bayraklı’da AVM, konut ve home-ofis’lerden oluşacak proje de yıl sonuna doğru temel atmayı planlıyor. Yatırım değeri yaklaşık 150 milyon doları bulacak proje, 25 ve 49 katlı iki kuleden oluşacak. Projenin konut ve home ofis bölümünde 16 farklı tipte 176 ünite plandı.


Taşınabilen çelik evler geliyor

Vefa Group’un hafif çelik yapı markası Steelife’ın Genel Müdürü Bülent Aydın, Avrupa ve ABD’de sıkça uygulanan ‘modüler yaşam ünitesi’ projesini hayata geçirdiklerini açıkladı. Sistemin, yüzde 98’i fabrikada üretilerek arsada monte edilen ünitelerin daha sonra sökülüp taşınabileceği şekilde geliştirildiğini ifade eden Aydın, yapım hızı ve yeniden kullanabilirliği nedeniyle avantaj yaratan sistemin 3 metreye 10 metre ebatlarında bir TIR’a sığabilecek ölçülerde üretildiğini kaydetti. Aydın, “Yüzde 98’ini fabrikada üretiyoruz. Butik ve lüks otel konforunda sistemleri yapıyoruz. Lavabosu, gömme klozet ve tesisatlar fabrikada hazırlanıyor” diye konuştu.
İlk uygulamayı Altunizade’deki 29 Mayıs Üniversitesi’nde yaptıklarını söyleyen Aydın, 120 kişilik yurt binasının 44 ünitenin birleşimiyle 55 günde tamamlandığını kaydetti.

‘100 yıllık ömrü var’
100 metrekarelik bir sistemin 40 bin ila 90 bin lira arasındaki fiyata yaptırabileceğine dikkat çeken Aydın, yatay olarak istenildiği kadar oda eklenebilecek sistemin dikey olarak üç kata müsaaade ettiğini kaydetti. Sistemin100 yıllık ömre sahip olduğunu söyleyen Aydın, “Sistemi konuta adate edeceğiz. Evler belli tiplerde olacak. Daha kısa sürede inşa edebileceğiz” dedi.




Markalı konuta Kartal’dan girdi


İnşaat sektöründe 57 yıllık deneyime sahip Ekşioğulları Grup da markalı konut projelerine adım atan isimler arasına girdi. Markalı konut projesi için Egma Gayrimenkul isimli şirketi kurarak Aquila Kartal’ı geliştiren firmanın projesi 31 konut katı, dört loft katı, bir teknik kat, bir sosyal kat ve iki otopark katı olma üzere toplam 39 kattan oluşuyor. Brüt alanı 90 ila 219 metrekare arasında değişen 300 rezidansın yer aldığı projede yedi penthouse ve dört loft daire bulunuyor.

18 ayda tamamlanacak
13 bin 800 metrekare arsada yapılan Aquila Kartal’da toplam 8 bin metrekare peyzaj alanı ve 2 bin 850 metrekare kapalı sosyal tesisin bulunduğunu belirten Ekşioğulları Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ekşi, projenin en önemli özelliklerinden biri olarak mobilyalı olarak satışa sunulan daireleri gösterdi. Ekşioğlu, metrekare fiyatları 2 bin 500 ila 4 bin 500 lira arasında değişen projeyi 18 ayda tamamlamayı hedeflediklerin ikaydetti.
Bugüne kadar yurtdışında çeşitli altyapı inşaatlarının yanı sıra Türkiye’de kamu ve özel projelerin taahhüt işlerini gerçekleştirdiklerini belirten Hasan Ekşi, projenin lokasyonundan mimarisine kadar, her yönüyle özgün ve farklı bir proje olmasına özen gösterdiklerini belirterek şöyle devam etti:

5 bin konut hedefi
“Projemiz, özellikle ulaşım imkânları açısından fark yaratıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’na 10 dakika mesafede, Kadıköy-Kartal metro hattı üzerinde, Kartal Adalet Sarayı’nın çok yakınında bulunuyor. Dolayısıyla projenin hem oturum, hem yatırım, hem de home-ofis amaçlı kullanmak isteyenler için ideal bir proje olduğunu düşünüyoruz.” Ekşi A’dan Z’ye tüm detaylarında kaliteli malzeme kullanılan projede koşu ve yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, açık ve kapalı havuzları, fitness, sauna ve spa merkezi, kafeterya ve restoranları, market ve mağazaların olduğunu belirtti.
Ekşi, önümüzdeki dönemde başta Kartal olmak üzere Anadolu Yakası’nda yeni konut yatırımlarının da olacağını söyleyerek, bu bölgede önümüzdeki beş yıl içinde beş bin adet konut üretmeyi hedeflediklerini belirtti.





AVM’nin sanalında arkadaşlık kurulup yemek yenilebilecek

Türkiye’nin ilk sanal AVM’si olarak nitelendirilen www.avmmall.com, her biri kendi alanında başarılara imza atmış isimlerin önderliğinde açılıyor. Eren Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Eren, Les Ottomans Otel Kurucusu Ahu Aysal, Viko Yönetim Kurulu üyelerinden Selim Dağbaşı ve otel proje uygulama konusunda uluslararası isme sahip AHK Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Haldun Kilit’in ortaklığında hayata geçecek olan projede CEO Cüneyt Ortan olacak. Mimar Murat Tabanlıoğlu’nun sanal AVM tasarımını yaptığı projede yerli ve yabancı markalardan alışveriş yaparken sosyal ortamda arkadaş sohbetleri yapmak ve o an yemek katından yemek siparişi vermek mümkün olacak.
Gerçek AVM’deki tüm hizmetler burada
Dünya mutfaklarına da yer verilecek projede sosyal ortamda arkadaş da edinebileceğinin altını çizen CEO?Cüneyt Ortan, moda stil danışmanları ve teknolojik ürünler hakkında uzman kişiler tarafından öneriler yapılacağını belirtti. Sitede bir AVM’deki hizmetlerin bir tık’la sağlanabileceğini kaydeden Ortan, ‘private online shopping’ sitesi olmadıklarını, markaların kendi ürünlerini kendilerinin yönettiği bir AVM olduklarını vurguladı.





Fiyapı’dan Kırıkkale’de 29 bin liraya daire


Fiyapı, İstanbul dışına Kırıkkale ile çıktı. 22 Ekim tarihinde satışa çıkarılacak Fiyapı Kırıkkale projesinin en önemli özelliklerinden biri 29 bin liradan başlayan fiyatlarla sunulması. Son üç yıl içinde dokuz projede 8 bin aileyi ev sahibi yaptıklarını belirten Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, FiYaka markasıyla hayata geçirilecek projeyi, Anadolu kuracakları uydukentlerin ilki olarak nitelendirerek, izledikleri agresif fiyat politikasının altını çizdi. İnan, “Anadolu’da FiYaka markasıyla uydukentler kurmayı hedeflediğimi hem de 29 bin liraya daire satacağımı söylemiştim. Kırıkkale’de bu sözümü yerine getirmiş olacağım. Maliyetler yükselse de sözümü tutacağım. Fiyapı bu proje ile Anadolu harekatını başlatıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Kendi bünyesinde kredilendirecek
330 bin metrekarede7 bin konut olarak planlanan projede daire tiplerinin 1 +1, 2 +1 ve 3 +1 olarak belirlendiğini ifade eden Fikret İnan, alanların ise 40 ila 110 metrekare arasında olduğunu kaydetti. Peşin fiyatların 29 bin ila 79 bin lira arasında olacağı projede kendilerinin de 30 ve 60 aylık ödeme sistemleri geliştirdiklerini söyleyen İnan, 29 bin lira peşin verenin 30 aylık kredilendirmede aylık 2 bin lira taksitle 3 +1 daireye 89 bin liraya sahip olabileceğini belirtti.



Londra’daki proje, önce Türkiye’de tanıtılacak


Londra’nın en prestijli projelerinden biri olarak nitelendirilen 375 Kensington High Street, İngiltere’den önce İstanbul’da tanıtılacak. 21-22-23 Ekim tarihlerinde tanıtımın yapılacağı proje, hızla gelişen Londra emlak piyasasına yatırım yapmak isteyenler için özel bir fırsat olarak nitelendiriliyor.
Berkeley ile The Prudential Ortak Girişimi St Edward tarafından hayata geçirilen 375 Kensington High Street isimli proje, Londra’da Kensington ve Chelsea’de inşa edilecek. Projenin Charles House, Wolfe House ve Trinity House isimli binalarından oluşan ilk etabında toplam 243 adet lüks apartman dairesi ve penthouse daireler yer alacak.

10 yıllık garanti
Büyüklükleri 48 ile 136 metrekare arasında değişen 1, 2 ve 3 odalı daireler, yenilikçi tasarım ve kaliteli malzemeleri teknolojiyle bir arada sunarak modern kent hayatının arzulanan yaşam alanını yaratıyor. St Edward Yönetici Direktörü Paul Vallone, tüm dairelerin 10 yıllık garantiyle sunulacağının altını çizerek, “Prestijli projenin dünyanın dört bir tarafındaki yatırımcıların ilgisini çekeceğine inanıyorum” dedi. Projenin yatırım danışmanlığını ise Londra’da faaliyet gösteren ve kurucusu Metin Güvener olan Triangle üstleniyor.




ABD’nin deprem uzmanı Türkiye’ye de ofis kurdu

ABD ve Brezilya’da yatırım, tasarım, müteahhitlik alanlarında hizmet veren ve alanındaki önemli isimlerden biri olarak nitelendirilen ABD’li Stearns International Türkiye’ye ofis açtı. 30 yıllık firma, Amerika’nın en yoğun deprem bölgesi olan batı yakasında geliştirdiği çelik ve yeni betonarme yapı sistemlerini yüksek teknolojyle kullanarak depreme dayanıklı, hafif ve sağlam yapıları üretmesiyle tanınıyor. Bugüne kadar 190’dan fazla ödül aldığı ifade edilen Stearns International, Türkiye’de yeni açtığı ofisiyle uzmanlığını, Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu bölgesine de taşımayı planlıyor.
Yeni yatırım planı
İstanbul ofisinin açılışında konuşan Stearns International Yönetim Kurulu Başkanı Steve Miller, Stearns’in 30 yıldır Türkiye gibi yüksek deprem kuşağı olan bölgelerde çalıştığı için bu bilgi ve birikimini taşıma arzusunda olduğunu belirtti. Tasarım ve uygulamada en son teknolojileri takip ettiklerini ve yapı bilgi sistemi çerçevesinde çalıştıklarını ifade eden Miller, Türkiye’nin lokasyonunun Türk pazarına girmelerinde büyük etken olduğunu vurguladı. Miller, Türkiye için yeni yatırım planları olduğunu da belirtti.