Ekonomi KARTAL’A BARCELONA MODELİ UYGULAYACAK

KARTAL’A BARCELONA MODELİ UYGULAYACAK

07.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Bakanlar Kurulu’ndan ‘riskli alan’ kararının çıkmasıyla birlikte ilçenin merkezini Barselona gibi yeniden inşa etmek için proje hazırladı. Dönüşüm vatandaşlarla uzlaşılarak yapılacak

KARTAL’A BARCELONA MODELİ UYGULAYACAK

İstanbul’un önemli ilçelerinden biri olan Kartal’ın Kordonboyu Mahallesi ve Yukarı Mahalle’sinin riskli alan ilan edilmesi uzun süredir gündemde. Riskli alan ilan edilmesi ilçeninyeni merkez projesinin önünü açtı.
Yıllar önce ünlü mimar Zaha Hadid tarafından çizilen Kartal projesi bir türlü hayata geçirilemezken, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ün uğraşları sonucunda ortaya çıkan yeni projenin çalışmaları başladı.

Silueti değişecek
Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kartal’ın merkezinin Barselona gibi tasarlanmasını öngören projede çok önemli bir aşamayı geçtiklerini açıkladı. Kartal’ın kent merkezinin yeni bir siluete kavuşturacaklarını ifade eden Öz, Kordonboyu ve Yukarı Mahalle’nin kentsel dönüşüm alanları ilan edilmesiyle projenin önünün açıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

İki mahalle riskli ilan edildi
Kartal'da Kordonboyu Mahallesi ve Yukarı Mahalle kentsel dönüşüm alanları ilan edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 4/9/2013 tarihli ve 5531 sayılı yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 2’nci maddesine göre Kartal Kordonboyu Mahallesi ve Yukarı Mahalle’nin Bakanlar Kurulu'nca yeniden dönüştürülmesi kararlaştırıldı.

‘KARTAL İSTANBUL’UN YENİ YÜZÜ OLACAK’

Altınok Öz, daha önceden bu projeyi hayata geçirmek için Kartal’ın mevcut meydanıyla ilgili 1/5 binlik planları hazırladıklarını ama 1/1000’lik planların çıkmadığını belirterek, “Projeyle ilgili yeni girişimlerimiz sonuç verdi. Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Bölge riskli alan ilan edildi. Kartal’ı Barselona gibi çekim merkezi yapacağız. Merkezdeki binaları yıkıp yerine modern bir kent yaratacağız” dedi.
Altınok Öz, bundan sonraki süreçte proje çalışmalarını hızlandıracaklarını belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alacakları yetkiyle yeni Kartal projesini hayata geçireceklerini söyledi. Projenin çok önemli bir dönüşüm olacağını vurgulayan Öz, “Şehir Plancısı Faruk Göksu’nun koordinatörlüğünde bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Çalışmaları tamamladıktan sonra ihaleye çıkacağız. Böylece Kartal İstanbul’un yeni yüzüe olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Vatandaşlara soracak

Altınok Öz, projeyi vatandaşlara rağmen değil onlarla birlikte hayata geçireceklerini anlatarak, şunları söyledi:
“Yıkılması planlanan binaların temsilcileriyle birebir görüşeceğiz. Daha sonra dönüşüm alanlarını temsil eden grupla bu görüşmeleri yapacağız. Hak sahiplerinin ve bölge sakinlerinin taleplerini ve önerilerini dinleyeceğiz. Sonuçta da uzlaşmacı bir anlayışla vatandaşlarımızla birlikte bu projeyi hayata geçireceğiz.”

İstanbul’daki binaların bir çoğunda beton yok

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu’ndan önemli mesajlar çıktı.
Sempozyumun ilk gününde gerçekleşen oturumlarda kentsel dönüşümün afetlerle ilgili bölümü hakkında konuşan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, kentsel dönüşümün sadece yıkıp yeniden yapmak olmadığını ifade etti. Kadıoğlu, mevcut bina stokunun büyük kısmının yasadışı olduğunu, güçlendirmeye değer bina bulmanın bile çok zor olduğunu kaydetti. Binaların kalitelerine de dikkat çeken Kadıoğlu, şunları söyledi:
“Binalar bina değil, beton bile değil. Eksik malzemeler kullanılmış. Süslü püslü görülen binalar sağlam değil. Mutlaka bitişik nizamdan vazgeçilmeli, bitişik nizamdan vazgeçilmesi için daha ne kadar insanın ölmesi lazım? Binaların bodrum katlarında rutubet mutlaka önlenmeli. Çevre yüzey sularına karşı mutlaka izolasyon yapılmalı.”

Haberin Devamı

BİNALARIN % 80’İ HASARLI

Türkiye’de 19 milyon konut olduğunu ve 6.5 milyonunun riskli olduğunu söyleyen Kadıoğlu, "İstanbul’da 99 depreminin ardından incelenen 55 bin 651 konut ve işyerinin yüzde 79’u hasarlı bulundu. Bu binaların yüzde 64’ünde Korozyon tespiti var. İstanbul’da 19 ilçe sınırları içinde incelenen 700 bin binanın 300 bini riskli. ” diye konuştu.
Prof. Dr. Edibe Sözen ise, Türkiye’de son 50 yılda bozuk yapılaşma, varoşlarda ikamet, kent hukuku dışında alanların kullanılması gibi düzensiz bir kentleşme olduğunu ifade ederek, şimdi ise en azından örgütlü dönüşümden bahsedilebildiğinin altını çizdi.
Modern şehirciliğin gerekliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Sözen, Batı’da kentsel dönüşümün birtakım araçları olduğunu ve Türkiye’den farklı olarak kentsel dönüşümü tarihi yenileme olarak yapıldığını aktardı.
Edinburg örneğini veren ve tarihi korumaya yönelik çalışmalara dikkat çeken Sözen, Türkiye’de de son 10 yılda tarihi dokularda dönüşüm ve yenileme başladığını hatırlattı.

Haberin Devamı

İki Alman devinden Türkiye’de güç birliği

Sektör devlerini Türk yatırımcılarla buluşturan iki büyük fuar firması Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. ve Messe Stuttgart bir ilke imza atarak Türkiye’de güç birliği yaptı. 7-10 Kasım 2013 tarihlerinde Orta Doğu bölgesinin lider halı ve zemin kaplamaları fuarı Domotex ve Türkiye'deki panjur, tente, güneşten koruma sistemleri, pencere ve cam sanayisine yönelik ilk özel mesleki fuar olan R+T Turkey ile sektör ivme kazanacak.
Tarihe tanıklık..
Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kühnel, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin Domotex Ortadoğu için iyiye işaret olduğunu söyledi. Messe Stuttgart Türkiye Genel Müdürü Hakan Gençoğlu, “İlk kez iki Alman şirketinin Türkiye’de harekete geçme kabiliyetini görüyorum. Türkiye fuarcılığı alanında olumlu rekabetin güzel bir örneği” dedi.
Albayrak Tente Genel Koordinatörü Cüneyt Beriş, Albayrak Tente olarak 60 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Dünyanın en uzun ileri açılımlı raylı tente sistemini ürettik. 20 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Sigara yasasıyla birlikte sektörümüz daha da büyüdü. Ülkemizin yurtdışı pazarlarında yer alması açısından fuarlar büyük önem taşıyor. Hep birlikte öncülük etmeye ve destek vermeye devam edeceğiz.”

Önemli bir adım
İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, “Domotex gibi uluslararası marka olmuş bir fuarın İstanbul’da düzenlenmesi çok önemli bir adım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sultanbeylİ’de günde 33 TL’ye konut satılıyor

Gayrimenkul sektöründe 40. yılına girmeye hazırlanan Sinpaş Yapı, İstanbul’un hem kalkınma hem de ulaşım anlamında değer kazanması beklenen bölgelerinden biri olan Sultanbeyli’deki Liva projesinde yeni bir kampanya başlattı. Günde 33 liraya daire satılan projede Türkiye’de ilk defa 240 ay vadeyle satış yapılıyor.
Birinci etabında 349, ikinci etabında ise 474 konut bulunan projede 53 metrekare ile 214 metrekare arasında 1+1’den 4+1’e kadar bahçe katı, normal kat ve teras katı gibi farklı daireler bulunuyor.
Projede uygulanan kampanyayla 1+1 daireler günde 33 liradan, 2+1’ler 61 liradan ve 3+1 daireler de 78 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. İlk etabın teslimlerinin eylül ayında başladığı projenin 2. etabında gölet ve peyzaja hâkim panoramik manzaralı konutlarda satışlar devam ediyor.

Hobi Akademisi kurdu
Liva, Sinpaş Yapı’nın ilk defa bu projesinde hayata geçireceği Hobi Akademisi’ne de ev sahipliği yapıyor. Projede Hobi Akademisi’nin yanı sıra yüzme havuzları, squash salonu, Türk hamamı, sauna, kafeler ve kış bahçeleri, çocuk oyun alanları, biyolojik göleti ve birçok sosyal aktivite alanı bulunuyor.
Toplam 17 bin 600 metrekarelik yeşil alan ve 4.700 metrekarelik biyolojik göletin yer aldığı Liva, yüzlerce bitki ve onlarca ağaç türüne de ev sahipliği yapacak.

TOKİ’nin 35 bin liralık evlerine yoğun talep

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), Ankara Mamak’ta dar gelirli vatandaşlar için inşa edip, 35 bin liradan satışa çıkardığı 448 konuta yoğun talep geldi. 180 ay vadede 172 liradan başlayan taksitlerle satışa sunulan oturuma hazır konutlara başvuru, kısa bir sürede 613’ü buldu. Kura yöntemiyle satışı gerçekleştirilecek konutlardan almak isteyenlerin 8 Kasım 2013 tarihine kadar başvuru yapmaları gerekiyor.
15 Kasım 2013’te gerçekleştirilecek kura çekilişi ile hak sahipleri belirlenecek 448 konutluk projeden ev sahibi olmak isteyenlerin Ziraat Bankası Hamamönü Şubesi’ne başvurmaları gerekiyor.

Yüzde 30 peşinatla 36 ay vade yapıyor

Yalçınlar Group tarafından İstanbul’un villa imarlı bölgelerinden Büyükçekmece Gölü kıyısında hayata geçirilen Gölmahal Villaları’nda, yüzde 30 peşin ödemelerde tüketicilere 36 ay vade imkânı sunuluyor. KDV’nin yarısının tüketiciler adına Yalçınlar Group tarafından ödendiği projede uzun vadede 120 aya kadar mortgage sistemi ile de ödeme yapılabiliyor.
GölMahal Villaları, 92.470 metrekarelik bir alanda 38 villadan oluşuyor. Villalar, büyük bahçeleri ve her eve ait müstakil havuzları ile dikkat çekiyor. GölMahal Villaları’nda tenis kortları, yüzme havuzları, Türk hamamı sauna, fıtness salonu, restoran yer alıyor.

Mimari festivalden iki Türk firmasına ödül

Grohe sponsorluğunda Singapur’da gerçekleştirilen Dünya Mimari Festivali’nde, Emre Arolat Mimarlık (EEA) Sancaklar Cami ile Tabanoğlu Mimarlık ise Selçuk Ezca Genel Merkezi projeleriyle ödül kazandı.
“Tamamlanan Dini Bina” kategorisinde, EEA tarafından gerçekleştirilen Sancaklar Cami ve “Geleceğin Ofis Projesi” kategorisinde Tabanlıoğlı Mimarlık tarafından projelendirilen Selçuk Ecza Genel Merkezi, ödül kazanan projeler oldu.
Dünyanın dört bir yanından mimar ve tasarımcıların katılımıyla gerçekleştirirken 6. Dünya Mimari Festivali bu yıl Singapur Marina Bay Sands Otel’de düzenlendi.

İlbank’ın ihalesine yoğun talep geldi

İlbank’ın, Çankaya’da Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı usulüyle ihaleye çıkardığı 3 parsel arsa için başvurular sürüyor. İhale sonrası elde edilecek gelirle yerel yönetimlere daha fazla kaynak sağlanması hedefleniyor. Arsanın satış ihalesine katılmak için şu ana kadar çok sayıda firma başvuruda bulundu. Başvurular 11 Kasım’a kadar devam edecek.
Toplam inşaat alanı 27 bin m2 olan 3 parsel arsanın ihalesi iki oturumda gerçekleştirilecek. İhalenin ilk oturumu 11 Kasım’da saat 14.30’da İlbank Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek.