Ekonomi Kentsel dönüşüm yıla damga vuracak

Kentsel dönüşüm yıla damga vuracak

04.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gayrimenkulün önümüzdeki dönemde canlılığını sürdüreceğini belirten Can Ekşioğlu, kentsel dönüşüm projelerinin 2014’te inşaat sektörünü gündemde tutacağını söyledi

Kentsel dönüşüm yıla damga vuracak

Gayrimenkul danışmanlığı sektörünün önemli markalarından biri olan ERA Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2013 yılının Türk gayrimenkul sektörü için pozitif yönde gelişmelerin yaşandığı bir yıl olduğunu belirten Ekşioğlu, “Kentsel dönüşüm, mütekabiliyet yasası ve markalı konut satışlarındaki hareketlilikle Türk gayrimenkul sektörü 2013 yılını başarılı sonuçlarla tamamladı” dedi.
2013 yılında Türkiye’nin atmış olduğu en önemli adımlardan birinin kentsel dönüşüm olmasına dikkat çeken Ekşioğlu, “Son dönemde geliştirilen kentsel dönüşüm politikaları, inşaat sektörünün büyüme ve gelişme potansiyelini önümüzdeki dönemde de canlı tutacak” diye belirtti.
Bir yılı aşkın süredir devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ile birlikte, gayrimenkul sektöründeki yatırım artışının 2014 yılında da devam edeceğini vurgulayan Ekşioğlu, 2014 yılı içinde, çeşitli kurumlarla kentsel dönüşüm odaklı yeni işbirlikleri gerçekleştirmek üzere de çalışmalara başladıklarını söyledi.

‘Büyüme devam edecek’
Sektörün 2014 yılında da büyümesini devam ettireceğini düşündüğünü ifade eden Ekşioğlu, “2013 yılı sonu itibariyle projelendirilen konut arzının 2014 yılında 111 bin 384’e ulaşması, 2015’te ise bu rakamın 81 bin 682’e gerileyeceği bekleniyor” diye konuştu.
Ekşioğlu, “2012-2013 yılları arasındaki bir yıllık sürede, hem yeni hem de mevcut konutlarda, İstanbul’un en yüksek fiyat artışının görüldüğü şehir olmasıyla birlikte, Türkiye genelinde yeni konut fiyat endeksi yüzde 14.75 artarken, mevcut konutlardaki artış yüzde 13.32 olarak hesaplandı” diye ekledi.
Mütekabiliyet yasası çerçevesinde, yabancıların Türkiye’de konut yatırımına büyük ilgi gösterdiğini anlatan Ekşioğlu, “2013 Kasım ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 7.8’inin yabancı yatırımcılara yapılmış olması da bunu destekliyor” dedi.

Haberin Devamı

Akademi kurdu
En kritik konu olan yetişmiş işgücü sağlanması için, tecrübeli uzmanlar tarafından mesleki eğitimler verilen Türkiye’nin ilk ve tek gayrimenkul danışmanlığı akademisi olan ERA Akademi’yi kurduklarını belirten Can Ekşioğlu, “ERA Türkiye, ERA Akademi ile Türkiye’de bir ilke imza atarak sektörde dönüşümü başlatıyor. Bağdat Caddesi’nde hizmete giren ERA Akademi, alanında uzman kadroların ERA’ya özel metodolojilerle hazırladığı eğitim programları ile gayrimenkul danışmanlarını yetiştiriyor” dedi.

‘Girişimciler artıyor’
Ekşioğlu ayrıca, gayrimenkul danışmanlığının da hızla ilerleyen bu sektörde önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
“Türkiye’de yıllık hacmi yıllık yaklaşık 35 milyar dolar olarak kaydedilen franchise pazarında, girişimcilik yapmak isteyen her 10 kişiden biri, bu sistemle iş kurmak istiyor. Özellikle markanın gücünü fark eden Anadolu’daki girişimciler, bayilik ya da franchise yoluyla bir marka şemsiyesi altında çalışmaya çok hevesli. İyi hizmet, iyi marka kavramının öne çıktığını görüyoruz. ERA Türkiye olarak biz de ulaşılabilir, güven odaklı ve sürdürülebilir kazanç sağlayan bir iş fırsatı sunuyoruz.”

200 ofis hedefi
Türkiye’de gayrimenkul satışlarının yüzde 70’inin doğrudan sahibinden gerçekleştiği bir alan olduğu, bu açıdan da fırsat dolu bir pazarın varlığını dile getiren Can Ekşioğlu, 2014 yılında daha hızlı bir büyüme ön görerek 2016 itibariyle 200 ofise ulaşmayı ve Türkiye genelinde franchising sistemiyle yeni ofisler açmayı hedeflediklerini anlattı.

Haberin Devamı

Konutlar değerlenmeye devam etti

Merkez Bankası, Ekim 2013 Türkiye Konut Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Eylül, Ekim ve Kasım 2013 dönemini kapsayan Endeks, Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.73 oranında artarak 143.25 olarak gerçekleşti. 2012 yılının aynı ayına göre yüzde 13.04 oranında artan TKFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 4.95 oranında arttı. Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar 2012 yılı Ekim ayında metrekare başına 1.140,21 TL iken 2013 yılı Ekim ayında metrekare başına 1.281,19 TL olarak gerçekleşti.
Türkiye Yeni Konutlar Fiyat Endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.72 oranında artarak 143.39 düzeyinde gerçekleşti. Endeks 2012 yılının aynı ayına göre yüzde 12.67 oranında, reel olarak ise yüzde 4.60 oranında arttı.
2013 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 1.82, yüzde 0.70 ve yüzde 0.74 oranlarında artış görüldü. Birim fiyatlar, 2013 yılı Ekim ayında, İstanbul’da metrekare başına 2.080,07 TL, Ankara’da metrekare başına 1.1168,18 TL, İzmir’de ise metrekare başına 1.420,32 TL olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Herkes yaktığını ödedi 3.6 milyon cepte kaldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, enerji tüketimini azaltmayı hedefleyen Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde merkezi ısıtılan binalara getirilen ısı paylaşım zorunluluğu sisteminin enerji tasarrufuna etkilerini belirlemek üzere detaylı çalışma yaptı. Araştırmaya göre, merkezi ısıtmalı binalarda herkesin yaktığı kadar ödemesine dayanan sistemle yüzde 27 tasarruf sağlandı. Isı pay ölçümüyle vatandaş tasarruf etti.
Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli’de yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin hizmet verdiği binalarda yapılan çalışmayla, ısı pay ölçümü sonrası ortalama yüzde 27,5 enerji tasarrufu sağlandığı belirlendi. Buna göre, yaklaşık 3,5 milyon metreküp daha az enerji tüketilerek, ulusal ekonomiye 3 milyon 650 bin lira katkı sağlandı.
Çalışmayla, ısı kontrol ve ölçüm cihazları için yapılan harcamanın, elde edilen enerji tasarrufuyla 2 yılda amorti edilebileceği ortaya çıktı.

Yasal zorunluluk
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, merkezi ısıtmalı binalarda giderlerin, kullanım miktarına bağlı paylaşımının sağlanmasının, 2 Mayıs 2007’de yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu hale getirildiğini, mevcut binalara da 5 yıl geçiş süreci verildiğini hatırlattı.
Bu kapsamda çıkarılan yönetmeliğe göre, merkezi ısıtılan ve birden fazla bağımsız bölüme sahip binalarda, ölçüm ekipmanlarının kullanılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Güllüce, “Bina yöneticisi ise ısı ve sıhhi sıcak su giderlerinin tüketim ölçümlerini yaparak, bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasını sağlamakla yükümlüdür” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sıcaklık 15 derece
Bina yönetimlerinin, ölçüm ve paylaşım işlemlerini, kendisi yapabileceği gibi yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerine de yaptırabileceğini bildiren Güllüce, Türkiye genelinde belge verilen 60 firmanın bulunduğunu kaydetti.
Merkezi sistemlerle ısıtılan bağımsız bölümlerdeki sıcaklık, en az 15 derece olarak ayarlanıyor. Toplam ısıtma giderlerinin yüzde 70’i, bağımsız bölümlerin ölçülen tüketimlerine göre paylaştırılıyor. Yüzde 30’u ise ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletmeden kaynaklı ısı giderleri olarak, bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılıyor.

Haberin Devamı

Ispartakule’deki Stüdyo evleri Halkalı’ya taşıyor

Cathay İleri Projeler tarafından inşa edilen Ispartakule Stüdyo 24 projesi oldukça ilgi gördü. Bu kapsamda farklı konsepti ve yenilikçi tasarımıyla ön plana çıkan Ispartakule Stüdyo 24, Halkalı’da da hayata geçirilecek.
Halkalı’da yükselecek olan Stüdyo 24 Halkalı’da konutların bu yılın 2. çeyreğinde satışa çıkması planlıyor. 250 konuttan oluşması beklenen Stüdyo 24 Halkalı projesinde dairelerin yanı sıra cadde dükkânları da hizmet verecek.
Şu an temel aşamasında olan Stüdyo 24 Halkalı’da sosyal donatılar da dikkat çekiyor. Projede yüzme havuzundan fitness salonuna, cep sinemasından yeşil alanlar, çocuk oyun alanlarından açık ve kapalı otopark alanlarına pek çok birim bulunacak. Stüdyo 24 Halkalı projesinin Ispartakule’deki örneği gibi şaşırtıcı özellikleriyle ön plana çıkması bekleniyor.

Mayısta teslim edecek
Emlak Konut GYO ve EPP güvencesiyle Ispartakule’de hayata geçirilen Stüdyo 24 ise Mayıs 2014’te teslim edilecek. Sadece 1+0, 1+1 ve 2+1 konutlardan oluşan projede, daireler 38 metrekareden 207 metrekareye dek farklı büyüklüklerde tasarlanıyor.

Gayrimenkul yatırım fonlarına düzenleme

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
SPK’dan tebliğe ilişkin yapılan yazılı açıklamada, düzenlemenin getirdiği yenilikler hakkında şu özet bilgilere yer verildi:
“Gayrimenkul yatırım fonları (GYF) portföy yönetim şirketleri ile gayrimenkul portföy yönetim şirketleri tarafından kurulabilecek olup, GYF katılma payları nitelikli yatırımcılara satılacak. GYF toplam değerinin en az yüzde 80’i gayrimenkul yatırımlarından oluşacak. Gayrimenkul yatırımları arsa, konut, otel ve benzeri her türlü gayrimenkul olabilecek.”

İngiltere’deki emlak fiyatları yüzde 8.4 arttı

Nationwide Başekonomisti Robert Gardner, İngiltere emlak piyasasının 2013 yılında ülke ekonomisinin yörüngesini takip ettiğini ve yıl boyunca ivme kazandığını söyledi.
Gardner, yılın ilk yarısında emlak fiyatlarında aylık artışın ortalama yüzde 0.4’den yılın ikinci yarısında yüzde 1’e yükseldiğini, toplamda 2013 yılında emlak fiyatlarının yüzde 8.4 oranında artış kaydettiğini ifade etti.
İngiliz ekonominin güç kazanmasının emlak fiyatlarına da etkisi olduğunu belirten Gardner, “Fiyatlarda en hızlı yükseliş Londra ve güneydoğu kısmında görülüyor” dedi.

Mall of İstanbul’da 24 ay için sıfır faiz uyguluyor

Torunlar GYO tarafından Mahmutbey’de hayata geçirilen Mall of İstanbul projesinde son ofislerin satışı devam ediyor. 118 metrekare ile 127 metrekare arasında değişen ofislerin fiyatları 750 bin liradan başlayıp 815 bin liraya kadar yükseliyor.
Banka kredili ödeme seçeneğinin sunulduğu Mall of İstanbul ofislerinde diğer ödeme planına göre yüzde 25 veya yüzde 50 peşinat verilmesi durumunda, kalan miktar 24 ayda sıfır faizle tamamlanabiliyor. Tamamı peşin ödemelere yüzde 6 indirim seçeneğinin sunulduğu ofis bölümünde asistanlık ve sekreterya hizmetleri gibi birçok özel hizmet sunuluyor.

Yüzde 10 indirimli projede satışlar sürüyor

Yüzde 10 indirim avantajı sunan Metropark, Teknik Yapı tarafından Halkalı’da inşa ediliyor. Taksit erteleme imkânının da verildiği Metropark’ta 1.272 konut yer alıyor. 1+0’dan 4+1’e kadar farklı konut seçeneklerinin yer aldığı projenin arsa alanı 213 bin 800 metrekare olarak belirlendi.
Metropark, 38 ile 36 katlı 2 kule, 25 katlı 4 blok ve 6 yatay bloktan meydana geliyor. 30 ticari birimin yer alacağı projenin, 2015 Aralık'ta tamamlanarak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. 350 milyon lira ciro büyüklüğü bulunan Metropark’ta yüzme havuzu, sauna, fitness center, Türk hamamı yer alıyor.