Ekonomi Koç şirketleri global rekabete karşı birleşti

Koç şirketleri global rekabete karşı birleşti

03.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Koç şirketleri global rekabete karşı birleşti

Koç şirketleri global rekabete karşı birleşti


       Koç Holding, dayanıklı tüketim grubunda dev birleşmeye imza attı. Grup bünyesinde faaliyet gösteren Arçelik, Türk Elektrik Endüstrisi (TEE), Beko Ticaret, Atılım Pazarlama, Gelişim Pazarlama şirketlerini, "Arçelik - Beko" isimleriyle tek merkezli bir yönetim çatısı altında birleştirdi. Bünyesine Beko markasını da alarak gücünü artıran dayanıklı tüketim grubunda artık Arçelik - Beko ve Beko Elektronik şirketleri faaliyet gösterecek.
       Arçelik, topluluğun beyaz eşya üretimini, TEE, Arçelik ve Beko markalı ürünlerin kompresör ve motorlarının üretimini gerçekleştiriyordu. Atılım ve Gelişim şirketleri de Arçelik markası ile üretilen ürünlerin yurtiçi pazarlama ve satış hizmetlerini yürütüyordu.
       Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Hasan Subaşı, birleşmenin gruba şeffaflık, çabuk karar alma olanağı, verim artışı ve finansman avantajı sağlayacağını söyledi.

Ciro 3 milyar dolar olacak

       Subaşı, bu birleşmenin hedeflerini ise şöyle sıraladı:
       "Avrupa'nın ilk beş üreticisi arasına girmeyi amaçlıyoruz. Türkiye pazarında liderliği sürdürmek istiyoruz. Yurtdışı satış gelirlerini artırmayı ve beş yıl içinde 3 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. Avrupa'nın en düşük maliyetli üreticisi haline gelmeyi ve sektör ortalamasının üstünde kar sağlamayı planlıyoruz."
       Subaşı ayrıca yeni şirketin yönetimini birleşen şirketlerin genel müdürlerinden oluşturulacak bir yürütme kurulunun üstleneceğini belirtti.

'Flört ediyoruz'

       Subaşı, önümüzdeki dönemde de bunun gibi birleşme veya satın almaların olacağını belirterek, "Avrupa'da bu yönde flört ettiğimiz şirketler bulunuyor. Anlaşma sağlanırsa, bu o zaman kamuoyuna açıklanır" dedi.
       Arçelik Genel Müdürü Mehmet Ali Berkman da birleşmeyle genel istihdam yapısında önemli bir değişiklik olmayacağını kaydederek, "Çalışan sayısında yüzde 2 - 5 oranında küçülmeye gidilecek" diye konuştu.

Hedef Avrupa'da ilk beşe girmek

       * Arçelik, Türk Elektrik Endüstrisi (TEE), Beko Ticaret, Atılım Pazarlama, Gelişim Pazarlama şirketleri, "Arçelik - Beko" ismiyle tek merkezli bir yönetim çatısı altında birleşti.

       * Birleşmeyle, şeffaflık, çabuk karar alma olanağı, verim artışı ve finansman avantajı sağlanması hedefleniyor.

       * Koç Grubu, yeni organizasyonuyla Avrupa'nın ilk beş üreticisi arasına girmeyi ve Türkiye pazarında liderliğini sürdürmeyi amaçlıyor.

       * Yeni yapılanmayla birlikte yurtdışı satış gelirlerinin artırılması ve beş yıl içinde 3 milyar dolarlık ciroya ulaşılması hedefleniyor.

       * Arçelik - Beko şirketinin yönetimini, birleşen şirketlerin genel müdürlerinden oluşturulacak bir yürütme kurulu üstlenecek.

       * Şirketlerin birleşmesi istihdamda yüzde 2 - 5 oranında azalma yaratacak.

Yazarlar