Ekonomi Konutta net-brüt alan farkı kafa karıştırıyor

Konutta net-brüt alan farkı kafa karıştırıyor

24.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konut projelerinde net ve brüt metrekare farkları şehre ve projeye göre değişiyor. Bunun konut alıcısının kafasının karıştırabileceğini söyleyen Cansel Turgut Yazıcı, tüketiciyi bilinçli olmaya çağırıyor

Konutta net-brüt alan farkı kafa karıştırıyor


İstanbul’da hayata geçirilen projelerde net ve brüt metrekare farkları her geçen gün kafa karıştırmaya devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın metrekare farkıyla ilgili düzenleme yapacağını açıklaması üzerine konuyla ilgili bilgi veren EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü ve Lisanslı Değerleme Uzmanı Cansel Turgut Yazıcı, Bakanlığın attığı adımı çok önemli bir gelişme olarak nitelendirdi.
Yasal düzenleme yapılması halinde metrekarelerin netleşeceğini ifade eden Yazıcı, “Ancak yasa hazırlanana kadar tüketiciye de çok iş düşüyor” diyerek, konut alıcılarını bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Konut satın alırken insanların kaç metrekare ev aldıklarını bilmediklerini belirten Yazıcı, konut alıcılarının satış danışmanlarına projeden daire alırken, ‘Alacağım konutun brüt, net alanı kaç metrekare? Ben kaç metrekare süpüreceğim?’ gibi sorular yöneltmesi gerektiğini vurgulayarak, “Brüt ve net alan hesabı her projede değişir. Üstelik evinizin kullanım metrekaresi ve kaç oda salon olduğu tapularda yazmaz” dedi.
Şehirlerin şuandaki imar yönetmeliklerine göre her şehrin kendi açısından brüt alan ve net alan tanımını yapabildiğine dikkati çeken Yazıcı, “Her şehrin kendine öz brüt ve net alanına dahil edilemeyen kısımları oluyor. Yasal mevzuattaki eksiklik alan tanımının farklı şekilde yorumlanabilmesini sağlıyor” diye konuştu.

Tanımlar değişiyor
‘Örneğin bir şehirde balkon inşaat emsaline dahilken diğer şehirde değil’ diyerek farklılıklara değinen Yazıcı, şunları söyledi: “Bu nedenle İstanbul’da inşaat emsaline dahil olduğu için artık yeni binalarda balkon yerine fransız balkon dediğimiz alanlar görüyoruz ama İzmir’de kocaman balkonlar halen yapılabiliyor. Herkes ayrı bir telden çalıyor. Ortada bu kadar tanım olunca doğal olarak projelerde brüt alan ve net alan tanımı projeden projeye değişiyor.”
Maliyenin bile kendine göre bir brüt net alan tanımı olduğunu ifade eden Yazıcı, “Çünkü 150 metrekareden büyük evler yüzde 1 değil yüzde 18 KDV’ye tabi. Onlarda kendilerine başka bir tanım yapmışlar. Zaten bu da yakında değişecek gibi görünüyor. Bu konudaki KDV kararı Bakanlar Kurulu’na bırakıldı” dedi.
Onlarca brüt ve net alan tanımı bulabilmenin mümkün olduğunun altını çizen Cansel Turgut Yazıcı, proje geliştiricilerin de bu konuyu yönlendirebildiğini belirterek, “Eğer kötü niyetli birine çatarsanız ve aldığınız brüt ve net arasındaki farkı sormazsanız, sonra çok hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Siz de tüketici olarak dersinizi iyi çalışacak araştırma yapmadan konut almayacaksınız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Otopark brüt alana dahil olabiliyor
Satış broşürlerini incelerken odaların, kaç metrekare olduğunun da incelenmesi gerektiğini aktaran Cansel Turgut Yazıcı, şunları ifade etti: “Konut alırken daha bilinçli davranmak gerekiyor. Satış metrekaresi ile kullanım metrekaresi arasında farklılıkların nereden geldiğini ve ne kadar olduğunu hesaplayın. Örneğin 150 metrekare brüt bir satış alanı olan ev net 130 metrekare de olabilir, 90 metrekare de. Hepsi de gayet yasal yollarla oluyor.
Bugün ortak alan olarak projelerde geliştirilen bazı bölümler (otopark, sosyal donatı alanları, ortak kullanılan odalar varsa bunlar, kat bahçeleri vb.) daire brüt alanlarına ilave edilerek satılabiliyor.

‘Süpürülebilir alan’
Yazıcı, net ve brüt arasındaki farkı ise şöyle açıkladı: “Teoride bakıldığında aslında katın alanının daireye düşen kısmına brüt alan deniyor. İkinci el projelerde, halk arasında dairenin dış konturlarından oluşan, duvarlar dahil toplam alana brüt alan deniyor. Bu alan içine dairenin duvarları da dâhil ediliyor. Net alan ise, ıslak alan ve yürünen tüm alanların toplamından oluşuyor. Bu alana duvarlar
dahil edilmiyor. Ben buna ‘süpürülebilir alan’ diyorum.”

Haberin Devamı

Net-brüt farkı kalkıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hafta içinde yaptığı açıklamayla metrekare oyununa son verecek adımı atacağını duyurmuştu. Buna göre, TBMM’ye sevk edilecek yeni imar kanun taslağına bir madde eklenerek, metrekareler netleştirilecek. Yapılacak düzenleme ile artık projede, satışta ve tapuda evin net metrekaresi kullanılacak.

‘DÖNÜŞÜMDE YEŞİL BİNA ŞART OLSUN’

ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilen bir dizi kriterleri kapsayan ‘Leed’ ile İngiltere’de binaların çevresel performansları değerlendiren ‘Breeam’ gibi ‘Yeşil bina’ sertifikaları için her yıl yurt dışına binlerce dolar ödeyen yatırımcılar, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) yeşil bina kriterlerini belirleyerek bu nitelikteki sertifikaları vermesini istedi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı Barış Aydın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, küresel ısınmaya yol açan karbonunun yüzde 40’ının konutlardan çıktığını belirterek, suyun yüzde 12’sinin, elektriğin yüzde 71’inin konutlarda tüketildiğini ve atıkların ise yüzde 65’inin konutlardan kaynaklandığını söyledi.
Yüzde 50 tasarruf
Binaların çevreci olarak inşa edilmesiyle enerji tüketiminde yüzde 24 ila 50, su kullanımında ise yüzde 40 tasarruf sağlanacağını aktaran Aydın, çevreci yapılarla karbon salınımında yüzde 33 ile 39, atıklarda ise yüzde 70’e varan oranda düşüşün olacağını ifade etti.
Aydın, “Yeşil bina kriterlerine uyulması halinde maliyetlerde sadece yüzde 10 artış oluyor. Yatırım ve maliyet açısından bakıldığında yeşil binalara yapılan yatırımların uzun vadede yatırımcıya geri döndüğünü görüyoruz. Bundan dolayı, kentsel dönüşümde yeşil bina şartı getirilsin, sertifikaları da TSE versin diyoruz” şeklinde konuştu.
Aydın, şunları söyledi: “Leed ve Breeam gibi sertifikaların maliyeti 5 bin dolardan başlıyor, ticari projelerde bu rakam 100 bin dolara kadar çıkıyor. TSE, bu işi üstlensin elde edilen gelir de kentsel dönüşümün finansmanında kullanılsın. Yeşil bina standartları belli. TSE, çok kısa sürede ulusal koşulları da dikkate alarak kendi standartlarını oluşturabilir.”

Haberin Devamı

Basın Ekspres’in en güzel vitrinleri Meydan’a çıkıyor

Haberin Devamı

Basın Ekspres Yolu, yeni yapılacak otel ve konut projeleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. Sayıları hızla artan konut projelerinin arasında dikkat çeken İstWest, hem mimari yapısı hem de Bahçelievler’in en görünür noktasında olmasıyla ön plana çıkıyor.
İstWest’in hemen altında kapılarını açacak olan İstWest Alışveriş Meydanı ise nüfusu yaklaşık 1 milyona ulaşan Basın Ekspres bölgesinin en değerli noktasında yer alıyor. Basın Ekspres Yolu’nun hemen üzerinde konumlanan İstWest, TEM otoyolu ve havalimanına 3 dakika mesafede bulunuyor.

Dev markalar yerini aldı
Eylül 2013’te yaşamın başlayacağı İstWest Alışveriş Meydanı’nda gıdadan mobilyaya, elektronikten otomotive kadar birçok sektör hizmet verecek. AVM konseptlerinde bulunmayan birçok özellik İstWest Alışveriş Meydanı’nda hayat buluyor. Geniş ve çok sayıda otopark alanları ile dikkat çeken İstWest Alışveriş Meydanı, üstü açık mimari yapısı ile de ziyaretçilere alışverişleri sırasında ferah bir ortam sunuyor.
İstWest Alışveriş Meydanı’nda önemli markalar şimdiden yerlerini almaya başladı. Dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden Volvo Mez Oto ile İstWest Alışveriş Meydanı’na yerleşen ilk markalardan olurken, Albaraka, Sandalyeci ve Sultanahmet Köftecisi Selim Usta 1920, Big Mama’s gibi markalar da kentin bu yeni çekim merkezinde kendilerini konumlandırdılar.
İstWest Alışveriş Meydanı’nda toplam 75 adet birbirinden bağımsız ticari ünite bulunuyor. Meydanda 16 bin metrekarelik kiralanabilir alanlarda 70 ila 3 bin metrekare arasında değişen dükkânlarla farklı çözümler sunuluyor.

Kiralama başladı
FerYapı, İstWest Alışveriş Meydanı’nda kiralama dönemini de başlattı. Düşük yönetim maliyetleriyle dükkan sahiplerini ve kiracıların da yüzünü güldürecek olan İstWest’te esnek metrekare çözümleri sayesinde birleştirilebilir ticari bölümler yatırımcıları ve dükkân sahibi olmak isteyenleri çeken önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

2 milyar euro’luk projeler fuarda alıcısını bekliyor

7. Yazlık Evler Fuarı açıldı. Açılış töreni ve kokteyli Harbiye Askeri Müzede’ki fuar alanında yapıldı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün açılışını bizzat yaptığı fuarda lanse edilen projelerin toplam bedeli 2 milyar euro oldu.
Fuarda Bodrum’daki yazlık ev projeleri ve diğer projeleri de görücüye çıkıyor. 25 firmanın her biri 100 bin ile 5 milyon euro arasında 40 projesi alıcılarla buluşuyor.
Körfez ülkeleri ile Almanya ve Hollanda’dan yatırımcı firmaların da katıldığı fuarda, New York ve Miami evlerinin sadece yüzde 20 sini ödeyerek sahip olma imkânının yanı sıra Amerika ile anında iletişim kurularak satışa sunulan konutlar alıcılar tarafından incelendi.

7.8 milyar liralık konut kredileri takibe düştü
BDDK verilerine göre 2012 yılında 7,8 milyar lira konut, 21,8 milyar lira ihtiyaç kredisi takibe düştü. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun yazılı soru önergesine verdiği cevapta, BDDK’nın 2012 yılında ödenemeyen konut ve ihtiyaç kredisi miktarıyla bu kredilerin kaç kişiye ait olduğuna dair BDDK verileri açıklandı. Buna göre, geçen yıl 194 bin 38 kişinin kullandığı 7 milyar 886 milyon 360 bin lira tutarındaki konut kredisi takibe alındı. İhtiyaç kredisi kullanan 5 milyon 214 bin 919 kişi de 21 milyar 820 milyon 823 bin liralık borcu ödeyemedi.

Başakşehir Belediyesi arsa satışı yapacak
İstanbul Başakşehir Belediyesi’nden satılık arsa haberi geldi. Buna göre belediye, Ziya Gökalp Mahallesi sınırlarında kalmakta olan 12 bin 131 metrekarelik arsayı satışa çıkardı. Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre arsanın tahmini bedeli ise 75 milyon lira+KDV olarak belirlendi. Arsa eğitim tesis alanı imarına sahip ancak açıklamaya göre arsayı satın alan kişinin başvurusu üzerine bu planda değişikliğe gidilebilecek. Değişiklik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kanunlara uygun bir şekilde yürütülecek. Geçici teminat bedeli 2 milyon 250 bin lira olan arsanın ihalesi 4 Nisan 2013 günü saat 14.00’te Başakşehir Belediyesi’nde yapılacak.

Yüzde 5’ini peşin alıyor taksitleri 1 yıl erteliyor
Via Properties & Gürsoy Yatırım Ortaklığı ile Gaziosmanpaşa’da inşa edilen Via Port Venezia’da bahar kampanyası başladı. Buna göre projeden konut sahibi olmak isteyenler yüzde 5 peşinat ödüyor. Kampanya kapsamında taksitler 1 yıl erteleniyor. Ayrıca anlaşmalı bankalardan 60 ay vadeye yüzde 0,62’den başlayan faiz oranları ile kredi kullandırılıyor.
2014 yılının sonunda teslim edilecek olan Venedik temalı projede, genişliği 12 metrelik su kanalları yer alıyor. Gondollarla gezinti yapılabilen projeden daire sahibi olanlar, açık ve kapalı yüzme havuzları, fitness salonu, çocuk parkları gibi tüm sosyal imkânlardan da faydalanabilecek.

Helenium Wings’de % 1 KDV uyguluyor
Başarır İnşaat’ın ‘Helenium’ markasıyla Kurtköy’de hayata geçirdiği Helenium Wings projesinde 72 ay sıfır faizle vade yapılıyor. Ayrıca yüzde 1 KDV avantajı sunuluyor. 388 bağımsız bölümden meydana gelen projede peşin ödemelerde de yüzde 10 oranında indirim uygulanıyor. Dört bloktan oluşan Helenium Wings projesi 16 bin 500 metrekarelik alana kuruluyor.
Projenin bina oturumu 5 bin 400 metrekare, yeşil alanı ise 12 bin metrekare olarak belirlendi. 2014 yılının sonunda teslim edilecek olan Helenium Wings projesinin yatırım değeri ise 50 milyon lira. Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne 20 dakika mesafede bulunuyor.