Ekonomi Lüks parfümün Türk keskin nişancıları

Lüks parfümün Türk keskin nişancıları

05.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İki Türk girişimci, lüks ‘niş’ parfüm dünyasına İstanbul’dan esinlenen Nishane markasıyla rakip çıktı. Milano’nun en prestijli fuarına kabul edilen markaya 30 ülkeden talep geldi

Lüks parfümün Türk keskin nişancıları

Eski tiyatro sanatçısı Murat Katran ve sosyolog Mert Güzel, İstanbul imajıyla dünya ‘niş’ parfüm pazarında kendilerine yer buldu. Niş parfümler, ana akım tasarım parfümlere göre daha lüks ve daha pahalı hammaddeler kullanılarak yapılıyor, özel parfümörlerle birlikte sanat eseri mantığıyla tasarlanıyor.
Katran ve Güzel’in parfüm markası da niş’le bağlantılı, Nishane... Şu an yabancı basın blogları, parfüm forumları ve eleştirmenler yeni keşfedilen 5 parfüm içerisinde Nishane’den bahsediyor.
Koleksiyonun çok modern, batılı ama bir o kadar da doğulu olduğunu söyleyen Murat Katran, 30 ülkeden aldıkları talepleri hazırladıklarını belirterek, “Şu an Harvey Nichols ve Nişantaşı’nda St. Regis otelindeki mağazamızda satış yapıyoruz. Bu yıl sonuna kadar 50 ülkede olacağız. Gelecek yıl hedef 100 ülke. Türkiye parfümde şu anda bir yere sahip değil. Türkiye ne yazık ki sahte parfüm üretimiyle tanınıyor” diyor.

Sıçrama tahtası Milano...
İki girişimci, mart ayında Milano’da düzenlenen niş parfüm endüstrisine hitap eden Esxence fuarının kendileri için adeta bir sıçrama tahtası olduğunu belirterek, “Bu fuara yenilerin girmesi çok zor. Bizi kabul ettiler ve bu dönüm noktamız oldu” diyor. Murat Katran, sorularımızı cevapladı:

Adınız neden Nishane?
İnsanların kendilerine ve de sevdiklerine verdikleri değerin nişanesi olmasını amaçladık. “Nişane” adı kulağımıza dolu dolu gelen tınısı ve eski Türkçe yapısı ile kafamızdaki lüks marka ile örtüştü. Yurtdışını da planladığımız için Nishane diye yazmaya karar verdik. Nişanenin “hedef, eser, iz, gösterge, belirti” olan sözlük anlamı da tercihimizde etkili oldu.

Parfüm merakı nereden geliyor?
Çok iyi koku alma duyum var. En önemlisi kıyafetinizi tamamlayan unsur koku. Farklı olma duygusunu en iyi tamamlayan parfüm. Ortağım Mert de Galatasaray Üniversitesi sosyoloji bölümü mezunu. Onun kokuyla tanışması yiyecek içecek işletmeciliği döneminden.

Ne zaman girdiniz parfüm işine?
Son 3 yıldır bu koleksiyon üzerinde çalışıyoruz. Aslında 5 yıl önce başladık Cologne parfümü ve bitkisel mumlarla. Hollanda’da, Harvey Nichols ve değişik yerlerde satıldı ürünlerimiz. Asıl çıkışımız Extrait de parfum koleksiyonu ile oldu. Koleksiyon 16 değişik kokudan oluşuyor ve yüzde 30 esans yoğunluğu var.

Milano fuarına nasıl kabul edildiniz?
Buraya para verip girmek mümkün değil. 3 ayrı heyet var. Her heyet 7 kişiden oluşuyor. 3 ay markanızı takip ediyorlar. Bütün kokularınızı inceliyorlar. Müracaat edenlerin dörtte üçünün reddedildiği bir fuar. Bütün stratejimizi buna göre kurduk. Yolumuz açıldı. Son yılların keşfi olarak bizden bahsediyorlar. ABD, İngiltere, Rusya, İtalya, Fransa’nın aralarında olduğu 30 ülke ile anlaştık. İş sadece göndermeye kaldı.

Haberin Devamı

Mısır Çarşısı kokusu yaptı
Murat Katran, “Kokuları isimlendirirken 16 farklı dil kullandık. İngilizce, İtalyanca, Fransızca, Maltaca her parfümün adı farklı bir dilden. Bhosphoruz var, Macarca yazdık. İstanbul Boğazı’ndan meltemle gelen deniz kokusunu yapmaya çalıştık. İngilizce “spice bazaar” var. O da tam Mısır Çarşısı gibi kokan ama çok daha modern. Mesela Munegu var. Monakolular kendilerine ‘Munegu’ diyor. Amerika, İtalya ve Fransa bunu çok beğendi” diyor.

Doğu - batı köprüsü kurdu
Koleksiyonu nasıl tanımlarsınız?
Doğu ile batı arasında çok zarif bir köprü oluşturduk. Dünyanın 4 bir yanından aromalar seçtik, kreasyonumuzu melez bakış açımıza göre ürettik. Doğu’nun sanatı, zarafeti ve en önemlisi ruhundan payını hakkıyla almış olan İstanbul’un bize sağladığı vizyondan yararlandık.

Haberin Devamı

Kadınlar çiçeksi erkekler odunsu kokuları seviyor
Türk kadınları ne tür kokulardan hoşlanıyor?
Türk kadını en çok çiçek bazlı kokuları tercih ediyor. Her iki kadından birinin favorisinin çiçeksi kokular olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle tatlı meyveler ile birlikte kullanılan çiçeksi kokular Türk kadınlarının tartışmasız favorisi. Fakat son zamanlarda kadınlarımız baharatlı kokulardan odunsulara kadar değişik kokulara da ilgi göstermeye başladı.

Türk erkekleri en çok hangi kokuları tercih ediyor?
Türk erkeğini ele aldığımız zaman, kadınlarımız gibi açık ara önde olan bir koku ailesinden bahsetmek çok mümkün değil. Türk erkeğinin ilk tercihi her zaman odunsu kokular oluyor. Üzerlerinde daha fazla kalacak bu tarz kokular daha fazla satılıyor. Örneğin oudlu, vetiverli kokular çok seviliyor.