Ekonomi Meclis’te kripto para görüşmesi

Meclis’te kripto para görüşmesi

28.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

AK Parti, kripto paraya yasal çerçeve kazandıracak çalışmayı hızlandırdı. Meclis'te yarın Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş başkanlığında sektör temsilcileri ve uzmanların görüşlerinin alınacağı bir toplantı yapılacak. Kripto sektörü temsilcileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı bir blockchain ve kripto para komisyonu kurulmasını, kripto para borsalarına lisanslama getirilmesini istiyor.

Meclis’te kripto para görüşmesi

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde ekonomist ve akademisyenlerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında, kripto paralarla ilgili, "Kripto para yasası hazır. Gecikmeden Meclis'e göndererek bu konuda adım atacağız" ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan'ın açıklaması sonrası gözler Meclis'te AK Parti grubunun yürüttüğü yasa çalışmasına çevrildi.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, önceki akşam kripto para sektörünün önde gelen isimleriyle Twitter üzerinden temasa geçti. Yapılan toplantıda temsilcilerin yeni yasa teklifi ile ilgili görüş ve önerilerini dinleyen Elitaş, talepleri tek tek not aldı. Sektör temsilcileri, hazırlanacak yasada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı bir blockchain ve kripto para komisyonu kurulması ve kripto para borsalarına lisanslama getirilmesini istedi. Yerli coin çıkaranların da bu komisyon aracılığıyla faaliyet belgesi almasını talep eden temsilciler, piyasada çok sayıda 'sözde' yerli coin bulunduğunu aktararak, belgesi olmayanların 'yasa dışı bahis' kapsamında değerlendirilmesini istedi.

'Güvence mekanizması'

Haberin Devamı

Kripto para borsalarının 5 yıllık tüm işlemlerinin arşivlenmesinin sağlanması ve borsaların yılda iki kez denetime girmesi gerektiğini söyleyen temsilciler, "Bu denetimde kara para aklama prosedürleri ve borsaların cüzdan hareketleri incelenmeli, borsaların ara yazılımla bot kullanıp kullanmadığı, 'insider' işlemler yapılıp yapılmadığı, yatırımcının zarar ettirilip ettirilmediği düzenli olarak kontrol edilmeli" dedi. Borsaların cüzdanlarının yüzde 50'sinin yatırımcıyı korumak adına devlet gözetiminde olması gerektiğine işaret eden temsilciler, yatırımcının olumsuz bir durumda parasını çekebileceği bir 'güvence mekanizması' oluşturulmasını istedi.

Kripto ile ödeme

Kripto para borsasında sermaye miktarının kullanıcı sayısına göre arttırılmasını, bankaların kripto para saklama hizmeti sunmasını, kripto para ile ödemelerin yasallaşmasını da talep eden temsilciler, kripto para kullanıcılarından vergi alınmaması; alınsa da beyan usulü ve düşük miktarda olmasını, kripto yatırımları için vergi avantajlı serbest bölgelerin ilan edilmesini istedi.