Ekonomi ‘Merkez, eldeki araçları kullanır’

‘Merkez, eldeki araçları kullanır’

16.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Londra görüşmeleri sırasında Reuters ile telefonda yaptığı söyleşide şu mesajları verdi:

‘Merkez, eldeki araçları kullanır’

-“İngiltere’de iş/finans çevreleriyle yapılan görüşmeler olumlu geçti, katılımcılarda Türkiye’nin gidişatına ilişkin tereddüt görmedim.

Haberin Devamı

- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan faizlerin düşürülmesi konusundaki görüşlerinde bunun piyasa koşullarında ve gerekli şartların sağlandıktan sonra olacağını belirtti.

- Düşük faiz gerekli şartlar sağlandıktan sonra hedeftir, faiz talimatla düşmez. Erdoğan’ın da vurguladığı üzere koşullar oluştuğunda düşer.

‘Vurgu, 7 Haziran’a değil’

- TCMB (Merkez Bankası) elindeki araçları gerektiğinde kullanma özgürlüğüne sahiptir, Cumhurbaşkanımız’ın da görüşü bu yönde.

- Enflasyonun düşürülmesi en önemli önceliklerimizden. Hükümet TCMB’yi enflasyonla mücadelede destekleyecek adımları seçimden sonra hızla devreye sokacaktır.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz vurgusu 7 Haziran’a (Para Politikası Kurulu kararı tarihi) değildir, Cumhurbaşkanı’nın söylediği faizlerin bir hedef olarak düşürülmesi gerekliliğidir.

Haberin Devamı

- Hem maliye, hem de TCMB para politikası tarafında enflasyonun düşmesi konusunda gerekli adımlar atılacaktır.

- Seçim sonrası enflasyonun düşeceğini ve bu bağlamda Türkiye’ye yönelik sermaye girişlerin hızla artacağını göreceğiz.

- Seçimlerden sonra Türkiye’ye çok ciddi bir sermaye akışı olacaktır, kurlardaki volatilitenin seçimlerden sonra hızla geriye geleceğini göreceğiz.

- Türkiye’nin en büyük kazanımlarından olan kambiyo ve dalgalı kur rejimlerinden asla taviz verilmeyecektir.