Ekonomi Merkez’den yatırımcılara enflasyonda düşüş mesajı

Merkez’den yatırımcılara enflasyonda düşüş mesajı

08.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye’de de etkisini yitireceğini belirterek, “Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik” dedi.

Merkez’den yatırımcılara enflasyonda düşüş mesajı

Kavcıoğlu, dün videokonferans yöntemi ile gerçekleştirilen yatırımcı toplantısı kapsamında değerlendirmelerde bulundu. AA’nın haberine göre finansman koşullarına daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaşlamanın dikkati çektiğini belirten Kavcıoğlu, dayanıksız mal talebinde ise güçlenme gördüklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘İstihdam atlattı’

Kavcıoğlu, hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını vurgulayarak, “Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dış dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor. Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye’de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz. Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik” ifadelerini kullandı.

Faiz sinyali var mı?

Reuters’ın haberine göre de Şahap Kavcıoğlu, yatırımcı toplantısında yapılan faiz indirimine rağmen para politikasının yeterince sıkı olduğunu, çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğilimlerinde yavaşlama görüldüğü mesajı verdi. Kavcıoğlu, üç toplantı katılımcısının verdiği bilgiye göre çekirdek enflasyonun önemli olduğunu ancak sadece buna bakıp karar vermediklerini de belirtti. Kavcıoğlu, enflasyondaki yükselişte geçici unsurların etkisinin önemine dikkat çekerken bunların ortadan kalkmasıyla enflasyonda düşüş görüleceğini belirtti.

Haberin Devamı

Reuters’a bilgi veren 3 katılımcı da eylül ayı toplantısında söylem değişiklikleriyle faiz indirimi konusunda net bir mesaj veren TCMB’nin bu kez aynı netlikte politika mesajı vermediğini ancak yine de söylemlerinden faiz indiriminin önümüzdeki toplantılarda da mümkün olduğu mesajını aldıklarını söylediler.