Ekonomi Mevduatın sigortası 150 bin TL oldu

Mevduatın sigortası 150 bin TL oldu

03.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

TMSF Başkanı Gülal, mevduatta sigorta limitinin 100 bin TL’den 150 bin TL’ye çıkarılacğını açıkladı. Off-shore’un garanti kapsamında olmaması gerektiğini belirten Gülal, yargının tersi yönde karar aldığını iletti

Mevduatın sigortası 150 bin TL oldu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, mevduatta sigorta limitini 100 bin TL’den 150 bin TL’ye çıkarılması için çalışma başlattıklarını belirterek, “Çalışma tamamlandıktan sonra ülkemizdeki sigorta limiti 100 bin TL’den 150 bin TL’ye çıkacak.” dedi.

Haberin Devamı

Gülal, TMSF’nin çalışmaları ve hedeflerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, TMSF’nin adı itibarıyla bir sigorta kuruluşu olduğunu belirterek, Türkiye’nin finansal güvenlik ağının en önemli aktörlerinden biri olduklarını kaydetti.
Sigorta işlevini yerine getirmek adına ülkedeki 40 bankadan düzenli periyotlarla prim topladıklarını, bu primi bankacılık sektöründe herhangi sıkıntı olması durumunda kullanmak üzere yönettiklerini ifade eden Gülal, şöyle konuştu:

‘Güncelleme yaptık’

“Bu şekilde rezervimizin toplamı 43,5 milyar TL’ye ulaştı. Bunun sigortalı mevduatı karşılama oranı da yüzde 8 seviyesinde. Sigortalı mevduat ülkemizde 535 milyar TL seviyesinde. Dolayısıyla rezervimizin sigortalı mevduatı karşılama oranı yüzde 8. Bu Avrupa’daki en yüksek oran. Bu oran Avrupa’da yüzde 1, Amerika’da yüzde 0,5. Rezervimizin karşılama oranımızın yüksek olmasının sebebi bizim garanti limitimizin görece düşük kalması.

Haberin Devamı

Mevduatın sigortası 150 bin TL oldu

Avrupa’da garanti tutarı 100 bin avro, ABD’de 250 bin dolar, bizde 100 bin TL. Bu limiti artık güncelleyelim istedik. Mevduatta sigorta limitini 100 bin TL’den 150 bin TL’ye çıkarılması için çalışma başlattık. Önümüzdeki süreçte ilgili kurumlar ve paydaşlarımızla birlikte müşterek çalışma yürütüyoruz. İnşallah bu çalışma tamamlandıktan sonra ülkemizdeki sigorta limiti 100 bin TL’den 150 bin TL’ye çıkacak.”

Off-shore ödenmemeli

Gülal, off-shore hadisesinde 100 milyon doların üstünde ödeme yaptıklarını ve 200-250 milyon dolarlık riskle karşı karşıya olduklarını belirterek, “Off-shore’un garanti kapsamında olmadığını düşünenlerdenim ama mahkemeler off-shore’u mevduat kabul etti. Bunun ödenmesi yönünde karar alıyorlar. Off-shore’un bankanın garanti kapsamı içinde bir mevduat olmadığını tüm kamuoyu biliyor. Bunu da hakimlerimizin vicdanına bırakıyoruz. Bence kesinlikle ödenmemesi gereken bir tutardır ama mahkemelerimizin kararına saygılıyız. Off-shore’ları öderken devletim adına içim sızlıyor.”

BANKACILAR: MEVDUAT ARTIŞI SAĞLAMAZ

Mevduatın sigortası 150 bin TL oldu

KADİFE ŞAHİN

TMSF’nin mevduata verilen sigorta limitinin bankalardaki mevduat artışına kısıtlı bir etki yapmasını bekleyen bankacılar, 100 bin TL’den 150 bin TL’ye çıkarılmasını geçmiş yıllardan bugüne olan enflasyon yansıması olarak gördüklerini ifade ettiler. Bankacılık sektöründeki genel görüş ise mevduat limitinin 150 bin TL yerine 300 bin hatta 500 bin TL olması yönünde.

Haberin Devamı

Fuat Erbil (Garanti BBVA CEO): Sigorta limitinin 100 bin TL’den 150 bin TL’ye çıkarılmasının mevduat artışına etki yapması çok zor. En son 2013’te revize edilmiş. 60 bin dolar’dı, şimdi 30 bin dolar bile değil. Yeni mudi çekmesi çok çok kısıtlı. Bankalara cüzi bir prim yükü getirir.

Ümit Leblebici (TEB CEO): TL mevduata verilen garantinin 100 binden 150 bine TL’ye çıkarılmasını enflasyon artışı olarak değerlendirirsek 150 bin olması normal. En son altı yıl önce güncellenmişti. TMSF’ye biraz daha fazla sigorta primi ödeyeceğiz.

Erdal Erdem (Şekerbank CEO): Ekonominin her döneminde güçlü yapısını sürdüren bankacılık sektörü küresel bankacılık uygulamalarının takibi açısından gelişmiş ülkeler düzeyine yaklaşmış olacak. Uygulamanın genişletilmesi ile sigortaya duyarlı vatandaşlarımızın yastık altı varlıklarının sisteme dahil olması bankalarımızın gücüne güç katacak.

Haberin Devamı

Servet Taze (T- Bank CEO): Avrupa’daki emsallerine göre düşük kalmıştı. Geçmiş yılların enflasyon yansıması. Uzun süre önce sigorta limiti verilen 100 bin TL bugünkü 100 bin TL değil. 150 bin TL olması minör bir ayarlama.

Yazarlar