Ekonomi Model pazarlığı

Model pazarlığı

12.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’de üretim yapan markaların iki modeline yönelik çalışmalar var. Bu modeller sadece Türkiye’de üretilecek. Sonbahar sonunda netleşir” dedi

Model pazarlığı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, otomotivde Türkiye’de üretim yapan firmaların iki yeni modelini sadece Türkiye’de üretmeleri için teşvik verileceğini belirterek, “Modelleri dünyada sadece Türkiye’de üretecekler, bu konuda son noktaya geldik, sonbahar sonunda netleşir. Normal teşvik vereceğiz” dedi.

Bakan Zeybekci, Expo 2017 kapsamında Türk Milli Günü etkinliği ve Türkiye - Kazakistan İş Forumu için ziyaret ettiği Astana’da gazetecilerle sohbet etti.konomi Bakanı Nihat Zeybekci, otomotivde Türkiye’de üretim yapan firmaların iki yeni modelini sadece Türkiye’de üretmeleri için teşvik verileceğini belirterek, “Modelleri dünyada sadece Türkiye’de üretecekler, bu konuda son noktaya geldik, sonbahar sonunda netleşir. Normal teşvik vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Zeybekci, otomotiv sektörüne yönelik desteklere ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:

“Otomotiv ihracatında 7. ay sonu itibarıyla yüzde 40 artışımız var. Otomotivde dünyada çok iddialı bir ülke olmak istiyoruz. Özel çalışmalar yürütüyoruz. Otomotivde Türkiye’de üretim yapan markaların iki ilave modeline yönelik çalışmalarımız var. Modelleri dünyada sadece Türkiye’de üretecekler, bu konuda son noktaya geldik, sonbaharın sonuna doğru netleşir. Normal teşvik vereceğiz.”

Zeybekci, petrokimya ve türev ürünlerine yönelik süper teşvik verilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünün de altını çizdi.

TMO’ya yeni formül

Zeybekci, bazı tarım ürünlerinde spekülasyonu önlemek için ithalatta vergi indirimine gidildiğini anımsatarak, “Yaptığımız düzenlemeyle buğdayın tonu 1070 liraya kadar gelebilecek. Fiyat 1080 liraya geldiğinde ithalat başlar. Et fiyatlarına yönelik spekülasyonların önlenmesi için de Bakanlar Kurulu kararı aldık” dedi. Toprak Mahsulleri Ofisi ile Et ve Süt Kurumu ile ilgili başka formül bulacaklarını belirten Zeybekci, “Özel sektör de bu işe girecek. Normal ithalatını sağlık hassasiyetiyle yapacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Babayiğit’lerle 2. tur başlıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil projesinde potansiyel aday firma, şirket ve gruplarla 1. tur görüşmeleri tamamladıklarını belirterek, “Ben varım diyen şirketler, babayiğitler var, bunlarla pazar günü İstanbul’da 2. tur görüşmelere geçeceğiz ve detayları konuşacağız” dedi.

Özlü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen, ‘Bilişim Sektörü Buluşması’nda şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları çerçevesinde Hisarcıklıoğlu ile çalışma yürütüyoruz. Birinci tur görüşmelerde sorumuz, ‘bu projede var mısınız, yok musunuz’ idi. ‘Ben varım’ diyen şirketler, babayiğitler var, bunlarla pazar günü İstanbul’da 2. tur görüşmelere geçeceğiz ve detayları konuşacağız. Süreç devam ediyor ve iyi gidiyor.”
Özlü, yıl sonuna kadar yüklenici adayı firmalarla sözleşme imzalamayı hedeflediklerini de kaydetti.

Haberin Devamı

İki önemli aday var!

LEVENT KÖPRÜLÜ / Analiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, Türkiye’de üretim yapan firmaların iki yeni modelini “sadece burada üretmeleri” için teşvik verileceği yönündeki açıklamaları, beklenen iki modeli akla getirdi. Nitekim Hyundai Assan, mevcut i10 ve i20 modellerinin yanı sıra üçüncü bir model olarak “küçük SUV” üretme konusunda Kore’deki merkezle pazarlıkların sürdüğünü açıklamıştı. Bu anlamda Hyundai’nin halen Hindistan’da ürettiği Creta ve Kore’de yeni üretimine başlanan Kona arasında bir seçim yapılması, ardından da Avrupa ile Türkiye pazarına yönelik olarak Türkiye’de üretilmesi düşünülüyor.

İkinci akla gelen üretici ise, resmi bir açıklama yapılmasa da, kuşkusuz Oyak Renault. Megane Sedan’ın yanı sıra halen ağırlıklı olarak kapasitesinin büyük bölümünde Clio 4’ün Hatchback ve Sport Tourer (station wagon) versiyonlarını üreten fabrikanın, Clio modelinin bir sonraki neslinin de üretimine talip olması bekleniyor. Clio 5’in, 2019 yılında piyasaya çıkacağı konuşulurken, güncel Clio’da olduğu gibi Fransa’daki fabrika ile üretim adetlerini paylaşıp paylaşmayacağı ise bilinmiyor. Diğer üreticilerden sürpriz gelmesi de mümkün.