11.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Chiquita, İrlandalı Fyffes’i 526 milyon dolara satın alınca dünya muz piyasasında yaklaşık yüzde 14 pazar payına sahip olacak. İrlandalı menkul kıymetler şirketi Merrion analisti David Holohan, en büyük muz şirketleri arasında Chiquita, Fresh Del Monte ve Dole’un büyüklük açısından çok farklı olmadığını belirterek, “Ancak Fyffes biraz daha küçüktü. Son birleşmeyle birlikte artık 1 numaralı şirket belirgin hale geldi. Sektörde yeni birleşmeler görebiliriz” dedi.
Birleşme sonrası Chiquita ve Fyffes yılda 180 milyon kutu muz satar hale gelirken Del Monte yılda 117 milyon kutu ve Dole ise 110 milyon kutu muz satar durumda. Bir muz kutusunun ağırlığı yaklaşık 18 kilogram.
Vergiden ‘tasarruf’...
ChiquitaFyffes adını alacak yeni şirketin yıllık satış geliri 4.6 milyar doları bulacak. Chiquita tarafı yeni şirketin yüzde 50.7’sine sahip olurken kalanı İrlandalıların elinde kalacak. Şirketin merkezi ise İrlanda’ya taşınacak. İrlanda’nın rahat vergi kurallarından da yararlanacak olan yeni şirketin 2016 sonu itibariyle vergiden 40 milyon dolar ‘tasarruf’ etmesi bekleniyor. Chiquita ve Fyffes markaları kullanılmaya devam edecek.
Yeni şirketin başkanı olacak olan Chiquita CEO’su Ed Lonergan, “Uzun geçmişe sahip ve birbirini tamamlayan iki şirket doğal stratejik bir işbirliği yaptı” dedi. Fyffes CEO’su David McCann yeni şirketin de CEO’su olacak. Yeni şirket muz dışında ananas, kavun ve paket salata işinde de yer alıyor. Dünyada üretilen muzun yüzde 80’i Latin Amerika kaynaklı.