Ekonomi Nükleer güç için dev adım

Nükleer güç için dev adım

03.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin nükleer serüveninin ilk projesi olan Mersin Akkuyu’da bugün temel atılıyor.

Nükleer güç için dev adım

Temel atım töreni, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımı ile düzenlenecek. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak olan törende, Akkuyu Santrali’nin inşa edileceği Mersin’in Gülnar ilçesine canlı bağlantı yapılacak ve temel atılacak.

Haberin Devamı

Elektriğin yüzde 10’u

Akkuyu’da toplam 4800 MW gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek. Dünyada 31 ülkede 450 nükleer santral işletmede. Akkuyu ile birlikte inşa halindeki santral sayısı ise 56 olacak.

Türkiye’de kaynak çeşitliliği sağlayarak enerji arz güvenliğine katkısı bakımından büyük önem taşıyan Akkuyu Nükleer Santrali işletmeye alındığında elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak. 2023’te enerji üretmeye başlaması planlanan Akkuyu Santrali ile Türkiye’nin nükleer teknolojiler alanında teknoloji transferi süreci de başlayacak. İlk santrali yap-işlet modeli ile yapan Türkiye, bu sürede yaklaşık 600 mühendisin Rusya’da bu teknoloji ile yetişmesini sağlayacak. Diğer santrallerdeki ortaklık oranları ile Türkiye, kendi nükleer santralini yapabilecek bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Enerji Bakanlığı’nın tespitlerine göre nükleer santrallerin işletme maliyeti diğer santrallere göre düşük. Nükleer yakıt maliyeti elektrik üretim maliyeti içinde yüzde 15 paya sahip.

Haberin Devamı

Büyük Türkiye için...

Nükleer santrallerin, işletme sırasında sera gazı salımı yapmadıkları için doğal hayata minimum etkide olduğu da ifade ediliyor. Enerji Bakanı Berat Albayrak, “İnşallah Türkiye bu temel atma töreniyle ‘Büyük ve Güçlü Türkiye’ hedefine ulaşmak için nükleer güce sahip olarak, bağımsız, kesintisiz enerji, teknolojik anlamda kaynak çeşitliliğiyle birlikte başka bir lige çıkmanın en önemli adımlarından birini atacak” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temel atma törenine Ankara’dan telekonferansla katılacak. Bugün Ankara’ya gelecek olan Putin, Türkiye - Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına da katılacak.

Erdoğan’dan tweet

Erdoğan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Rusya Devlet Başkanı, kıymetli dostum Vladimir Putin ile birlikte Türkiye’nin ve Türk-Rus ilişkilerinin geleceği için önemli bir adım olan 20 milyar dolarlık dev yatırım Akkuyu Nükleer Santrali’nin temellerini atacağız” ifadelerini kullandı.

‘Aziz Sancar’lı tanıtım

Türkiye’nin ilk nükleer santrali için artık yeni aşamaya geçiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin’in de katılacağı Mersin-Akkuyu’da yapılacak temel atma töreni öncesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı kamu spotunda, Türkiye’nin neden nükleer enerji istediği, nükleer enerji santrallerinin Türkiye için önemi anlatıldı. Kamu spotunda ünlü bilim insanları kamera karşısına geçti.

Haberin Devamı

Nükleer güç için dev adım
Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ve UNESCO ödüllü Prof. Dr. Bilge Demirköz’ün oynadığı kamu spotunun yönetmenliğini Mc Donald’s, Nissan ve Renault gibi markaların reklamlarını çeken Eric Will; görüntü yönetmenliğini ise Ray-Ban, Nivea gibi markalarla çalışan Joel Cartier gerçekleştirdi.

Sancar’ın çekimleri Kuzey Carolina’nın Raleigh kentinde (Dorton Arena ve James Hunt Kütüphanesi) gerçekleştirilirken, Prof Dr Melahat Bilge Demirköz’ün çekimleri Ankara’da TAEK’te ve İstanbul’da Beyazıt Kütüphanesi ile Cağaloğlu Lisesi’nde, diğer çekimler ise yine İstanbul’da çeşitli mekanlarda gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Çekimleri toplam 4 günde tamamlanan kamu spotunun post prodüksiyonu 1,5 ay sürdü.

Son teknoloji prodüksiyon tekniklerinin kullanıldığı filmin yapımcılığını bir Türk şirketi üstlendi.

Yazarlar