Ekonomi NUROL’DAN ARENA’YA 200 METRELİK KOMŞU GELİYOR

NUROL’DAN ARENA’YA 200 METRELİK KOMŞU GELİYOR

26.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son dönemde iddialı projeler geliştiren Nurol GYO büyük bir sürpriz daha yaparak Seyrantepe’de anlaşmaya vardı. Birçok yatırımcıyı çeken ve gökdelenlerin yükseleceği bölgeye Nurol da 200 metrelik kule dikecek

NUROL’DAN ARENA’YA 200 METRELİK KOMŞU GELİYOR


2 yıl önce büyüme kararı aldıktan sonra ardı ardına projeler açıklayan Nurol GYO’nun son adresi Seyrantepe oldu. Firma, İstanbul’un gökdelenler diyarı olması beklenen Seyrantepe bölgesinde aldığı arsadaki projeyi ilk kez Milliyet okuyucularına duyuruyor.
Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç, Seyrantepe’de 9 bin 500 metrekarelik arsada hasılat paylaşımı modeliyle yeni projeye başladıklarını belirterek, “Şu anda boş duran arsanın ruhsatı da hazır. Her an satışa başlayabiliriz” dedi. Aykaç projede ofis ve rezidans yapacaklarını ifade ederek, “200 metre yükseklikteki projenin inşaat alanı 107 bin 978 metrekare olacak. Ağırlıkla ofis yapacağız. Kısa süre içinde inşaata ve satışa başlamayı planlıyoruz” dedi. Mimari projesi Hakan Kıran tarafından çizilen projenin yüzde 54’ünün Nurol GYO’ya ait olduğunu anlatan Musa Aykaç, projeye yapacakları toplam yatırım bedelinin ise 105 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Gökdelenler bölgesi olacak
Maslak’ın hemen arkasında yer alan Seyrantepe, Galatasaray’ın stadı olan Türk Telekom Arena’nın yapılmasıyla yükselişe geçti. Metro bağlantısı bölgeyi daha da yükseltirken, inşaatı süren Şişli Etfal Hastanesi bölgeyi çekim merkezi yapabilecek büyüklükte. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni hizmet binası da hemen stadın karşısında yapılırken, bölge adeta özel sektörün akınına uğruyor. Seyrantepe’de Ağaoğlu, Avrupa Konutları, Eroğlu, Taşyapı gibi firmaların çok büyük projeleri bulunuyor.
Musa Aykaç, Nurol GYO’nun son iki yılda büyük bir gelişim gösterdiğini belirterek, Mecidiyeköy’deki Nurol Tower, Basın Ekspres Yolu’ndaki medya Towers ve son olarak aldıkları Seyrantepe projesinin bu büyümede önemli pay sahibi olduğunu söyledi.

600 milyon dolar yatırım
Bu üç projede toplamda 600 milyon dolara yakın yatırım yapacaklarını vurgulayan Aykaç, “Yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. 2015 yılına kadar ilk 5 GYO arasına girmeyi hedefliyoruz. 2 yıl önce 23. sıradaydık, bugün ise 13. sıraya geldik. Hisse değerimiz de 6-7 kat arttı. Bu gidişle hedefimize ulaşacağız” dedi. Gayrimenkul piyasasının önemli oyuncularından biri olup dinamikleri değiştirmek istediklerini vurgulayan Aykaç, “Halka açık bir şirketiz ve küçük yatırımcılar bizim için önemli. Onlara da kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

NAKO’da hasılat paylaşımı
Musa Aykaç, gündemlerindeki bir diğer arsanın ise Zeytinburnu Ambarlar’daki İstanbul Nakliyat Ambarları İşletme Kooperatifi’nin (NAKO) arsası olduğunu söyledi. 232 nakliye ambarının bulunduğu arsayla ilgili görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Aykaç, projede Mesa Mesken ve TAO Gayrimenkul ile ortak olduklarını da açıkladı. Aykaç, anlaşma oranının epey bir yükseldiğini vurgulayarak, “Orada anlaşırsak hasılat paylaşımı yapacağız. 128 dönümlük arsada 340 bin metrekare inşaat alanı olacak” dedi.

Basın Ekspres’de ‘temapark’
Musa Aykaç, firmanın gayrimenkule ağırlık verme kararı almasıyla birlikte önemli projelere başladığını belirterek, “Politikamızı gelişmiş bölgeler üzerine kurguluyoruz. Şehrin merkezi yerlerinde sorunu olmayan arsaları satın alıp yatırım yapıyoruz. Gelişme potansiyeli olan bölgeler ilgi alanımıza girmiyor” dedi. Aykaç, geçtiğimiz aylarda satın aldıkları Hürriyet Medya Tower’ın arsasında ise temmuz ayında yıkımlara başlayacaklarını belirterek, yılsonuna kadar satışa başlayacaklarını açıkladı. Projede konut, ofis ve mağazaların yanı sıra, sağlık merkezi, otel ve temalı park da olacağını söyledi. Aykaç, Öncüoğlu Mimarlık tarafından çizilecek projenin bölgeye farklı bir dinamik kazandıracağını da söyledi.

Haberin Devamı

Nurol Tower’a yabancı talip
Musa Aykaç, bir diğer projelerinin ise Çağlayan’daki Nurol Towers olduğunu belirterek, temel atma seviyesine geldikleri projeye yabancılardan toplu satın alma talebi de geldiğini anlattı. Ev-ofis konseptindeki projede toplamda 243 birimi satışa çıkaracaklarını açıklayan Aykaç, “70 ile 200 metrekare arasında ünitelere yer vereceğiz. Metrekare fiyatımız ise 6 bin 200 dolar seviyesinde. Projedeki çarşı ve ofisleri ise satmayacağız” dedi. Projenin adliye sarayına yakın olması nedeniyle avukatlardan yoğun talep aldığını anlatan Aykaç, projeyi 2014’te teslim etmeyi planladıklarını söyledi.

Üsküdar meydan, metro ve Marmaray ile yenilenecek

RE/MAX Su ofisinde gayrimenkul danışmanlığı yapan Kerem Cengizay, Üsküdar’daki yeni projeleri ve fiyatları inceleyip, bölgeyi analiz etti. Buna göre, yapımı süren Marmaray projesi bölgeyi farklı bir kimliğe büründürecek

Haberin Devamı

KONJONKTÜR
Üsküdar, emlak piyasasındaki genel trendlerden etkilenmekle birlikte, kendine has bir takım özelliklerinden dolayı da yer yer ayrışmalar gösteriyor. Bölgenin tarihi yapısı, doğal dokusu, mahalle kültürü, Anadolu yakasından Avrupa yakasına ulaşımın en rahat ve kısa şekilde yapılabilmesini sağlayan konumu, ilçeyi her zaman cazip kılan unsurlar oldu. Üsküdar’da düşük-orta gelir grubuna hitap eden konutlar bulunabileceği gibi, yüksek gelir grubunun ilgisini çeken köşkler, yalılar, boğaz manzaralı daireler de var.
Üsküdar’da özellikle Selman-i Pak ve Hakimiyet-i Milliye Caddeleri öne çıkan bölgeler arasında yer alıyor. Bunların dışında, Halk Caddesi, Dr. Fahri Atabey Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Bağlarbaşı ile Zeynep Kamil’i bağlayan Nuh Kuyusu Caddesi, Tunusbağı Caddesi, sahilde Paşa Limanı Caddesi sıralanabilir.

YENİ YATIRIMLAR
Üsküdar’da günümüzde hali hazırda devam etmekte olan en büyük proje Marmaray projesidir. İstanbul trafiğine çözüm getirmesi için başlatılan Marmaray Projesi Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi, Anadolu yakasını Üsküdar’dan Avrupa yakasına bağlayacak. Projenin 2013’te bitirilmesi planlanıyor. Bu proje ile bağlantılı olarak yapılması planlanan Üsküdar Meydanı projesi bitirildiğinde, Üsküdar, dünyanın sayılı büyük meydanlarından birisine kavuşacak. Bunun yanında projesi tamamlanan ve Ağustos ayında ihaleye çıkılacak olan Üsküdar’ı Ümraniye, Çekmeköy ve Sancaktepe’ye bağlayacak metro inşaatının da 38 ayda bitirilmesi öngörülüyor. Proje tamamlandığında Üsküdar’dan Sancaktepe’ye 24 dakikada ulaşılabilecek.

KİRALIKLARDA DURUM
Üsküdar’ın her kesime hitap edebilen yapısı kira rakamlarında da kendisini gösteriyor. Bölgede, 650 liraya 1+1 daire bulmak mümkün iken, 1.000 ile 1.500 lira aralığında 3+1 daire, 2 bin 500 ile 3 bin 500 lira aralığında manzaralı bir daire, 4 bin ile 5 bin dolar karşılığı yalı dairesi bulunabiliyor.

SATILIKLARDA DURUM
Bölgede çok geniş bir fiyat aralığında gayrimenkul edinmek mümkün. Örneğin, 2+1 bir daire, merkezde 100 bin lira karşılığı bulunabilirken, denize ilk sıradaki bir konumda 1milyon liraya konutlar var. Yine merkeze yakın bölgelerde 3+1 büyüklüğünde bir daire 180 bin ile 250 bin lira aralığında satılıyor. Yeni yapılmış binalarda ise metrekare fiyatları 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında değişiyor. Tarihi Yarımada veya boğaz manzaralı bir dairenin fiyatları ise oturmak istediğinizde 600 bin ile 700 bin liradan başlayıp 1 milyon ile 1,5 milyon dolara ulaşan aralıkta satılıyor.
Söz konusu bir yalı dairesi olduğundaysa fiyatlar 45 milyon dolara kadar çıkıyor.

ALICI PROFİLİ
Özellikle Avrupa yakasına ulaşım kolaylığı Üsküdar’ı Avrupa yakasında çalışan veya okuyan kesim için cazip kılıyor. Fiyatların Beşiktaş yakasına oranla daha uygun olması ve ağırlıklı konut alanı olması da bu talebi güçlendiriyor. Manzara meraklıları için ise tarihi yarımada veya boğaz manzarası, Üsküdar’ı seçmelerinde en önemli faktör oluyor. Bölgeyi genellikle çalışan kesim ve öğrenciler tercih ediyor.

PRİM FIRSATLARI
Gayrimenkul yatırımının en az risk barındırdığı bölgeler, şehrin merkez bölgeleridir. Bu bölgeler arsa değeri olarak da diğer bölgelerden çok daha öndedir. Bu anlamda Üsküdar’ın gerek kira getirisi gerekse prim potansiyeli ispatlanmıştır ve bunun diğer bölgeler gibi konumdan kaynaklı sebeplerle gerileme riski yoktur. Bu anlamda Üsküdar, şehrin neredeyse merkez noktası olma konumuyla yatırım yapılacak başlıca bölgelerden biri arasında yer alıyor. Bölge 7-8 yıl önceye bakıldığında yüzde 400 ile 500 arasında prim yapıyor.

TİCARİ GAYRİMENKUL
Üsküdar’ın eski binalarının altlarında yer alan dükkânların ağırlıklı olarak küçük alanlara sahip olmaları, özellikle kurumsal ve zincir markalardan gelen geniş alanlı dükkân taleplerine cevap vermekte güçlüğe sebep oluyor. Selman-i Pak Caddesi’nin sahile yakın bölümü ve Hakimiyet-i Milliye Caddesi ticari gayrimenkul taleplerinin en fazla geldiği, caddeler arasında. Altunizade de, ticari bölge olma özelliğiyle, plaza türü yapılaşmasıyla, ofis ve mağaza yatırımcısının ilgi gösterdiği bir bölge.

Haberin Devamı

BÖLGEDEKİ PROJELER

Haberin Devamı

ŞEHRİZAR KONAKLARI
Yeri: Üsküdar
Yapımcı firma: Emlak Konut GYO-Gap İnşaat
Teslim tarihi: 2013
Toplam konut sayısı: 208
Konut tipleri: 3+1 - 9+1
Konut fiyatları: 1.950.000-3.500.000 TL

AKTAŞ BOĞAZİÇİ EVLERİ
Yeri: Üsküdar
Yapımcı firma: Aktaş İnşaat
Teslim tarihi: Ocak 2013
Toplam konut sayısı: 81
Konut tipleri: 2+1, 3+1, 4+1
Konut fiyatları: 588.000-1.710.000 TL

PRESTİJ KONAKLARI
Yeri: Üsküdar
Yapımcı firma: Prestij Grup
Teslim tarihi: Temmuz 2012
Toplam konut sayısı: 20
Konut tipleri: Bahçe-çatı dubleksi, ara katlar
Konut fiyatları: 1.800.000-2.250.000 dolar

Yeni yasalar sektörü hareketlendirecek

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), yayınladığı raporda sektörün gelişimini devam ettirmesi için 2B, yabancılara mülk satışı ve kentsel dönüşümün yasalaşmasının önemli olduğunu belirtti. İMSAD, yılın ilk 3 ayında istediği performansı yakalayamayan sektörde bu yasalardan sonra yılın 2. yarısında daha olumlu bir görünüm ortaya çıkacağını vurguladı.
Rapora göre 2012’nin ilk çeyreğinde emtia fiyatlarındaki artışın sınırlanması nedeniyle önceki dönemlere oranla daha sınırlı bir yükseliş gerçekleştiren inşaat malzemesi fiyatlarında 2012’nin ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,07, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11,89 oranında artış yaşandı.

İrlanda’da mortgage krizi gittikçe büyüyor

İrlanda Başbakanı Enda Kenny’nin ”önümüzdeki en ciddi sorun” diye nitelediği mortgage krizi derinleşiyor.
İrlanda Merkez Bankası’nın açıklamasına göre, Mart sonu itibariyle mortgage ödemelerini 90 gün ya da daha fazla geciktiren konut sahiplerinin sayısı 3 ay içinde 8 bin artarak 78 bini buldu. Hükümet, yasal tedbirler almaya hazırlanırken, bankaların etkin biçimde konuyla ilgilenmesinin yolunu açacak yasa taslağının önümüzdeki aylarda Meclis’ten geçirilmesi planlanıyor.
Ekonominin hızla büyüdüğü ve refah seviyesinin bir hayli yükseldiği dönemin ardından emlak ve bankacılık sektörlerindeki çöküş, İrlanda’yı 2008’de ekonomik krize sürüklemişti.

Soyak Soho için iPad’li tanıtım yapıyor

Gayrimenkul, enerji, çimento ve döküm sektörlerinde faaliyet gösteren Soyak, Zincirlikuyu’da gerçekleştirilen Soyak SOHO için düzenlediği hologramlı tanıtımın ardından, iPad üzerinden reklam kampanyasına devam ediyor. iPad uygulamalarındaki tanıtımıyla ilgi çeken Soyak SOHO, 1 hafta içinde yüzde 3,48’lik tıklanma oranına ulaştı.
Toplam 77 rezidans daireden oluşan Soyak SOHO’da 3 bin 500 metrekarelik ofisler de yer alıyor. 7 katlı butik projenin rezidans kısmı, büyüklükleri 65 ile 252 metrekare arasında değişen 1+1, 2+1, 1+1 dubleks ve 3+1 dubleks rezidans dairelerden oluşuyor. Proje, Aralık 2013 itibariyle teslim edilecek.

Türkiye’nin ilk yeşil kamu binası geliyor

Türkiye’nin ilk yeşil sertifikalı kamu binasının temeli Küçükçekmece’de atılıyor. Temel atma törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da katılacağı projeyle ilgili Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, 38 bin metrekare kapalı alandan oluşan belediye binasıyla diğer kamu kuruluşlarına örnek olmayı amaçladıklarını söyledi. “Yalıtımdan, gün ışığına, yağmur suyundan elektrikli araçların şarj ünitelerine kadar her şeyin düşünüldüğü yeşil bina tasarladık” diyen Yeniay, projenin 2013 Eylül’de tamamlanacağını belirtti. Projenin maliyeti ise 60 milyon lira olarak belirtiliyor.

Tuzla’da 88 bin liralık konutlar satışta

Teknik Yapı, Tuzla’nın en yüksek noktasında inşa ettiği 4 bin 704 konutluk Evora İstanbul’da 859 daireden oluşan Adalar etabını 87 bin 900 liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkardı

Emlak Konut GYO’nun geçen yıl hasılat paylaşım modeli uygulayarak ihaleye çıkardığı toplam 300 dönümlük arazide Teknik Yapı tarafından gerçekleştirilen Evora İstanbul’un yeni etabı satışa çıktı. Toplam 4 bin 704 daireden oluşan Evora İstanbul’un 859 daireden oluşan Adalar etabında dairelerin fiyatları ise 87 bin 900 liradan başlıyor. Projede ayrıca yüzde 1 peşinatla ödeme seçeneği bulunuyor.
Evora İstanbul Adalar’da yer alan dairelerde yüzde 1 ve yüzde 25 peşinat tutarına ek olarak isteğe bağlı peşinat ve 120 aya kadar değişen vade seçeneği sunuluyor. Buna göre kendine uygun peşinat tutarını tercih edecek olanlar Şubat 2013, Ağustos 2013 ve Şubat 2014’de üç ara ödeme yapabilecek. Uygun ödeme koşulları Evora İstanbul’da yer alan diğer etaplar için de geçerli olacak.
Satışa sunulan Evora İstanbul Adalar etabındaki 859 daire stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 tipinden oluşuyor. Bu etapta 2 adet spor alanı, 3 adet çocuk parkı, genel seyir terası, iki adet açık yüzme havuzu, kafeterya, fitness, bilardo ve masa tenisi salonu ile 701 tanesi kapalı olmak üzeri 834 otopark alanını içeren sosyal tesise sahip olacak.

Ticari alanlar da satışta
Daire teslimlerinin Ağustos 2014 tarihinde başlayacağı Evora İstanbul’da ticari ünitelerin satışları da Adalar etabı ile eş zamanlı başladı. Ticari üniteler, Evora İstanbul’un çarşısı içinde yer alacak. Anadolu yakasında bu büyüklükte ve deniz manzaralı başka bir alışveriş çarşısı olmadığını vurgulayan Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, “Satışını yeni başlattığımız Evora İstanbul Adalar’da hem ekonomik hem de kaliteli bir yaşam alanı sunuyoruz. Evora İstanbul vasıtasıyla, Bağdat Caddesi gibi ortamı Tuzla’ya taşıyoruz. Bunun üzerine, deniz ve yeşili harmonize edilmiş bir ortamda sunuyoruz” dedi.

TOKİ’den 4 bin peşin 217 lira taksitle konut

TOKİ düşük gelirli vatandaşlar için yeni projeler uygulamaya koydu. İdare, Ankara Mamak’ta alt gelir grubundaki vatandaşlar için sosyal nitelikli konut inşa edecek. Bu kapsamda Ankara Mamak 2. Etap’ta inşa edeceği 234 konutu “kura yöntemiyle” satışa çıkarıyor.
Mamak 2. Etap’ta inşa edilecek konutların 135’i 64, 99’u 84 metrekare büyüklüğünde, 2 oda 1 salon niteliğinde olacak. Satışa çıkarılan 64 metrekare konutların peşin fiyatları 43 bin liradan başlıyor. Bu konutlar aynı zamanda 4 bin lira peşin 180 ay vade ile satışa çıkarılıyor. Konutların aylık taksitlerinin de 217 liradan başlaması planlanıyor.

Başvurular 4 Haziran’da
Aynı projede satışa çıkan 84 metrekare büyüklüğündeki konutların peşin fiyatları ise 55 bin liradan başlıyor. Yüzde 12’si peşin, 180 ay vade ile satılacak konutların aylık taksitleri de 273 liradan başlayacak. TOKİ’nin Ankara Mamak 2. Etap’ta inşa edeceği 234 konutun başvuruları 4-15 Haziran 2012 tarihleri arasında Ziraat Bankası’nın Hamamönü Şubesi tarafından kabul edilecek.
İdare, alt gelir gurubu projesi kapsamında satışa çıkarılan konutlara başvuruların konut sayısından fazla olması durumunda “Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme Kurası” noter huzurunda, banka ve İdare yetkilileri denetiminde 29 Haziran 2012 tarihinde gerçekleştirilecek.

‘Prim yapmaya devam ediyor’

Evora İstanbul projesindeki fiyatların arzu edilen bir ivmede yukarı doğru hareket ettiğini kaydeden Durbakayım, ilk satış döneminde 1.700 lira seviyelerinde olan metrekare fiyatlarının daha yolu yarılamadığını söyledi. Fiyatların daha da artacağına işaret eden Nazmi Durbakayım “Evora ilk satışa çıktığında metrekaresi 1.725 liraydı. Şimdi ise 2 bin 300 lira civarında. Yani yaklaşık yüzde 25 prim yaptı. Proje tamamlandığında ise 3.500-4.000 bin lira seviyesine çıkmasını bekliyorum. Bölgedeki gelişme potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda fiyatların beklentimin üzerine çıkması beni hiç şaşırtmaz” görüşünü dile getirdi.

Faiz oranları yüzde 1’in altına inerse tüketici gayrimenkul almaya yönelir

Son dönemlerde bankaların konut kredisi faizlerinde indirime gittiğini ifade eden Işıl Dinçer, tüketicilerin konut almaya yönelmesi için faizlerin yüzde 1’in altına düşmesi gerektiğini söyledi

Konut kredileriyle ilgili detaylı bilgi veren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, şubat ayının ikinci haftasından itibaren bankalarda faiz indirimi yapılacağı söylentilerinin ardından Merkez Bankası'nın faiz koridorunu 1 puan daraltmasıyla bankalarda faiz oranı indirimlerinin başladığını söyledi. Dinçer, “Bankaların bugünlerde 120 ay vadeli yüzde 1,08 ile yüzde 1,44 aralığında konut kredisi kullandırmaya başladığı görülüyor” dedi.
2012 yılına, 2011’in son çeyreğindeki belirsizliğin de etkisiyle konut kredisinde yüksek faiz oranları ile başlandığını belirten Dinçer, “Ocak ayında konut kredisi piyasasında 107 milyon liralık bir daralma yaşandığını biliyoruz. Şubat ayında yurt dışından alınan olumlu aksiyonlar ve Mart ayındaki yükseliş sayesinde ilk çeyrek itibari ile pazarın bakiyesi 69,9 milyar lira olarak açıklandı. İkinci çeyrek için daha olumlu beklentiler içerisinde olsak da, sene itibari ile sınırlı büyümenin gerçekleşeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.
2011 yılının ilk 11 ayında 42,5 milyar lira değerinde banka kredisi kullanıldığını vurgulayan Işıl Dinçer, “2011 yılında kullanılan 42.5 milyon liralık kredinin 10,7 milyar lirası konut kredisi olarak değerlendirildi. 2012 yılının iki aylık birinci çeyrek rakamına göre 113 milyon 201 bin lira olarak gerçekleşmiştir” dedi. Dinçer, bankaların faiz indirimi yarışına girmesiyle önümüzdeki aylar itibariyle bu oranın psikolojik sınır olarak görülen yüzde 1'in de altına inmesini beklediklerini söyledi.

İlk üç ay durgundu
Dinçer, “Faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesiyle bekleme safhasında olan tüketiciler konut alımlarına yönelecek ve piyasa süregelen durgunluğunu atacak, canlılık oluşacak” şeklinde konuştu. “2012’nin ilk 3 ayının, 2011’in son 3 ayında da etkilerini gösteren bir durgunlukla geçtiği söylenebilir” diyen Dinçer, “Çünkü konut kredisi faizlerinin geçtiğimiz yıla oranla daha yüksek seviyelerde kalması bu durumun en büyük etmeni oldu. Tabii dövizdeki hareketlilik de, yatırımcıların bir miktar daha pasifte durmasına neden olan etkilerden biri olarak sayılabilir” dedi.

‘Hareketlilik devam eder’
Mart ayı itibari ile ilk iki aya oranla çok ciddi sayılamayacak bir miktar iyileşmeden söz edilebileceğini belirten Dinçer, “Muhtemelen, nisan-mayıs aylarında da bir miktar hareketlilik devam edecektir” diyerek, yılın son çeyreğinde bir canlanma beklediğini aktardı.
Bunun sebebi olarak özellikle bankalar anlamında yıllık hedeflerin kapatılacağı bir dönem olacağını söyleyen Dinçer, “Satıl hedeflerinin tamamlanması gerekecek ve kampanya gibi durumların devreye gireceği bir dönem olacak. İlk üç ay ile karşılaştırıldığında da ciddi sayılabilecek bir büyümenin yakalanacağı bir döneme girileceğini düşünüyoruz. Bunun için hazırlık yapan birçok yatırımcı ile de karşılaştığımızı söyleyebilirim” diyerek sözlerini tamamladı.

SEVGİLİ YAPI FİKİRTEPE’YE ‘DÖRT KOLDAN’ GİRİYOR

Kadıköy ve çevresinde 3 bin konut inşa eden Sevgili Yapı, Fikirtepe’de 4 proje için çalışıyor. 2 projede epey bir yol alan firma 3 ay içinde yıkımlara başlamayı ve bölgede 7 bin konut yapmayı hedefliyor

İnşaat sektöründe Kadıköy ve civarında gerçekleştirdiği nitelikli projelerin ardından hedef büyüten Sevgili Yapı, kentsel dönüşümün gözde bölgesi olan Fikirtepe’de yeni projeyi satışa çıkarmak için gün sayıyor. Uzun süredir bölgede sessiz sedasız çalışmalarını sürdüren Sevgili Yapı, birçok firmanın proje yapmaktan vazgeçtiği bölgede 4 ada parselle ilgileniyor.
Sevgili Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Sevgili, Fikirtepe bölgesinde 4 ada ile ilgilendiklerini belirterek, burada 4 ayrı projeye imza atmak istediklerini söyledi. 16 bin 547 metrekare büyüklüğündeki ilk adanın Erdemler’de yer aldığını anlatan Sevgili, toplamda 90 bin metrekare inşaat alanı bulunan projede yüzde 65 oranında anlaşma sağladıklarını söyledi.
Erdemler projesinde 27 katlı bloklarda 700 konut ve ofis yapmayı planladıklarını anlatan Sevgili, projenin maliyetini ise 100 milyon dolar olarak açıkladı.

İlk projede 700 konut
Sevgili, bölgeye 80 metre yükseklik sınırı geldiğini belirterek, “Bölgede yükseklik sınırlandırıldı ve projemizi ona göre şekillendirdik. 14 aydır burayla ilgileniyoruz. Erdemler’de AVM yapmayı düşündük ama yaptığımız hesaplama ve araştırmalara göre büyük bir AVM için en az 100 bin metrekare alan gerekiyor. Bu nedenle otobana cepheli olan projede konut ve ofis yapmaya karar verdik” dedi. Sevgili, Erdemler’in bölgenin en değerli noktası olduğuna işaret ederek, “Orada 202 hak sahibiyle yüzde 59 oranı, artı kira ve taşınma parasıyla anlaşıyoruz” diye konuştu. Sevgili, Erdemler projesinde konutları metrekaresi 10 bin liradan satmayı planladıklarını söyledi.

Göztepe’de yüzde 90’a ulaştı
Yaşar Sevgili, ilgilendikleri ikinci adanın ise Göztepe bölgesinde olduğunu kaydederek, burada ise sadece konut inşa edeceklerini söyledi. 12 bin 500 metrekare büyüklüğündeki adada hak sahipleriyle yüzde 90 oranında anlaştıklarını ifade eden Sevgili, proje kapsamında 100 milyon lira maliyetle 500 konut hayata geçireceklerini dile getirdi. Sevgili, Göztepe’deki 176 hak sahibiyle anlaşma oranlarının da yüzde 55 oranı ile kira ve taşınma parası olduğunu belirterek, proje için 6 aydır çalıştıklarını kaydetti. Sevgili, bu konutların metrekaresinin satış fiyatlarının 5-6 bin lira seviyesinde olacağını dile getirdi.
İlk planda Erdemler ve Göztepe’deki projelere odaklandıklarını vurgulayan Sevgili, bunun dışında Eğitim Mahallesi’nde 32 bin metrekarelik aday ile Hızırbey’de 29 bin metrekarelik adayla ilgili çalışmalarının da devam ettiğini açıkladı. Sevgili, özellikle Fikirtepe’deki atılımla birlikte yeni bir döneme girdiklerini belirterek, “Fikirtepe’de 5 yıl içinde 7 bin konut yapmayı planlıyoruz” dedi.

3 ay içinde yıkıma başlıyor
Sevgili mevcut durumda da hak sahipleriyle anlaşmaya devam ettiklerini ve önlerinde bir engelin bulunmadığını belirterek, “3 ay içinde yıkımlara başlamayı planlıyoruz. 2012 sonuna doğru da konutları satışa çıkarma hedefimiz var. Fakat kesinlikle ruhsat almadan ne yıkımlara ne de satışlara başlarız” dedi.

Yasa başka boyut getirdi
Yaşar Sevgili, Fikirtepe bölgesinde yıkımlara başlayabilmeleri için hak sahipleriyle yüzde 100 oranında anlaşmak zorunda olduklarına dikkat çekerek, ancak kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte konunun farklı bir boyut kazandığını söyledi. Sevgili, yasanın riskli alanların yıkılmasını şart koştuğunu vurgulayarak, “Fikirtepe riskli alan ilan edilirse yasaya göre bölgedeki binalar hemen yıkılacak. Burada yüzde 100 çoğunluk kararı alınmayacak” diye konuştu.

Toplamda 3 bİn konut yaptı
Sevgili Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Sevgili ise, 1980 yılından beri Kadıköy ve çevresinde birçok projede 3 bin konut inşa ettiklerini söyledi. Sevgili, arsa yatırımlarının da bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Yakacıkta deniz manzaralı ve 250 dairenin yapılabileceği arsamız var. Orada da farklı bir proje planlıyoruz ve önümüzdeki dönemde satışa çıkacağız. Ayrıca Büyükçekmece’de ticari alan imarlı 10 dönüm arsa ile Yalova’da arsalarımız bulunuyor.”

Serinin son halkasında peşinatı taksitlendirdi

Ispartakule 1 ve 2’nin yoğun ilgi görmesinin ardından Avrupa Konutları tarafından gerçekleştirilen Ispartakule 3’te de sona geliniyor. Kaba inşaatın tamamlandığı projenin kısa sürede teslim edilmesi planlanıyor

Avrupa Konutları’nın son projesi Ispartakule 3, yatay ve dikey yapılardan oluşuyor. 40 bin 476 metrekare arsada 155 bin 799 metrekare inşaat alanına sahip projede, 6 blokta 644 daire tasarlanıyor. Konutların dışında ticari ünitelere de yer verilen projede, 12 adet bağımsız birim bulunuyor. Hem göl hem deniz manzarası sunulan projede, büyüklükleri 72 ile 171 metrekare arasında değişen, 1+1’den 4+1’e farklı konut seçeneklerine yer veriliyor.
Sosyal alanlarıyla sakinlerine huzurlu bir yaşam vaat eden Ispartakule 3, konutlara ayrılmış yüzde 83 yeşil alanın dışında, açık ve kapalı yüzme havuzu, fitness center, sauna, buhar odası, çocuk oyun alanları, gölet, yürüyüş yolları ve çok amaçlı spor sahası gibi sosyal alanlara sahip. Kapalı ve açık otoparkın da bulunduğu projede, 7/24 kapalı devre kamera kayıt sistemi, kontrolü araç ve yaya giriş-çıkışı gibi güvenlik ihtiyaçları da karşılanıyor.

Kampanya başladı
Teslimlerin Ekim 2012’de başlayacağı Ispartakule 3’te bir de kampanyaya yer veriliyor. Yüzde 25 peşinatla konut sahibi olmanın mümkün olduğu proje için hazırlanan yeni kampanya kapsamında, peşinat iki taksit halinde ödenebiliyor. Yüzde 12.5 oranında peşinat ödendikten sonra geri kalan yüzde 12.5’lik kısım 15 Ağustos 2012 tarihinde ödenerek, geri kalan yüzde 75’lik kısım için 60 aya kadar yüzde 0,98, 120 aya kadar ise yüzde 1.02 oranında kredi kullanılabilecek.

YAPIMCININ GÖZÜNDEN

Erken teslim gelenek oldu

Gerçekleştirdikleri bütün projelerde kalite ve güveni her zaman ön planda tuttuklarını söyleyen Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Erken teslimat ve yatırımcılarımıza kazandırmak artık bir şirket prensibimiz haline geldi. Bugüne kadar inşa ettiğimiz 8 bin 700 modern ve kaliteli konutla müşterilerimizin sadakatini kazandık” dedi. TOKİ ile birlikte Halkalı bölgesinde inşa ettikleri
konutlarla, bölgenin değer kazanmasında çok etkin bir rol oynadıklarını anlatan Çetinsaya, “Ispartakule’de tamamladığımız iki proje ile bu bölgenin de cazibe merkezi olmasında pay sahibi olduk. Ispartakule’deki üçüncü projemizle de, bölgeye ve yatırımcılarımıza değer katmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

YAKIN PLAN
Projenin adı: Avrupa Konutları Ispartakule 3
Projenin yeri: Bahçeşehir-Ispartakule
Yapımcı firma: Artaş İnşaat/Gün-Er İnşaat/EPP/Redi
Projenin mimarı: MİM Yapı-Şeref Keskün
Projenin konsepti: Hem göl hem deniz manzarasına sahip olan Ispartakule 3 projesi, yatay ve dikey mimarisiyle de dikkat çekiyor.
Arsa büyüklüğü: 40.476 m2
İnşaat alanı: 155.799 m2
Blok sayısı: 6
Toplam daire sayısı: 644
Daire tipleri: 1+1, 2+1, 3+1, 4+1
Daire metrekareleri: 72-171 m2
İnşaata başlama tarihi: Ocak 2012
Teslim tarihi: Ekim 2012

Başvuru yapmayan hak sahiplerinin hakları düşer

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Benli Güneş, 2B arazileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. 2B’lerin kullanıcılarının, 26 Nisan 2012’den itibaren başlayan 6 aylık süre içinde ilde defterdarlıklara, ilçelerde yse mal müdürlüklerine müracaat edebileceğini belirten Güneş, başvuru yapılmaması halinde, kullanıcıların doğrudan satın alma haklarının düşeceğini bildirdi.
“Hak sahipleri, belediye ve mücavir alan sınırları içindeki taşınmazlar için 2 bin lira, bu sınırlar dışında bulunan taşınmazlar için 1.000 lira başvuru bedeli ve dilekçe ile başvurabilecek” diyen Güneş, başvuru bedellerinin satış bedellerinden düşüleceğini belirtti.
2B olarak adlandırılan alanların daha önce yapılan tespitlerinde defterdarlık ve mal müdürlüklerinde dosyaları bulunduğunu hatırlatan Güneş, vatandaşların mal müdürlüklerine veya defterdarlıklara müracaatları halinde ilan edilen listelerden 2B arazisinde hak sahibi olup olmadıklarını öğrenebileceklerini söyledi.

Peşinde %20 indirim
Doğrudan satış işlemlerinde satış bedelinin rayiç bedelin yüzde 70’i olduğunu ifade eden Güneş, bedelin peşin ödenmesi durumunda bu bedel üzerinden ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacağını, satış bedelinin yüzde 56’ya tekabül edeceğini, bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde ise yüzde 10 indirim uygulanacağını, bu durumda da satış bedelinin yüzde 63 olacağını aktardı.


‘3 yıl İçİnde satılacak’
Mehmet Benli Güneş, “Ecrimisil bedelleri tahsil edilecektir. Açılmış olan davalara devam edilecek, açılması gerekenlereyse dava açılacaktır” dedi. Güneş, şöyle devam etti: “19 Temmuz 2003 tarihinden önce yapılmış yapı ve tesisler, yapı birim fiyatlarından eksik imalat bedelleri ve yıpranma payı düşürüldükten sonra kalan bedeli ilgililerine ödenmek suretiyle yıktırılacak ve bu şekilde belirlenen bedel, taşınmazın değerine eklenerek son müracaat tarihinden itibaren 3 yıl içinde satılacak.“

‘Sat-gerİ kİrala’da alım-satım harcı kalkıyor
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ‘Sat-geri kirala’da sadece ipotek harcı kadar bir harç ödeneceğini belirterek, “Onun haricinde alım-satım harcı söz konusu olmayacak” dedi. Finansal kiralama şirketleri ve finansal kiralama operasyonlarıyla ilgili bir yasa tasarısı hazırladıklarını kaydeden Babacan, şöyle konuştu:
“Özellikle gayrimenkullerde sat-geri kiralada, hele hele işin sonunda bir de tekrar gayrimenkul devrediliyorsa iki kere tapu harcı çıkıyordu. Önce satarken, işin sonunda geri alırken tapu harcı... Sat-geri kiralada işin sonunda gayrimenkul ilk sahibine dönsün ya da dönmesin bu işlemlerle alakalı biz tapu harcını sadece bir ipotek harcı noktasına indiriyoruz. Bunu Plan Bütçe Komisyonu’nda koyduk, Genel Kurul’da bu şekliyle yer alıyor. Dolayısıyla normal bir ticari bankada ne yapıyorsunuz? Gayrimenkulü ipotek veriyorsunuz, kredi alıyorsunuz. Orada bir ipotek harcı var. Sat-geri kiralada da sadece bundan sonra ipotek harcı kadar bir harç ödenecek. Onun haricinde alım-satım harcı söz konusu olmayacak. Gayrimenkulün tapusunu üzerinize alıyorsunuz, sonra kiralıyorsunuz. Hem şirketler, hem bankalar açısından yeni bir alan açacaktır.”

Mimarlık seçkisine Gebze’den girdi

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde geçen yıl faaliyete geçen Mecaplast Ar-Ge Merkezi, Türkiye’nin en nitelikli mimari projeleri arasında yer aldı.
Arkitera Mimarlık Merkezi'nin, Türkiye'deki mimarlık üretimini belgelemek amacıyla bu yıl beşincisini gerçekleştirdiği ARKİV Seçkileri Listesi’ne girmeyi başaran Mecaplast Ar-Ge Merkezi, İglo Mimarlık tarafından tasarlandı. Listeyi oluştururken, mimarlardan oluşan jüri, Türkiye'de uygulaması geçen yıl tamamlanan 79 önemli projeyi inceledi ve 39 projeyi 2011 listesine aldı.
ARKİV Seçkileri Listesi’ne girmelerinin kendileri açısından son derece önemli olduğunu söyleyen İglo Mimarlık ortaklarından Mimar Zafer Karoğlu, “Yapı, şantiyelerde gördüğümüz konteynır tipi prefabrik kutuların bir araya getirilmesiyle üç ayda tamamlanacak şekilde tasarlandı” dedi.

İnşaat sektöründe büyüme sürüyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre inşaat sektöründe kurulan şirket sayısı 2008’de 7 bin 35 iken, söz konusu rakam 2011 yılında 13 bin 733’e yükseldi. Sektörde kurulan şirket sayısı 2009’da küresel krizin etkisiyle ülkede meydana gelen yüzde 4,7’lik daralmanın da bir sonucu olarak 6 bin 3’e gerilemişti.
Rapora göre, 2010’da kurulan inşaat şirketi sayısı 2009’a göre yüzde 50,2 arttı ve 9 bin 16’ya çıktı. 2011’de ise şirket sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 52,4’lük artış gösterdi. 2012’nin ilk üç aylık döneminde kurulan inşaat şirketi sayısı 4 bin 751 oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, Türkiye’nin genç nüfus potansiyeli, çekirdek ailenin küçülmesi ve hane halkı sayısının artmasıyla gayrimenkul sektörünün önem kazandığını belirterek, büyük şirketlerin de bu sektöre rağbet gösterdiğini söyledi. Gökkaya, sektörün 2012’de Türkiye ekonomisine katkısının 300 milyar liraya yakın olacağına dikkati çekti.