Ekonomi Ortaklık memnun etti yeni proje bakıyorlar

Ortaklık memnun etti yeni proje bakıyorlar

22.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Basın Ekspres’te Feryapı tarafından yapılan İstwest projesinde inşaat tamamlandı. Konutların dolmaya başladığı projeden memnun kalan arsa sahibi Cem Boyner, Feryapı ile birlikte yeni proje için arayışta olduklarını açıkladı

Ortaklık memnun etti yeni proje bakıyorlar

Boyner Holding’in Basın Ekspres Yolu’ndaki eski Altınyıldız Fabrikası’nın yerinde Feryapı tarafından yapılan İstwest projesinde yaşam başladı. 3 yıllık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan projede yaklaşık 500 konutun teslimi yapılırken, 73 aile de yaşamaya başladı.
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, gayrimenkuldeki il projelerinin İstwest olduğunu belirterek, yeni proje yapmak istediklerini söyledi. İstwest’in lokasyon, nitelik ve ortaklık yapısı açısından çok iyi bir ürün olduğunu ifade eden Boyner, “İş projemizde ortaya çok iyi bir iş çıkarmak ve bölgeye değer katmak istedik. Sonuçta da öyle oldu. Bölgenin öncüsü oldu” dedi.
Cem Boyner, İstwest’in kendilerine cesaret verdiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Böyle bir formül bulursak yeni projeler yapmak istedik ama şimdiye kadar bulamadık. Birçok arsa teklifi geldi. Feryapı ile inceledik ama aradığımızı bulamadık. İstwest ile çıtayı yukarı koyduğumuz için yeni projede onu geçmemiz gerekiyor. Bu da bizi zorluyor. Bu projeyi hayata geçirdiğimiz ortağımız Feryapı genç bir şirket, Ramadan Kumova da öyle… Ama çok iyi bir iş başardı. Bundan sonraki projelerimizde de Feryapı ile hareket etmek isteriz. Feryapı olmadan olmaz.”

Satışta sona geldi
Feryapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova da, projede sona geldiklerini söyledi. Projede satışların, fiyat artışlarının ve teslimlerin paralel olarak ilerlediğini dile getiren Kumova, 999 dairenin 907 tanesini sattıklarını açıkladı. Teslimleri yılbaşına kadar tamamlayacaklarını vurgulayan Kumova, “Projeye hem yatırımcılar hem de oturumcular ilgi gösteriyor” dedi.
Projenin hem aileler hem de daha küçük daire ihtiyacı olanlar için çözümler sunduğunu belirten Ramadan Kumova, “İstwest’te küçük dairelerden oluşan rezidansların yanı sıra aileler için geniş daireler de var. Ama bu yaşam alanlarını birbirinden farklı kurguladık. Mesela çok sayıda 4+1 yaptık ve hemen sattık” diye konuştu. Kumova, projede özel çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, dışarıdan gelen sesleri kesmek için Alman firmasıyla çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Vade 20 yıla kadar uzadı
Cem Boyner, projede az sayıdaki dairenin satışını sürdürdüklerini belirterek, 20 yıl vadeli konut kredisini devreye aldıklarını açıkladı. Bu sayede daire alanların kira öder gibi ev sahibi olabileceklerini ifade eden Boyner, “Kiralama için gelip satın almak isteyenler oluyor. Vade 20 yıla uzayınca aylık taksitler de çok düşüyor. Proje bittiği için hemen oturulabiliyor ya da kiraya verilebiliyor” diye konuştu.

Fiyatlar % 60 arttı
Ramadan Kumova, projenin yatırımcısına kazandırdığını belirterek, konutların ortalama yüzde 60 değerlendiğini söyledi. Bu oranın çok iyi olduğuna vurgu yapan Kumova, “Metrekare fiyatları ortalamada 5 bin liranın üzerine çıktı. Bölge hızla gelişiyor ve bu fiyatlar daha da artacak. Basın Ekspres aksı, ofis, konut ve otel yatırımlarıyla gelişimini sürdürecek” dedi.

Yenilikçi projeler
Ramadan Kumova, her projede sektöre farklı bir unsur kazandırmak istediklerini ve şimdiye kadar ki tüm projelerinde bunu gösterdiklerini belirterek, “Mesela Itower buna iyi bir örnek oldu. İstwest başlı başına bir referans projesi. Premium Kampus de yenilikler içeriyor” dedi.
Kumova, İstwest’in açık konseptiyle dikkat çektiğini belirterek, “Kapalı yapılaşma sadece Türkiye, Brezilya, Meksika ve Arjantin’de var. Gecekondu ise sadece Türkiye’de var. Dünyada da aynı adla anılıyor. Bu nedenle özel çözümler üretmeliyiz” değerlendirmesini yaptı.

‘Beton yığını değil’
Cem Boyner, İstwest’in çok değerli bir arazide yükseldiğini ve buna uygun özellikler taşıdığını vurgulayarak, projenin beton yığını olmamasına çok dikkat ettiklerini söyledi. 70 dönümlük arsada 999 daire planladıklarını dile getiren Boyner, “Ferah yaşam alanları oluşturduk ve yoğunluğu düşük tuttuk. Aslında emsale göre daha fazla konut yapabilirdik ama yapmadık” diye konuştu.

Haberin Devamı

TAŞ YAPI 341 rezidansı 530 milyon liraya satın aldı
Taş Yapı’nın Bağdat Caddesi’nde yaptığı İstanbul’un en çok konuşulan projelerinden biri olan Four Winds Residence’ta bir ilk yaşandı. Maliye’ye ait arsada projeyi hayata geçiren Taş Yapı, devlete ait olan yüzde 60 hisseye karşılık gelen 341 daireyi yapılan ihale sonucunda 530 milyon liraya satın aldı.
Türkiye’de ilk kez bir müteahhit firması inşaatını kendisinin yaptığı projeye bu kadar yüksek miktarda para öderken, Taş Yapı böylece projenin tamamına sahip oldu. Dairelerin fiyatı ise 1.5 milyon lirayı buldu.

İnşaatı tamamladı
Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, ihaleyi yüksek bir fiyatla aldığını belirterek, “Fiyat yüksek oldu ama zaten para kazanmak için almadık. Hatta 30-40 milyon dolar zarar da edebiliriz. Burada bizim yüzde 40 hissemiz vardı. Kalanını da alarak ortak yönetim ve satış stratejisi oluşturmak için bu parayı ödedik ” dedi.
Projeyi önümüzdeki mart ayında satışa çıkarmayı planladığını anlatan Emrullah Turanlı, proje için uzun yıllar uğraştıklarını ve çok büyük yatırımlar yaptıklarını vurgulayarak, “Ciddi bir yatırım yaptık ama asıl önemli olan yaşadığımız zorluklar. Belediyeler bizlere zulüm yapıyor. Ama biz yaptığımız için arkasında durduk ve devlete 530 milyon lira kazandırdık” dedi.
42 katlı 4 blokta 500 rezidanstan oluşan projedeki taşınmazların satış ihalesinde en yüksek teklif Taşyapı-Demsan ortak girişim grubundan geldi.

Haberin Devamı

SEKTÖRDE NE YAPSAM SATARIM DEVRİ ARTIK BİTTİ
Konut Konferansı 2013, sektörün günümüzde yaşadığı değişimleri ve yeni model arayışını tartışmaya açmak üzere, Yapı Endüstri Merkezi’nde (YEM) düzenlendi.
Konferansta konuşan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve KONUTDER Başkan Yardımcısı Ali Dumankaya, mütekabiliyet, kentsel dönüşüm yasası ve KDV oranlarındaki düzenlemelerle konut sektöründe artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi.
Sektörde yeni bir döneme girildiğini vurgulayan Ali Dumankaya, “Sektörde artık ‘ne yapsam satarım’ devri bitti. Tüketici bilinçli ve araştırıyor. Firmalar talebin değişimini doğru takip etmeli. Sektörde gerçek oyun şimdi başlıyor” dedi.
Gereksiz yere maliyetlerin yükselmediği konutların üretilmesi gerektiğini kaydeden Dumankaya, “Daire içi verimliliği gözeten, aidat hassasiyetini ön plana çıkartan, çevresiyle bütünlük halinde olan, kullandıkça değerlenen konutlar üretmeliyiz” diye konuştu.

Dar gelirliye konut
Kontrollü konut üretimi yapılmasına dikkat çeken Dumankaya, şunları ifade etti:
“Dar ve orta gelir grubuna hitap eden konutlar üretmeliyiz. Bu gelir grubunun ev sahibi olması için kafa yormamız gerekiyor. Sadece A ve B grubuna yönelik üretim pazarda sıkıntı oluşturur. Sosyal konutlar ana ihtiyaç, bu ihtiyaç ancak ucuz arsa üretimi ve kolay finansman seçenekleriyle sağlanabilir. Bu konuda ucuz arsa üretimi ve dar gelirlinin kolay finansman sağlaması açısından kamuya önemli rol düşüyor.”
Sektörde yaşanan KDV sıkıntısına değinen Dumankaya, KDV oranlarının çok fazla kritere göre belirlendiğini ifade etti. Birden çok kriterin sektörde kafa karışıklığına yol açtığını söyleyen Dumankaya şunları söyledi:

‘KDV’de belirsizlikler var’
“KDV konusunda birçok belirsizlik var. 150 metrekare üzerinde satışta yüzde 18 KDV alınıyor, kriterler net değil. Kentsel dönüşümde KDV’nin yüzde 1 olması doğal olarak sektörü ya kentsel dönüşüm yapmaya ya da rayiç bedeli düşük bölgelerde proje yapmaya yöneltecek.
Yüzde 1 KDV’li satışlar şu an için devam ediyor bu yüzden şu ana kadar sıkıntı yaşanmadı ancak kriterlerin netleşmesi gerekiyor bu konuda Kamu’ya başvuruda bulunduk ve çekincelerimizi aktardık.”

Haberin Devamı

Ece’den Afyon’a 120 milyon $’lık yatırım atağı
Türkiye’de büyük ölçekli alışveriş merkezi projelerinin geliştirilmesi, planlanması, gerçekleştirilmesi, kiralanması ve yönetimi alanında hizmet veren ECE Türkiye, Afyonkarahisar’da hayata geçirilecek yeni alışveriş merkezi büyümeye devam ediyor. Projenin yatırımcısı Afyon Girişim ile yapılan anlaşma gereğince ECE Türkiye, alışveriş merkezinin konsept planlamasını, kiralamasını ve uzun dönemli yönetimini üstlenecek.

2015 yılında açılacak
42.000 metrekare kiralanabilir alana sahip yaklaşık 160 mağazadan oluşan projede, ulusal ve uluslararası moda markaları, çok katlı mağaza, hipermarket, teknoloji market, sinema, eğlence üniteleri ve 2.000 kişi oturma kapasiteli yeme içme alanı yer alacak.
Toplam 1.150 araç kapasiteli otoparkın da bulunduğu projenin inşaatına Aralık 2013’te başlanması ve alışveriş merkezinin 2015 yılında açılması planlanıyor. Projenin toplam yatırım hacminin yaklaşık 120 milyon dolar olması öngörülüyor.

Haberin Devamı

‘Yeni kent alanları arsa fiyatlarını aşağı çekecek’
Gayrimenkul sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Türkiye’de arazi fiyatlarının pahalı olmasından dolayı konutların da yüksek fiyattan satıldığını kaydetti.
Demir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şehrin dışına doğru yeni kent alanlarını ortaya çıkarma konusundaki çalışmalarının arazi fiyatlarını düşüreceğini vurguladı.
Serbest piyasa ekonomisinde arsa fiyatlarına müdahale edebilmenin en iyi yolunun daha ucuz arsalar yaratmaktan geçtiğini belirten Demir, “Hükümetin başlattığı kentsel dönüşümü sonuna kadar destekliyorum. Dönüşüm sayesinde tüm Türkiye niteliksiz ve depreme dayanıksız konut stoğundan kurtulacak. Öte yandan yeni araziler ortaya çıkacak” dedi.

‘Dönüşüme herkes destek olmalı’
Müteahhitlerin proje bedelinin yüzde 40 ile yüzde 70 arasında değişiklik gösteren oranlar ile toprak sahibine pay vererek inşaat yapmak durumunda kaldığını anlatan Demir, “Örneğin 100 daire yapılıyorsa, 70 dairesini toprak sahibine teslim ederek proje geliştiriyorlar. Dolayısıyla arazi, üstlenici firmaya uygun fiyatlarla gelmediği için mecburen konut satış fiyatları da bundan etkileniyor” diye konuştu.
Türkiye’de tüm hızıyla süren kentsel dönüşüm çalışmalarının uzaktan görüldüğü kadar kolay olmadığını kaydeden Hamit Demir, “Bu süreçte evi riskli alanda olan vatandaşlara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, ilgili belediyeye, inşaatı yapan firmaya büyük görevler düşüyor. Herkesin bu taşın altına elini uzatması gerekiyor” dedi.

Romanya, Türk tapu sistemini örnek aldı
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Romanya’ya tapu ve kadastro alanındaki tecrübelerini aktaracak.
Romanya Kadastro ve Tapu Ulusal Ajansı(ANCPI) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nü ziyaret ederek tapu ve kadastro alanında yapılaşmak için yardım istedi.
Genel Müdürlüğü ziyaret eden Romanya Heyeti, Genel Müdürlüğü’nün temel yapısı, görevleri ve politikaları hakkında bilgi aldı. Heyet, Bursa Tapu ve Kadastro 4.Bölge Müdürlüğü ile İstanbul Tapu ve Kadastro 2.Bölge Müdürlüğünde de incelemelerde bulundu.

1 yıl boyunca aidatları Mom Yapı ödeyecek
Mom Yapı, ilk projesi Glow3’te kalan az sayıda daireyi kaçırmak istemeyenlere cazip yeni yıl kampanyası sunuyor. 23 Kasım - 31 Aralık tarihleri arasında projeden ev sahibi olanların 1 yıl boyunca aidatları Mom Yapı tarafından ödeniyor.
Çekmeköy’de yükselen proje, Şile Otobanı’na ve Üsküdar-Alemdağ metro durağına yürüme mesafesinde yer alıyor.
Projenin açık alanlarında yüzme havuzu, güneşlenme terası, seyir bankları, kamelyalar, bisiklet ve yürüyüş parkuru bulunuyor. Fitness alanı dışında basketbol, tenis, voleybol ve futbol gibi sosyal donatılara yer veriliyor.