12.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Avrupa pazarlarındaki toparlanma, gerekse de iç pazarda hafif ticari araç satışlarında son iki ayda görülen artış, otomotiv üretimine de yansıdı. Şubat ayında toplam otomotiv üretimi yüzde 31 oranında artarken, yılın ilk iki ayındaki artış miktarı yüzde 34’e ulaştı.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre şubat ayında toplam oto motiv sanayi üretimi 109 bin adet oldu. Şubatta binek otomobil üretiminde yüzde 23 artış yaşanırken, ticari araç üretiminin yüzde 46 artması dikkat çekti. Aynı rapora göre yılın ilk iki ayında da toplam üretim yüzde 34 artışla 211 bin 585 adete yükseldi. Otomobil üretimi bu dönemde yüzde 19 artış yaşarken, bu oran ticari araçta yüzde 60’ın üzerinde oldu. Ocak-Şubat döneminde minibüs üretimi yüzde 174, kamyonet yüzde 60, ağır kamyon yüzde 33, otobüs yüzde 15 oranında artış yaşadı.
İhracat dopingi
Yükselişte, en büyük etkenlerden biri ihracat oldu. Bu yılın ocak-şubat döneminde ihracat, 2014’ün ilk iki ayına göre yüzde 32 artış kaydederken, sadece otomobil ihracatında yüzde 21’lik yükseliş yaşandı. Aynı dönemde toplam otomotiv ihracatı 160 bin adet, binek otomobil ihracatı ise 99 bin düzeyinde gerçekleşti. Ticari araç ihracatı yüzde 58 artışla 60 bin düzeyinde gerçekleşti.
Ocak-şubat döneminde toplam ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 3.5 milyar dolara çıktı. Bu dönemde, toplam ana sanayi ihracatı 13 büyürken, yan sanayi ihracatı yüzde 14 geriledi.
İhracatın artışında, Avrupa’daki iyileşmenin yanı sıra Türkiye’de üretilmeye başlanan Ford, Tofaş ve Hyundai’nin yeni modelleri de etkili oldu.
Hafif ticari rahatladı
ÖTV artışı, kredi sınırlaması, faiz yükselişi ve Avrupa’daki yavaşlamayla otomotiv üretimi, geçen yıl ocak-şubatta yüzde 11 gerilemişti. Hafif ticarilere yönelik K ve SRC belge kontrollerinin artması, belgelerin fiyatlarının yüksekliği de geçen yıl hafif ticari satışları ve üretimini düşürmüştü. Bu belgelerin ucuzlaması, kampanyalar gibi etkenlerle hafif ticari araç satışları, yüzde 52 artmıştı.
Kış lastiğinin oranı % 35
Türkiye’de kış lastiği uygulaması yaygınlaşıyor. Kış lastiğinin pazardaki ağırlığı yüzde 35’e yükseldi.
Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman, geçen yıl Türkiye lastik pazarının 20 milyon adet olduğunu ve yüzde 1.5 küçüldüğünü, 2015’te pazarın yüzde 3-4 büyümesini öngördüklerini söyledi. Kış lastiklerinin, geçen yılın son aylarında pazara ivme kazandırdığına dikkati çeken Bayman, kış lastiğinin, pazarın yüzde 35’ine ulaştığını ifade etti.
Bayman, geçen yıl 1 milyar 127 milyon dolarlık lastik ihraç edildiğini, ihracatın bu yılın ocak ayına yüzde 26 düşüşle başladığını kaydetti. Bayman, “İhracatın yüzde 60-70’i Avrupa’ya yapılırken, sektörün hammadde giderlerinin çoğu Uzakdoğu’dan dolarla geliyor. Euro/dolar paritesindeki hızlı düşüşün, özellikle de Avrupa’ya ihracatla ilgili hammadde ve fiyatlandırmada ciddi problemler yarattığını söyleyebilirim.”